Voor het eerst op reis naar Bangkok, Thailand? 10 handige tips

Bangkok, de bruisende hoofdstad van Thailand, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Voor wie voor het eerst deze stad bezoekt, kan de omvang en dynamiek wellicht overweldigd zijn. Om je onvergetelijke reis naar deze betoverende metropool zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we 10 handige en praktische tips samengesteld die je voorbereiden op je eerste reis naar Bangkok.

Lange afstanden in de stad

Vergis je niet, want Bangkok is echt een gigantische stad. Eventjes ergens naartoe gaan zit er daarom niet in. Pak je een taxi, dan bestaat de kans dat dit lang duurt vanwege het drukke verkeer. Daarentegen zit het openbaar vervoer goed en helder in elkaar, vooral de BTS Skytrain – vergelijkbaar met een bovengrondse metro.

Toch moet je de reistijd van deur tot deur niet onderschatten. Met name als je een tempel of een andere bezienswaardigheid gaat bezoeken die zich wat verder buiten het centrum bevindt – of aan de andere kant van de stad. Lang niet alles is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, dus dan is een taxi vaak de beste oplossing. Geef je verder gewoon over aan de reistijd, en dan komt het helemaal goed.

DE Bevolking is heel behulpzaam

Ondanks dat Bangkok op een logische manier is ingedeeld, kan het de eerste keer allemaal wat overweldigend overkomen. Vooral als je net bent gearriveerd en de jetlag nog moet overwinnen. Aarzel dan niet en vraag aan een local om hulp. Iedereen is heel behulpzaam, en in veel gevallen zullen ze al naar je toekomen als je twijfelachtig uit je ogen kijkt. Ze weten natuurlijk als geen ander hoe groot de stad is, en ondanks dat alles in het Engels wordt aangegeven, komen er veel prikkels op je af en kan het overzicht even zoek zijn.

REIZEN DOOR BANGKOK: HET Openbaar vervoeR

In Bangkok zijn er vier vervoersmiddelen die je waarschijnlijk zult gebruiken: de taxi, trein, bus en zoals net genoemd, BTS SkyTrain. Hieronder worden ze wat meer uitgelegd.

 • BTS SkyTrain – Deze verhoogde metrolijn, de BTS SkyTrain, is een snelle manier om van A naar B te komen. Reizen doe je hier met een pasje waar je elke keer geld opwaardeert. Deze pas vraag je bij de balie aan, en hiervoor moet je je paspoort laten zien.
 • Taxi – De taxi zal naast de BTS je beste vriend zijn tijdens je reis in Bangkok. Taxiritten duren vanwege de verre afstanden en het drukke verkeer vaak langer. Toch heb je ze wel nodig om op bepaalde plekken in de stad te komen, omdat deze slecht of niet met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Download de app Grab om je ritten te boeken.
 • Trein – Vanaf de luchthaven Suvarnabhumi gaat een Airport Rail Link. Deze trein rijdt tussen Suvarnabhumi Station en Phaya Thai Station in Bangkok. Het ritje kost je – volgens mij – nog geen euro en je bent zo in het stadscentrum te vinden. Het is verleidelijk om na een lange reis een taxi te boeken, maar grote kans dat je helemaal vast zult staan in het verkeer.
 • Bus – De bus zal je waarschijnlijk alleen van en naar het vliegveld Don Mueng pakken. Die zijn buslijnen als A2 en A3, en een ritje kost gemiddeld slechts 30 baht (€0,76 in februari 2024). Een enorm verschil met de taxi dus.

supermarkt 7-Eleven

Inderdaad, het is een wondere wereld, die 7-Eleven. De supermarkt die daadwerkelijk 24/7 open is en overal te vinden is. Iedereen loopt deze supermarkt wel meerdere keren binnen, al is het maar om even af te koelen op een hete dag. Eén ding dat je er sowieso moet kopen, is de muggenspray. Deze kost slechts 2 euro en werkt vele malen beter dan die uit Nederland.

Verder is de 7-Eleven ideaal om tussendoor een koel drankje of snack te halen. Ook kun je er hele maaltijden kopen, bijvoorbeeld dumplings, die ze daar meteen voor je kunnen opwarmen. De kaastosti’s zijn daar eveneens een fenomeen. En voor noedels, bijvoorbeeld voor een lange trein- of busreis, is de 7-Eleven ook top. Neem verder vanuit huis tampons en ragers mee, want deze zijn echt onvindbaar. Hetzelfde geldt voor zonnebrand, want in de meeste zonnebrand in Azië zit bleekmiddel.

