12 dingen die je niet mag missen in Seoul, Zuid-Korea (+ handige tips)

Seoul is een bijzondere stad om te zijn. Je vindt hier namelijk een mooie en bijzondere mix van tradities, historie, architectuur en nieuwe technologie. Ook is Seoul een fantastische stad om te winkelen. Dus, laat me je meenemen op een reis door deze bruisende metropool en ontdek de meest geweldige ervaringen die Seoul te bieden heeft.

12 dingen die je niet mag missen IN sEOUL

1. Gyeongbokgung palace

Aan de noordkant van Seoul ligt Gyengbokgung palace. Dit paleis stamt uit de Joseon-dynastie en heeft, ondanks herhaalde vernietigingen door Japan, telkens opnieuw een renovatie ondergaan. Het paleis heeft een buitengewoon rijke en boeiende traditie, daarom raad ik aan om je hier van tevoren in te verdiepen. Bekijk ook zeker de changing guards ceremony. Deze wisseling van de wacht is dagelijks tussen 11:00 en 15:00 uur te bewonderen.

Het paleis is 6 dagen per week geopend van 09:00 tot 18:00 uur, met uitzondering van dinsdag wanneer het gesloten is. De toegangsprijs voor het paleis bedraagt ongeveer 2 Euro (oktober ’23), en vooraf reserveren is niet nodig. Een leuke wetenswaardigheid: de toegang is gratis als je in traditionele Hanok-kledij komt!

2. Changdeokgung palace

Wat absoluut niet mag ontbreken op je lijstje is Changdeokgung Palace, dat ook in het noorden van Seoul ligt. Dit paleis, ook bekend als het Paleis van Welvarendheid, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, net als Gyeongbokgung Palace, en vormt een belangrijk deel van de Koreaanse geschiedenis. Het Changdeokgung-paleis is omringd door prachtige tuinen, en het is zeker de moeite waard om hier doorheen te wandelen.

Vergeet vooral de tuin Huwon, ook wel de geheime tuin genoemd, niet te bezoeken. Het paleis zelf is gebouwd tijdens de Joseon-dynastie en diende als een van de belangrijkste koninklijke residenties. In de paleistuinen zie je vaak mensen gehuld in traditionele Hanok-kledij, wat zorgt voor erg mooie foto’s.

Het paleis is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09:00 tot 17:00 uur. De ticketprijs is 2,10 euro per persoon (oktober ‘23). Vooraf reserveren is niet nodig.

3. DONGMYO FLEA MARKET

Ben je, net als wij, fan van vintage shoppen? Ga dan zeker naar de wijk Jongno-Gu en bezoek de Dongmyo Flea Market. Op deze markt wordt vrijwel alles verkocht, van antieke meubels tot kunst; je kunt hier echt van alles vinden. Het leukste aan de markt zijn de vele winkels met vintage kleding, waar het niet moeilijk is om echte pareltjes tegen te komen.

Wij zijn bijvoorbeeld veel designerkleding tegengekomen voor een zeer schappelijke prijs. De kans is groot dat je een extra koffer moet inchecken wanneer je weer naar huis vliegt! De markt opent doordeweeks om 14:00 uur en in het weekend vanaf 10:00 uur tot zonsondergang.

4. DongDaemun design plaza

Fan van fotografie en architectonische gebouwen? Bezoek dan het Dongdaemun Design Plaza (DDP). Het DDP heeft een neo-futuristische bouwstijl en beschikt over meerdere lagen. Zo krijgt elke hoek van het gebouw een nieuwe dimensie, mede dankzij de inval van het licht. Het gebouw wordt daarnaast multifunctioneel gebruikt, want het biedt onderdak aan onder andere een designmuseum, als expositieruimte en een groot conferentiecentrum. Ook vinden er regelmatig modeshows, concerten en tentoonstellingen plaats, zolang ze maar gerelateerd zijn aan design.

5. Hongdae wijk & Hongdae street

De wijk Hongdae is een van de leukste wijken van Seoul die je niet mag missen. Deze wijk is precies zoals ik, Kirsten, mij van te voren Seoul had voorgesteld. Je vindt hier veel leuke boetiekjes, grote ketens en hippe cafés. Mijn advies is om tegen de avond naar deze wijk te gaan. Dan kun je genieten van veel K-Pop-optredens in Hongdae Street, waar je je ogen uit zult kijken.

6. Gwangjang market

Gwangjang Market is niet alleen de oudste markt van Seoul, maar hoogstwaarschijnlijk ook de meest beroemde en drukbezochte markt in de stad. Lokale bewoners doen hier hun dagelijkse boodschappen, maar de markt staat vooral bekend om zijn uitgebreide aanbod aan streetfood. Je kunt bij elk kraampje plaatsnemen – indien er beschikbare zitplekken zijn – en gerechten als Bindaetteok (mungbonenkoekjes) of bibimbap bestellen.

