10 van de leukste dingen om te doen in Ubud, Bali (+ foodguide)

Ubud, mijn persoonlijke favoriet van Bali. Deze plaats, gelegen in het centrum van het eiland, staat onder meer bekend om de felgroene rijstvelden, spirituele omgeving en traditionele hindoe-cultuur. Ubud is een perfecte uitvalsbasis voor diverse activiteiten in de omgeving, maar ook de plaats zelf kun je je dagenlang vermaken en optimaal ontspannen in de natuurlijke omgeving. Wij sommen graag voor je op wat je er allemaal kunt zien en beleven in Ubud.

1. Rijstvelden bezoeken

De activiteit nummer één op de lijst zal hoogstwaarschijnlijk een bezoek aan een rijstveld zijn. En dat is helemaal terecht, want wat een unieke ervaring is dat! Voor een klein bedrag, vaak zo’n 3 euro, kun je op je gemak door de adembenemende rijstvelden van Ubud wandelen. Doe dit bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de ochtend om de ergste hitte te vermijden. Neem ook zeker een waaier mee. Sommige rijstvelden zijn wat toeristischer vanwege activiteiten waarvoor je extra moet betalen, zoals schommelen en soms zelfs ziplinen. Hieronder volgen een aantal rijstvelden om te onthouden:

 • Alas Haram Bali – ja dat éne rijstveld met zwembad
 • Ceking Rice Terrace
 • Mupu Rice Terrace

2. Koffieproeverij bij plantage

Wie naar Ubud gaat, moet in ieder geval een koffieplantage hebben bezocht en hier een koffieproeverij hebben gedaan. De koffie die ze daar maken, is een heel bijzondere soort. Heb je ooit gehoord van Luwak koffie? Of civetkoffie? Dit is een van de duurste koffiesoorten die er zijn, en dat is niet zonder reden als je kijkt naar het koffieproces van A tot Z. Deze koffie wordt namelijk ‘geproduceerd’ door civetkatten.

Dit roofdier vindt het vruchtvlees van de koffiebessen maar al te lekker en eet deze op zodra ze rijp zijn. Hierbij verteren ze alleen het vruchtvlees. De bonen komen vervolgens bij de ontlasting gearomatiseerd naar buiten. Vervolgens worden de bonen gepeld, gebrand, enzovoort, totdat er koffie is verzameld en klaar is om gezet te worden.

3. Eten & drinken in Ubud

Ontbijt, lunch of diner: eten en drinken is één groot feest in Ubud. Zeker als je in het centrum van Ubud verblijft, zijn er voldoende opties om aan te schuiven voor een koffie of diner. In het laagseizoen kun je zonder reservering op een spontaan moment binnenlopen. Mocht je in het hoogseizoen gaan, dan is het verstandig om van tevoren even te reserveren. Dan weet je zeker dat je terechtkunt. Hier zijn een paar van onze favoriete plekken om te eten en te drinken in Ubud:

 • Pison
 • Suka Espresso
 • L’Osteria pizza
 • Kebun Bistro
 • Merlin’s
 • Soul Bites
 • Tis Cafe – in de buurt van Ceking Rice Terrace

4. Monkey forrest

Zin om aapjes te kijken? Plan dan een bezoek aan het bekende Monkey Forest. Dit is een groot beschermd bosgebied in het centrale hart van Ubud, dat het thuis voor honderden apen is. Het zijn tamme apen, waardoor je – in tegenstelling tot de apentempel in Uluwatu – niet bang hoeft te zijn dat ze op je afkomen. Mits je je gedraagt en je aan de opgestelde regels houdt, waaronder het niet aaien, voeren en in de ogen kijken van de apen. Helaas lokken nog steeds veel toeristen deze beesten uit hun tent, dus wees altijd waakzaam.

Ondanks dat de apen hier beschermd wonen en het over het algemeen een bijzondere ervaring is, weet ik niet of het écht een ethisch verantwoorde omgeving is. Zodra het voedertijd is, mag je ze samen met de lokale politie – die het eten komt brengen – fruit geven. Die keuze laat ik daarom bij jou liggen. Wil je Monkey Forest bezoeken? De entree is 80.000 IDR, zo’n 5 euro, per persoon.”

5. Ubud Market (en omgeving) voor souvenirs

Uiteraard moet er ook gewinkeld worden op vakantie. Souvenirs voor het thuisfront, en voor jezelf. Hiervoor is Ubud de uitgelezen plaats. Op deze markt bij Ubud Palace, die dagelijks geopend is tot 18.00 uur, vind je vele souvenirs. Sieraden vormen hiervan een groot onderdeel, maar je vindt er ook tasjes, kleurrijke doeken en beeldjes. Zorg er wel voor dat je je onderhandelingsvaardigheden paraat hebt, want ze zetten (veel te) hoog in. Bedenk van tevoren goed wat je maximaal wilt betalen, en anders probeer je het bij de volgende kraam opnieuw.

