Reis naar Zuid-Korea op de planning? Dit zijn alle handige tips die je nodig hebt

Zuid-Korea is een mooi land met een rijke geschiedenis en unieke cultuur. Ben je je reis naar Zuid-Korea aan het voorbereiden en ben je benieuwd waar je zoal rekening mee moet houden? Ik, Kirsten, help je graag op weg! Hieronder geef ik je een aantal tips en overige zaken om rekening mee te houden bij je voorbereiding voor je reis naar Zuid-Korea.

Ben je benieuwd waar je allemaal naartoe moet tijdens je reis naar Zuid-Korea? Laat je dan inspireren door onze reisroute van 2 weken hier op Fashiable.

Beste reistijd om naar zuid-korea te gaan

Zuid-Korea heeft een uitdagend klimaat, waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je reis. Van mei tot en met september is er kans op tyfoons en tropische stormen. De meest ideale reistijd is daarom van maart tot mei (lente) en van september tot november (herfst). Van december tot en met februari kan het erg koud en nat zijn.

Als je flexibel bent, is april een uitstekende keuze vanwege het kersenbloesemseizoen, wanneer de bomen in volle bloei staan. Wij waren zelf in oktober in Zuid-Korea, en ook dit is een prachtige periode dankzij de schitterende herfstkleuren.

Geen visum nodig, maar wel een uitreisticket

Voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je geen visum nodig voor Zuid-Korea. Heb je een retourticket geboekt vanuit Nederland? Dan is het volgende voor jou niet van toepassing. Ben je echter, net als wij, voor langere tijd aan het reizen en heb je alleen een enkeltje naar Zuid-Korea geboekt? Dan is het belangrijk om een uitreisticket te kunnen overleggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een Onward Fly ticket te boeken.

Een onward flight ticket is een echt (tijdelijk) vliegticket, waarmee je kunt aantonen dat je van plan bent om na aankomst op een bepaalde bestemming weer te vertrekken, en wanneer. Dit wordt gebruikt wanneer de immigratiedienst bij inreis hierom kan vragen, om zeker te weten dat je binnen de visum(vrije) periode zult vertrekken.

Zelf gebruiken wij de website OnwardFly wanneer we lezen dat immigratiediensten in bepaalde landen hierom (kunnen) vragen. Hier bestel je voor een klein bedrag een uitreisticket die na 24 of 48 uur weer automatisch komt te vervallen. Je krijgt dan een echt vliegticket met jouw gegevens per mail toegestuurd die je dan aan de grens kan laten zien.

Handige koreaanse Apps & simkaart

Naast de gebruikelijke reisapps die je allemaal wel zult kennen, zijn er een aantal apps specifiek voor je reis naar Zuid-Korea heel fijn en handig. Download daarom voor vertrek in ieder geval de volgende apps:

  • Navigeer met Naver Maps en Kakoa Maps. Google Maps is namelijk niet erg accuraat.
  • Bestel een taxi met Kakao T.
  • Communiceer met Google Translate en Papago.
  • Pak de metro met Kakao Metro en Subway Korea.

Uiteraard is het handig om ook mobiel internet te hebben, zodat je deze apps kan gebruiken. De beste Koreaanse provider is KT. Je kunt een simkaart bij aankomst op het vliegveld kopen, maar als je tijd én geld wilt besparen, bestel dan voorafgaand al je simkaart. Op Klook kun je namelijk een toeristensimkaart bestellen, die je daarna alleen nog bij aankomst in Zuid-Korea op het vliegveld hoeft op te halen en in je telefoon hoeft te doen.

Reizen met het OV (T money card)

Ben je van plan langer in Zuid-Korea te verblijven? Dan raad ik je aan de T Money Card aan te schaffen op het vliegveld of later bij een convenience store. Dit is een contactloze betaalkaart – vergelijkbaar met onze ov-chipkaart – die wordt gebruikt voor het betalen van het openbaar vervoer, zoals metro’s, bussen en taxi’s.

Ook kun je met de kaart bij bepaalde winkels en automaten betalen. Deze T Money Card kun je bij alle metrostations en convenience stores opladen. Het is de handigste en meest efficiënte manier om met het openbaar vervoer door Zuid-Korea te reizen.

Je kunt de T Money Card direct bij je aankomst op het vliegveld kopen. Wanneer je richting de treinen gaat, vind je automaten waar je de kaart kan aanschaffen. Ook leuk: voor een klein extra bedrag kun je een kaart met een gezellige afbeelding aanschaffen. Let er wel op dat je eerst geld pint, want het automaat accepteert geen kaartbetaling. Voor gebruik naar de stad dien je de kaart nog wel eerst op te laden!

