De 7 leukste dingen om te doen in Sidemen op Bali (Indonesië)

Sidemen is een rustgevende plaats, gelegen te midden van adembenemende rijstvelden. Terwijl plaatsen als Canggu en Uluwatu bekend staan om hun chaotische verkeer, biedt Sidemen een oase van rust. Hier geldt het motto: niets hoeft, alles mag. Wil je de hele dag ontspannen bij het zwembad? Dat is helemaal prima. Maar als je zin hebt om iets te ondernemen, biedt Sidemen ook diverse mogelijkheden.

Omdat Sidemen een stuk minder toeristisch is, is het niet mogelijk om vanaf hier een taxi te bestellen via Grab of Gojek. Als je toch met de taxi ergens naartoe wilt, kun je het beste een taxi (een auto dus, er is géén scootertaxi) via je accommodatie regelen. Daarnaast is het mogelijk om in het dorpje een scooter te huren bij een lokaal verhuurbedrijf, zodat je zelf de omgeving kunt verkennen. Vaak kun je bij de accommodatie ook een helm krijgen als dat nodig is.

Sidemen op Bali, Indonesië
Sawah Indah Villa in Sidemen, Bali

Rijstvelden van SIDEMEN bezoeken

In de inleiding werden de rijstvelden al genoemd. Zodra je Sidemen (bijna) binnenrijdt, vang je aan de linkerkant al een glimp op van de rijstvelden. Deze zijn veel uitgestrekter dan die in Ubud en tegelijkertijd minder toeristisch, waardoor ze veel authentieker aanvoelen.

Om de rijstvelden te verkennen, moet je een gids inhuren voor een wandeling die ongeveer 2 á 3 uur duurt. Je kunt deze activiteit hoogstwaarschijnlijk via je accommodatie boeken, en anders kunnen zij je helpen bij het regelen van de juiste contacten. Aangezien de rijstvelden volop in de zon liggen, is het belangrijk om voldoende bescherming te dragen, zoals een pet en zonnebrandcrème, en het liefst vroeg in de ochtend te gaan.

Je eigen sieraad maken IN SIDEMEN

Je kan Bali niet verlaten zonder een zelfgemaakte zilveren ring om je vinger. Niet alleen in Ubud, maar ook in Sidemen zijn er veel plekken te vinden om je eigen sieraad te maken. Deze plekken zal je niet missen wanneer je door de straten loopt, maar je wilt natuurlijk zeker weten dat je bij een goede aanklopt.

Ik kan jullie in ieder geval juwelier Lotus Ayu Silver aanraden. Je maakt eenvoudig een afspraak via hun website. Ik betaalde 450.000 IDR, dat is omgerekend 26 euro. Mogelijk wordt de prijs per persoon goedkoper zodra je voor meerdere personen tegelijkertijd boekt, want ik volgde deze workshop alleen.

Lotus Ayu Silver in Sidemen, Bali
Asri Dining by Samanvaya

Gembleng Waterfall IN SIDEMEN

Een ander hoogtepunt dat je niet mag missen wanneer je door Bali reist, is een waterval bezoeken. En watervallen zijn er absoluut genoeg. Zeker rondom Ubud zul je ze niet missen, maar in Sidemen is er een heel bijzondere te vinden: de Gembleng Waterfall. Waarom dat zo is? Je hebt namelijk vanaf de bovenkant van de waterval – de infinity pool – ook uitzicht op de omgeving, en deze is adembenemend. Er is geen vaste entreeprijs, maar je bepaalt zelf wat je wilt doneren. Vergeet dus geen contant geld mee te nemen.

Volg een Balinese kookles IN SIDEMEN

De warung-restaurants in Indonesië zijn niet te missen. Je zult ongetwijfeld een heleboel nasi goreng of andere Indonesische specialiteiten gaan eten. En hoe leuk zou het zijn als je bij thuiskomst zelf aan de slag kunt in de keuken? Daarom is het extra leuk om juist in Sidemen, waar rust en ontspanning centraal staan, een Balinese kookles te volgen. Deze werden aangeboden bij de accommodatie – Sawah Indah Villa – waar ik verbleef. Mocht dit niet het geval zijn, dan raad ik je aan om bij de receptie te informeren. Ze weten ongetwijfeld wel een adresje!

raften over de Telaga Waja River

Zin in een afkoelend avontuur op het water? Waag je dan aan een raftingtocht over de Telaga Waja River. Deze tocht is bij diverse partijen te boeken in de vorm van een dagtrip. Deze is inclusief vervoer, eten & drinken en entreetickets. Via een mooie wandeling door de natuur kom je vervolgens uit bij rivier waar het avontuur op je te wachten staat.

Pizza eten in Sidemen, Bali
Sawah Indah Villa in Sidemen

Uit eten bij Asri DininG BY SAMANVAYA

Het aanbod van restaurants in Sidemen is aanzienlijk kleiner dan in andere plaatsen waar je zult verblijven, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. Het is in je voordeel, want je hoeft hierdoor niet lang na te denken over waar je wilt eten. Via WhatsApp kun je eenvoudig een reservering maken bij Asri Dining by Samanvaya.

Zodra je binnenkomt, word je hartelijk ontvangen, en de service is de hele avond persoonlijk en attent. Ik heb hier alleen gedineerd en heb echt van elk moment genoten. De menukaart is uitgebreid, dus er zit altijd wel iets lekkers voor je tussen.

Het is wel goed om te weten dat de prijzen hier vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Maar gezien de uitstekende service die je krijgt, neem ik die prijzen graag voor lief. Als je liever pizza bij je accommodatie wilt eten, kun je ze ook een berichtje sturen via WhatsApp en een tijd afspreken om je bestelling op te halen.

OF Geniet bij je accommodatie

Eerlijk gezegd heb ik tijdens mijn bezoek aan Sidemen vrijwel niets bijzonders gedaan. Ja, ik heb een workshop bij Lotus Ayu Silver gevolgd een uitgebreide ochtendwandeling gemaakt. Maar voor de rest kon je me voornamelijk vinden bij het zwembad van mijn accommodatie, duttend in mijn bed of met een verfrissend drankje op de veranda.

Op de een of andere manier had Sidemen zo’n kalmerende invloed op mij, waardoor alle vermoeidheid eruit kwam. Ik voelde geen enkele druk meer om de omgeving te verkennen, en dat was eigenlijk zo’n fantastisch gevoel. Als je hetzelfde ervaart tijdens jouw verblijf hier, geef je er dan vooral aan over! Je hoeft namelijk niet altijd maar alles te verkennen; vakantie is ook tot rust komen en helemaal niets doen.

lees ook deze artikelen over Bali:

Reacties

Geef een reactie