Naast deze bekende toeristenmarkt zijn er ook nog straatjes met winkels vol hebbedingetjes. Denk aan zomerkleding, bikini’s, strandaccessoires en sieraden. Voor ieder wat wils. Deze winkels zijn eigenlijk niet te missen als je een rondje door Ubud maakt, maar je kunt in ieder geval de volgende straten onthouden: Jl. Hanoman, Jl. Dewisita en Jl. Monkey Forest.

6. yoga en medidatie bij Yoga Barn

Ubud is een populaire bestemming voor yogaliefhebbers. Er zijn vele yogaretraites in de omgeving te vinden, en in Ubud zelf is er ook voldoende aanbod wat betreft yoga- en meditatielessen. Eén plek die waarschijnlijk wel via-via getipt zult krijgen, is The Yoga Barn. Deze yogastudio biedt eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken: workshops, reiki, ademwerk, klankmeditatie, enzovoort. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, houd dan hun website in de gaten voor het actuele aanbod.

7. Schoonheidsbehandeling bij INKA Ubud Spa

Met de zelfliefde die in Ubud toch wel centraal staat, kun je het thema wellness nog breder trekken dan enkel yoga en meditatie. Er is immers niets heerlijkers dan jezelf eens goed in de watten te leggen. Dat doen we thuis vaak te weinig, omdat het in veel gevallen toch behoorlijk prijzig is. Heb jij even geluk, want in Ubud – en overal op Bali – is het stukken goedkoper.

Trakteer jezelf daarom op een heerlijke schoonheidsbehandeling bij INKA Ubud Spa, en eventueel nog een tweede. Het is immers vakantie! Ga voor een uitgebreide massage, gezichtsbehandeling, manicure, pedicure – waar jij ook maar zin in hebt. INKA Ubud Spa is zo’n fijne plek, en vanaf seconde één voel je je al ontspannen. En dan moet je behandeling zelfs nog beginnen.

8. MAAK JE eigen zilveren ring in ubud

Een liefhebber van ringen? Of altijd al benieuwd geweest naar het proces van het maken van handgemaakte ringen? Dan moet je zeker een sieradenworkshop volgen, bijvoorbeeld bij sieradenmaker Ayu in Ubud. Kies je eigen ring uit en tover in een paar uur tijd een paar gram zilver om tot een unieke souvenir die je elke dag kunt dragen en koesteren.

Heb je niet voldoende tijd om een sieradenworkshop in Ubud te volgen en is je volgende bestemming Sidemen? Dan is het ook mogelijk om daar een workshop te volgen. Ik kan juwelier Lotus Ayu Silver enorm aanraden. Je kunt eenvoudig een afspraak maken via hun website. Ik betaalde 450.000 IDR, dat is omgerekend 26 euro. Mogelijk wordt de prijs per persoon goedkoper voor je met meerdere personen boekt.

9. bezoek een van de watervallen

Naast de rijstvelden zijn de watervallen ten zuiden of zuidoosten van Ubud ook een waar hoogtepunt. De een is nog indrukwekkender of groter dan de andere. Trek voor een bezoek je zwemkleding aan en schoenen waarin je niet makkelijk uitglijdt. Bij de meeste watervallen zijn er snacks en drinken te koop, maar voldoende water en een waaier zijn in ieder geval belangrijk vanwege de hoge luchtvochtigheid. Hier zijn een aantal populaire watervallen:

 • Tegenungan Waterfall
 • Sumampan Waterfall
 • Suwat Waterfall
 • Kanto Lamp Waterfall
 • Layana Waterfall

10. DAGTrip: Mount batur beklimmen bij zonsopgang

De Mount Batur is de bekendste en nog steeds actieve vulkaan op Bali. Vanuit Ubud bieden verschillende partijen privétours aan om Mount Batur te bezoeken en deze berg te beklimmen. Je kunt het eerder een nachtelijk avontuur noemen, want de klim begint na middernacht om bij zonsopgang bovenop de berg te staan.

Wanneer je mensen in Ubud ontmoet, zul je al snel via-via privénummers krijgen van locals die een privétour naar Mount Batur aanbieden. Wil je liever van tevoren boeken? Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar Smartway Indonesia Tours . Je kunt ook informeren bij je accommodatie in Ubud, want zij hebben vaak ook goede contacten.

Dit waren de leukste dingen om te doen in Ubud en omgeving. We wensen je alvast heel veel plezier op Bali!

Meer lezen? Ontdek dan ook deze Aziatische bestemmingen:

Reacties

Geef een reactie