Nog meer handige tips voor je reis naar Bangkok

De verschillende wijken van Bangkok (+ leuke accommodaties)

Bangkok kent diverse wijken die verschillende aspecten van de stad laten zien. Elke wijk heeft zijn eigen unieke sfeer en charme, waardoor Bangkok een diverse en boeiende stad is om te verkennen. Een aantal wijken op een rij:

 • Siam: Dit is het commerciële hart van Bangkok, bekend om luxe winkelcentra zoals Siam Paragon en CentralWorld. Het is een bruisende wijk vol met winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.
 • Chinatown (Yaowarat): Bekend om zijn kleurrijke markten, tempels en heerlijk eten, is Chinatown een levendige wijk waar je de Chinese invloeden in de cultuur en architectuur van dichtbij kunt ervaren.
 • Talai Noi: de oudste wijk van Bangkok die een unieke sfeer waarborgt. Van oude pakhuizen tot een artistieke scène en street art. Deze wijk met smalle straatjes en hippe plekjes op onverwachte plekken is een echte aanrader.
 • Old City (Rattanakosin): Hier vind je historische bezienswaardigheden zoals het Grand Palace, Wat Pho en Wat Arun. Het is het culturele centrum van Bangkok, met veel tempels en koninklijke paleizen.
 • Khao San Road: Een beroemde straat in de wijk Banglamphu, Khao San Road. staat bekend om zijn bruisende nachtleven, budgetaccommodaties en straatvoedsel. Deze straat is veel populair onder jonge backpackers en reizigers.
 • Ari: Ari is een opkomende en trendy wijk in Bangkok die bekend staat om zijn ontspannen sfeer, heel veel hippe cafés, boetieks en diverse eetgelegenheden. Overnacht bij KENCOZY.
AAnRADERS voor accommodaties in bankok (<€50 per nacht)
 • College Haus. in de buurt van Victoria Monument. Dit hotel ligt op een centrale ligging en is ook van en naar het vliegveld goed te bereiden.
 • KENCOZY ligt tegen de wijk Ari aan, en op loopafstand zijn er veel hotspots te vinden, zoals koffiebar BONCI.
 • Josh Hotel ligt in het hart van de wijk Ari, dus je kunt letterlijk kruipen naar alle hippe eetplekken.
 • LOBSUEK Hostel schijnt een goed hostel te zijn en deze ligt in de oude binnenstad.
 • Hotel Varmtel ligt op loopafstand van winkelcentrum ICONSIAM, dus dan zit je sowieso goed.

Culturele gewoonte: schoenen uit

Het gebruik van het uitdoen van schoenen bij het betreden van een huis of bepaalde binnenruimtes is een culturele gewoonte die in veel Aziatische landen, waaronder Thailand, wordt gevolgd. Er zijn verschillende redenen achter dit gebruik. Denk aan het stukje hygiëne, het vertonen van respect en traditie en cultuur. Daarnaast geloven veel Aziaten dat je hiermee de negatieve energie en onzuiverheden buitenshuis laat. Houd hiermee dus rekening als je ergens naar binnengaat. Meestal wordt dit duidelijk aangegeven met bordjes of een schoenrek waar slippers klaarstaan.

sLECHTE luchtkwaliteit zorgt voor VEEL Smog

De luchtkwaliteit in Bangkok is onwijs slecht. Dat is een van de redenen waarom je de locals vrijwel altijd buitenshuis met een mondmasker ziet rondlopen. De kwaliteit is soms zo erbarmelijk dat het lijkt alsof het een mistige dag is. Dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je langere tijd in de stad verblijft. Anderzijds zorgt het wel voor prachtige zonsondergangen die je zeker een keer gezien moet hebben vanuit een rooftopbar.

TRANSACTIEKOSTEN EN Commissie BIj pinnen

Pinnen is duur in Bangkok. Je zult voor je reis naar Bangkok veel met contant geld moeten betalen, al kan je in de hoofdstad nog op veel plekken met je pinpas terecht. Toch werkt contant geld betalen soms wat sneller. Bij het pinnen moet je rekening houden met transactiekosten, in de meeste gevallen, 220 baht, wat neerkomt op €5,63 (februari 2024).

Daarbovenop moet je bij sommige banken een percentage bovenop je gepinde bedrag betalen, waardoor het verschil bij mij soms wel eens rond de 20 euro lag. Ga je daarom een bedrag pinnen? Pin meteen een groter bedrag, bijvoorbeeld 250 tot 300 euro. En eventueel nog meer, zodat je het bedrag onder het reisgezelschap kunt verdelen.

NOG MEER handige tips voor je reis naar Bangkok

Overvloed aan havermelk

Omdat Aziatische mensen vaker last hebben van lactose-intolerantie, zijn naast de Thaise maaltijden ook de koffietenten hier feilloos op ingespeeld. Je kunt vaak uit allerlei soorten plantaardige melk kiezen, waaronder dus havermelk. En eerlijk gezegd, ik heb in Thailand echt zulke goede cappuccino gehad. En elke keer als je dacht dat het niet beter kon, smaakte het volgende kopje nog lekkerder. Dus je bakjes koffie zoals thuis hoef je ook in Bangkok geen één seconde te missen.

Tax terugvragen van grote aankopen

Bangkok is een winkelwalhalla. De stad heeft alles wat je hartje begeert, en nog meer. In sommige winkelcentra is een hele verdieping op één soort categorie gericht, zoals elektronica, sneakers of beauty. En er wordt graag gewinkeld door alle toeristen, want je kunt de btw van 7% van luxere goederen terugvragen. Deze zijn ook in de mall te vinden. Mocht je jezelf daarom op een designertas willen trakteren, dan heeft deze ineens een hele fijne korting.

Ontdek naast je reis naar bangkok ook deze bestemmingen:

Reacties

Geef een reactie