Voor een voorproefje van de markt en Aziatisch eten in het algemeen, kun je voorafgaand aan je bezoek de Netflix-serie “Street Food: Asia” bekijken. In de aflevering over Seoul, Zuid-Korea, speelt Cho Yonsoon een hoofdrol. Sinds haar verschijning op de show staat haar foodstall bekend om haar culinaire kunsten, wat resulteert in lange rijen wachtende mensen. Houd er rekening mee dat er bij haar kraam vaak een aanzienlijke wachttijd is! De markt is dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00 uur.

7. Gangnam wijk & Starfield Library

‘’Oppa Gangnam Style!’’ Wie kent het nummer van PSY nog? Het nummer dat maar in je hoofd blijft zitten heeft de wijk Gangnam internationaal op de kaart gezet. Om die reden heeft de wijk er voor gekozen om PSY te eren met een heus standbeeld genaamd ‘’Statue of Gangnam Style’’. Ga hier dan ook naartoe voor een leuk filmpje. waar ook het nummer continue on repeat staat.

Naast het standbeeld vind je de COEX Mall, met daarin de Instafamous Starfield Library. Deze bibliotheek is indrukwekkend vanwege de boekenplanken die maar liefst 13 meter hoog zijn. Neem rustig de tijd om hier rond te lopen en geniet van een kop koffie in een van de koffietentjes in de bibliotheek. Ondertussen kun je amuserend toekijken hoe mensen hun uiterste best doen voor de perfecte Insta-foto (#guilty).

Nog meer leuke dingen om te doen in Seoul

8. SeongSU

Seongsu, gelegen in het oostelijke deel van de stad, is de hipste wijk van de stad. Het stadsdeel heeft een flinke transformatie ondergaan, want het was voorheen industrieel gebied. De wijk staat bekend om de aanwezigheid van alle grote designermerken, kunstgalerijen en boetiekjes. Ook zijn er vele leuke koffietentjes te vinden waar je kunt genieten van de relaxte sfeer. Houd je van de hippe, Koreaanse stijl? Ga dan zeker hier heen, als is het maar om je te verwonderen hoe goed de Koreanen zich kunnen kleden. Ze verzamelen zich namelijk allemaal in deze wijk.

9. Bukchon hanok village

Ben je op zoek naar een wijk met veel geschiedenis? Ga naar Bukchon Hanok Village. Deze wijk staat vooral bekend om de prachtige Hanok-huizen die hier te vinden zijn. Hanok zijn traditionele Koreaanse huizen en de naam betekent letterlijk ‘’noorden van de rivier’’. Dit verwijzend naar de Han-rivier, die ten noorden van Bukchon ligt.

Veel van de Hanok-huizen fungeren nu als theehuizen, boetieks en kunstgalerijen, waarbij je meer te weten kunt komen over de cultuur en traditie van Zuid-Korea en de wijk zelf. De wijk wordt nog steeds bewoond, dus respecteer de privacy van de bewoners.

Vlakbij vind je ook het bekende hanokcafé Onion. Bereid je voor op mega lange rijen wanneer je hier niet om 07:00 ’s ochtends bij opening voor de deur staat. Wij hebben even in de rij gestaan, maar het vervolgens opgegeven, omdat we het de lange wachttijd niet waard vonden. Misschien heb jij meer geluk of geduld.

10. Dagtrip vanuit seoul: DMZ tour

Een van de meest indrukwekkende dingen die je vanuit Seoul kunt doen, is een tour boeken naar de DMZ met Noord-Korea. DMZ staat voor Demilitarized Zone en is een neutrale zone tussen die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt. De grens tussen beide landen is een van ‘s werelds meest zwaarbeveiligde grensgebieden en strekt zicht uit over ongeveer 250 kilometer. De grens ontstond na de Koreaanse Oorlog (1950-1953).

Verschillende plekken binnen de DMZ zijn toegankelijk voor rondleidingen en hierbij kun je een glimp opvangen van Noord-Korea. Tijdens de toer vertelt de gids meer over de geschiedenis en splitsing van het land. Een van de meest iconische delen van de DMZ is de Joint Security Area. Dit is een plek midden in de DMZ waarbij je oog in oog staat met Noord-Koreaanse soldaten. Helaas is dit momenteel (november 23’) niet mogelijk, omdat recent een Amerikaanse soldaat de grens over is gerend en gevangen is genomen door de Noord-Koreanen. Hopelijk wordt dit in de toekomst wel weer mogelijk. Een andere interessante plek die je zult aandoen is de 3e infiltratietunnel. Dit is een tunnel die door Noord-Korea werd gegraven in een poging Zuid-Korea binnen te dringen.