Vega(n) eten in zuid-Korea

Persoonlijk heb ik Zuid-Korea als zeer uitdagend ervaren wat betreft vegetarisch en vegan eten. De lokale keuken staat namelijk vooral bekend om het gebruik van vlees en vis en biedt weinig flexibiliteit om gerechten te ‘veganizen’. Uiteraard is niets onmogelijk, en in de andere artikelen over Zuid-Korea geef ik je meer eettips. Dit is niet bedoeld om je af te schrikken, maar om je alvast een heads-up te geven, zodat je je hier mentaal op kunt voorbereiden.

Zuid-Korea is namelijk het moeilijkste land waar ik tot nu toe ben geweest qua veganistisch eten. Een tip: vraag altijd extra na of er geen vlees of vis in een gerecht zit. We hebben namelijk meerdere keren meegemaakt dat alle ingrediënten op de kaart werden beschreven (bijvoorbeeld bij een pizza funghi of een broodje cream cheese), maar er dan ineens tóch hele lappen vlees op lagen.

Verdiep je in de Cultuur en geschiedenis van Zuid-Korea

Korea heeft een geschiedenis die teruggaat to meer dan 4000 jaar geleden, en heeft in deze tijd verschillende koninkrijken gekend die allen de basis legden voor de Koreaanse cultuur. Ook de recente geschiedenis (de Korea oorlog) en de hedendaagse politieke situatie (Noord- en Zuid-Korea zijn officieel namelijk nog steeds met elkaar in oorlog) maken het een bijzonder en fascinerend land.

Tegenwoordig staat Zuid-Korea ook bekend om zijn unieke cultuur, denk hierbij aan inmiddels ook internationaal bekende fenomenen als K-pop (muziek), K-drama (films en series) en K-beauty (verzorgingsproducten). Deze culturele export heeft wereldwijd een grote aanhang gekregen en draagt dan ook flink bij aan de bekendheid van Korea.

Ik raad je dan ook aan om je er van te voren wat in te verdiepen, omdat ik ervan overtuigd ben dat je bezoek aan Zuid-Korea daaronder alleen maar waardevoller wordt.

Boeken, films, podcast en series tips

Zuid-Korea kent z’n eigen genre, namelijk de K-drama. Internationaal is de Koreaanse film ‘Parasite’ waarschijnlijk een van de bekendste, omdat deze de oscar voor Beste Film heeft gewonnen in 2020. Ook op Netflix en andere streamingsdiensten vind je tegenwoordig verschillende Koreaanse series en films. Zelf word ik erg blij van Koreaanse series over zombies, maar ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Mocht je erin geïnteresseerd zijn, kan ik Kingdom (2019) en Gyeongseong Creature (2023) van harte aanbevelen.

Omdat ik graag lees, probeer ik voor ieder land dat ik bezoek boeken over en uit het betreffende land te lezen. Zo heb ik verschillende boeken uit Zuid-Korea gelezen. Dit zijn de boeken die ik kan aanraden:

  1. Kim Jiyoung, Born 1982 door Cho Nam-Joo – Kritische feministische roman over vrouw zijn in hedendaags Zuid-Korea. Niet te dik en leest zo weg!
  2. Maak me eendimensionaal door Sang Young Park – Van een jonge Koreaanse auteur over homosekualiteit en opgroeien in Zuid-Korea.
  3. In Order To Live door Yeonmi Park – De geschiedenis van Zuid-Korea is onlosmakelijk verbonden aan die van Noord-Korea. Dit boek is geschreven door een jonge vrouw die de vlucht heeft gemaakt uit Noord-Korea, en haar leven daar. Bijzonder en moedig verhaal.
  4. Crying in H Mart door Michelle Zauner – Gaat over een dochter van Koreaanse immigranten in de VS en het verlies van haar moeder. Hoort hier misschien niet helemáál thuis, maar het is echt een prachtig boek en zet deze daarom toch gewoon op deze lijst.
  5. Pachinko door Min Jin Lee – Heel mooi boek dat een meeslepende kijk op de Koreaanse geschiedenis en cultuur geeft door de lens van Koreaanse immigranten in Japan.

De laatste tip die ik kan geven is de podcastaflevering over Zuid-Korea van de De Grote Podcastlas, waarin op leuke wijze meer inhoudelijke en feitelijke informatie wordt geven over het land.

Lees meer voor je reis naar zuid-korea op fashiable:

Reacties

Geef een reactie