Nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai: alles wat je moet weten

Wanneer je vanuit Bangkok naar het noorden van Thailand gaat reizen, zijn er twee vervoersmogelijkheden: het vliegtuig of de trein. De kortere reistijd of de lagere kosten zullen bepalen waar je voorkeur naar uitgaat. In dit artikel vertellen wij je meer over onze ervaring over de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai, inclusief aanvullende handige tips.

Zoals net gezegd, kies je uit het vliegtuig of de nachttrein om van Bangkok naar Chiang Mai te reizen. Eventueel behoort een scooter ook nog tot de mogelijkheden, maar dan moet je backpack niet al te zwaar wegen. De meesten zullen kiezen voor de tweede optie, om vervolgens in Chiang Mai een vlucht naar de volgende bestemming te boeken. Het was voor mij de eerste keer ooit met de nachttrein. Mijn ervaring in een paar woorden? Unieke ervaring, weinig slaap en gezellig.

Nachttrein van bangkok naar chiang mai: het vertrek

Ik had eigenlijk geen idee hoe zo’n nachttrein werkte. Onze trein vertrok om 7 uur ’s ochtends vanaf Don Muang en na ongeveer 12 uur rijden kwamen we in de vroege ochtend aan in Chiang Mai. Hoewel je ook vanuit het centrum van Bangkok kunt opstappen, hadden wij per ongeluk onze treintickets vanaf Don Muang geboekt. Dat is in principe niet erg maar het betekent wel dat je wat extra reistijd moet incalculeren. Het verkeer rond Don Muang staat namelijk vaak vast, omdat het ook een vliegveld is.

JE Treintickets boeken: DOe dit bijtijds

De nachttrein zit altijd vol, dus zorg ervoor dat je je treinticket(s) ruim van tevoren boekt zodra de datum vaststaat. Je hebt de keuze uit 1e, 2e en 3e klas. Dankzij ervaringen van anderen wisten wij: zolang je niet voor de 3e klas kiest, zit je altijd goed.

Wij kozen voor 2e klas tickets, en dat bleek meer dan prima te zijn. Het was goed georganiseerd, er was voldoende ruimte en alle medereizigers gedroegen zich respectvol en rustig. We hebben onze treintickets geboekt via 12Go Asia.

Nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai
Nachttrein van Bangkok naar Chiangmai: opgemaakte bedden

vertrek treinstation bangkok

Mocht je treinreis ook vanaf station Don Muang starten, dan is het fijn om te weten hoe dit precies verloopt. We kunnen je meteen geruststellen: er kan eigenlijk niets misgaan. Don Muang heeft klein treinstation en eenmaal boven staat er duidelijk aangegeven hoe laat en vanaf welk perron (meestal perron 6) de trein vertrekt.

Op het station is er een ruime wachtruimte, vergelijkbaar met die op een vliegveld. Je mag niet op het perron verwachten, dus je moet wachten tot dit (herhaaldelijk) wordt omgeroepen. Omdat er vele medereizigers zijn, is verdwalen echt onmogelijk. Bovendien wordt de vertrektijd minstens vijf keer omgeroepen, dus het missen van de trein gebeurt zelden – mits je vaststaat in het verkeer.

Bij de ingang van het perron wordt je ticket gecontroleerd. Vervolgens loop je het perron op, waar het personeel verspreid staat om je te helpen naar de juiste treinwagon te gaan (controleer hiervoor je reservering). Nadat je bent ingestapt en op je plaats bent gaan zitten, zal het treinpersoneel nogmaals de tickets controleren. Inderdaad, het is allemaal goed geregeld.

Vul een tas met ‘logeerspullen’

Je koffer of rugzak schuif je heel gemakkelijk onder de zitplekken. Daarom is het aan te raden om van tevoren een aparte tas te maken met alle slaapbenodigdheden. Denk hierbij aan sokken, een tandenborstel, snacks voor onderweg, leesmateriaal, water, een slaapmasker, oordoppen en een spelletje.

De meesten sliepen in een sportlegging of joggingbroek, Een dikke trui en lange broek zijn ook comfortabel vanwege de krachtige airconditioning. Vooral handig zolang de bedden nog niet zijn opgemaakt. Zodra je eenmaal in het opgemaakte bed ligt en de gordijntjes dicht zijn, heb je geen last meer van de airco. In feite kan het zelfs warm worden en kunnen truien en sokken worden uitgedaan.

Avondeten: aan boord BESTELLEN of zelf meenemen

Zodra je eenmaal gesetteld bent, heb je zeker nog wel een uur of 2 voordat het personeel de bedden komt opmaken. Deze tijd kun je gebruiken om te eten. Hoewel er aan boord eten beschikbaar is (ze komen langs met menukaarten op bordjes), namen wij zelf bakjes noedels mee die we in het restaurant serveerden met heet water voor slechts 20 baht per bakje. Het personeel leek hier eigenlijk niet blij mee te zijn en weigerde ons zelfs bestek te geven, dus is het verstandig om zelf wat mee te nemen om onnodig gedoe te voorkomen.

Nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai: avondeten
Nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai: 2e klas reizen

Bedtijd: het opmaken van de bedden

Na zo’n anderhalf tot twee uur komt het personeel voor het eerst langs om de zitplekken om te bouwen tot bedden. Dit hoeft niet meteen bij iedereen te gebeuren, bijvoorbeeld als je nog aan het eten bent. Het was een uur of half 10 ’s avonds toen alle bedden waren opgemaakt.

Het onderste bed – dat bestaat uit twee zitplekken – is breder en heeft gordijntjes voor de ramen. Het bovenste bed wordt uit het plafond geklapt. Dit bed is iets smaller en heeft verder geen ramen. Het kan daardoor wat donkerder zijn, maar het grote licht blijft verder de hele nacht aan. Daarom is het aan te raden een slaapmasker mee te nemen als het licht je slaap snel beïnvloedt.

Dit geldt tevens voor oordoppen. Over het algemeen is het vrij rustig, omdat iedereen probeert te slapen, maar er zijn altijd mensen die naar het toilet moeten. Daarnaast zijn er ook geluiden van de trein zelf, zoals het rijden en eventuele (kraak)geluiden. Dat vindt de een juist prettig, maar het hield mij wakker. Ook door mijn oordoppen heen.

Kwaliteit van je nachtrust – hoe is deze?

Het aantal uren slaap dat iemand krijgt, verschilt natuurlijk per persoon. Omdat de bedden al vroeg klaar zijn, kun je in principe vroeg gaan slapen en zelfs acht uur slaap pakken. Tussen 6 en half 7 ’s ochtends word je gewekt door het personeel. Je hoeft dus geen wekker te zetten of bang te zijn dat je het station voorbij zult rijden. Chiang Mai is immers de eindbestemming en het personeel heeft alles lang en breed opgeruimd voordat de trein in Chiang Mai arriveert.

Eindoordeel nachttrein van bangkok naar chiang mai

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is absoluut een aanrader en biedt een comfortabele en handige reisoptie. Zorg ervoor dat je je tickets ruim van tevoren boekt voor een zorgeloze reiservaring. Het vertrek vanaf het station is goed georganiseerd met duidelijke aanwijzingen. De bedden waren comfortabeler dan verwacht, vooral gezien de betaalbare prijs. Met Chiang Mai als eindbestemming en het personeel als persoonlijke wekker, kun je genieten van een goede nachtrust zonder angst om je treinstation te missen.

Meer weten? Lees ook deze reisartikelen over Thailand:

Reacties

Geef een reactie