Al met al is het een bijzondere ervaring waarbij je de kans krijgt om de complexiteit van de Koreaanse geschiedenis en de huidige geopolitieke situatie beter te leren kennen. Vooral de verhalen die je van de gids hoort, maken een bezoek zeer interessant. Er zijn veel aanbieders beschikbaar, waarbij wij ervoor hebben gekozen om de tour via Klook.com te boeken. Deze tour kost 36 euro per persoon (prijspeil oktober ’23) en we kunnen deze van harte aanbevelen.

11. Seoul City Wall

De Seoul city wall, ook bekend als de Hanyangdoseong, is een oude vestingmuur en diende ooit als verdedigingslinie. De muur is ongeveer 18,6 kilometer lang en omcirkelt het historisch centrum. Op de Seoul City Wall kun je genieten van de mooiste zonsondergang, en ik raad je aan dit te ervaren vanuit de wijk Bugaksan. Hier heb je een panoramisch uitzicht over Seoul en de omliggende bergen.

12. Cheonggyecheon Stream

Wil je even weg van alle chaos en genieten van een mooie stadswandeling? Ga dan naar de Cheonggyecheon stream. Deze 11 kilometer lange rivier is kunstmatig aangelegd en loopt dwars door Seoul. Overdag kun je lekker wandelen of aan de waterkant zitten. ‘s Avonds is de rivier verlicht en er worden ook regelmatig festivals gegeven.

Foodguide, het openbaar vervoer en accommodaties

eten EN Drinken IN SEoul

Het is lastig om eetadviezen te geven in een immense stad als Seoul, vooral in een land als Zuid-Korea waar eten een essentieel onderdeel is van de cultuur. Hieronder vind je een lijstje met plaatsen waar wij heerlijk hebben gegeten en enkele (vegetarische) Koreaanse gerechten die je zeker moet proberen.

Voor de vegetariërs en vooral de veganisten onder ons, mijn oprechte begrip en succes. Helaas moet ik zeggen dat Zuid-Korea het moeilijkste land is om vegetarisch, laat staan veganistisch, te eten waar ik ooit ben geweest. De Koreaanse keuken is helaas sterk gericht op vlees en vis en is niet erg flexibel. We hebben meermaals ervaren dat een gerecht als vegetarisch werd aangegeven of op het menu geen vlees bevatten, maar toch vlees bevatte.

In Seoul zul je zeker vegetarische en veganistische restaurants en gerechten vinden. Buiten de grote steden wordt het uitdagender. Dat gezegd hebbende, het is niet onmogelijk! Laat je dus zeker niet ontmoedigen door mijn ervaring, maar ik wil wel graag eerlijk zijn.

  • Onion cafe
  • Tongin Market
  • Street market
  • Maruj ja Yeonsik Gimbab

Lijstje met vegetarische gerechten die je moet proberen in Seoul:

  • Hotteok (lievelings!)
  • Bibimbap
  • Kimbap
  • Tteokbokki
  • Kimchi (al zit hier vaak wel vissaus in)

accommodaties in Seoul

Omdat Seoul een mega stad is, zijn er ook enorm veel hotels en hostels in Seoul terug te vinden. Wat te verwachten is bij een grote stad liggen de prijzen gemiddeld redelijk hoog. Ik raad je dan ook vooral aan om te zoeken naar een goede locatie, vlakbij de metro. Wijken als Hongdae en Myeong-dong zijn leuk!

openbaar Vervoer in Seoul

Het openbaar vervoer in Seoul is heel goed Je kunt gebruikmaken van metro’s, bussen en taxi’s. Wij hebben voornamelijk het metrosysteem gebruikt, wat zeker het meest efficiënt is. Zorg ervoor dat je de Koreaanse KakaoMap– en KakaoMetro-app downloadt, waarmee je de meest actuele en accurate reisinformatie hebt. Vertrouw overigens niet volledig op Google Maps tijdens je bezoek aan Seoul, maar download de lokale Naver-app.

T-Money kaart voor de metro

Bezoek je Seoul voor meerdere dagen? Dan raad ik je aan om op het vliegveld al een T-Money kaart te kopen, voor ongeveer 2,75 euro. Deze kaart is verkrijgbaar op het vliegveld en later op elk metrostation. Als je deze kaart niet op het vliegveld koopt, kun je deze ook aanschaffen bij iedere convenience store, maar niet bij de metrostations!

Het systeem werkt vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart en is geldig voor alle metro’s, lokale bussen en zelfs taxi’s door het hele land. Het bespaart geld, tijd en gedoe om telkens een losse ritkaart te kopen. Gemiddeld kost een metroritje, afhankelijk van de afstand, ongeveer een euro.

Zoals je kan zien, is er meer dan genoeg te zien en te doen tijdens je bezoek aan Seoul. Wijzelf zijn er 5 dagen, gebleven omdat we het zo’n fijne stad vonden. Wel is aan te raden ten minste 3 volle dagen uit te trekken om de belangrijkste en leukste dingen te zien en doen.

Ontdek ook de volgende bestemmingen in Azië:

Reacties

Geef een reactie