Voor het eerst op reis naar Bali, Indonesië? 11 handige tips

Bali, de betoverende droombestemming die velen in zijn greep houdt – en dat is geen toeval. Hier vind je alles wat je tropische hartje begeert: van ultieme ontspanning tot avonturen die je hart sneller doen kloppen, zowel op de Mount Batur als op het glinsterende water. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de culinaire ervaringen en de warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Maar voordat we ons onderdompelen in de vakantiepret, is een vleugje voorbereiding voor je reis naar Bali altijd verstandig.

1. balinese simkaart

Het is geruststellend om vanaf het allereerste moment van je reis naar Bali verbonden te zijn met het internet. Of het nu is om de eerste taxi te boeken of gewoon het idee dat je bereikbaar bent. Hoewel het waar is dat je in de plaats zelf stukken goedkoper een simkaart kunt aanschaffen, je bent onderweg naar je accommodatie wel even onbereikbaar. En vooral als je ’s avonds arriveert, neem je toch liever het zekere voor het onzekere.

Op het vliegveld koos ik voor de goedkoopste optie bij provider Telekomsel: 25GB voor 450.000 IRP (€26,80 in februari ’24). Deze bundel bleek ruimschoots voldoende voor mijn 2 weken durende verblijf, omdat alle accommodaties gratis WiFi aanbieden. Extra tip: loop bij aankomst op het vliegveld wat verder door om de drukte te vermijden. Er zijn meerdere kraampjes waar je je simkaart kunt aanschaffen. Daarnaast installeren ze de simkaart direct voor je, zodat je meteen bereikbaar bent.

2. regel een reisverzekering VOOR JE REIS NAAR BALI

Tijdens onze vakantie streven we naar zorgeloos genieten. En een goede voorbereiding, zoals alle eerder genoemde stappen, is daar een essentieel onderdeel van. Vergeet hierbij niet om een passende reisverzekering af te sluiten. Een betrouwbare verzekeringspartij hiervoor is Allianz Direct. Heb je al een verzekering? Controleer dan of deze verzekering doorlopend is en een wereldwijde dekking biedt.

De kosten voor een reis naar Bali kunnen snel oplopen als je even niet oplet. Gelukkig is een goedkope reisverzekering via Allianz Direct mogelijk. Dat is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar zo weet je ook zeker dat je goed verzekerd aan de reis begint.

3. toeristenvisum on arrival

Plan je een reis van 30 dagen of korter op Bali? Verspil dan geen geld door je visum online aan te vragen. Je kunt het visum namelijk eenvoudig bij aankomst op Bali kopen voor ongeveer 35 euro.

Ga je langer dan 30 dagen naar Bali? Dan moet je het visum wel online aanvragen. Zorg er wel voor dat je dit doet bij een betrouwbare instantie (bekijk Trustpilot en Google Reviews), want helaas zijn er bedrijven die hier misbruik van maken.

4. immigration form

Naast het aanvragen van je visum moet je ook een Immigration Form invullen (link) om het land binnen te komen. Dit kun je eenvoudig vooraf online doen in Nederland (het duurt 5 tot 10 minuten), maar je kunt dit bij aankomst op Bali doen. Dit gebeurt na de goedkeuring van je visum en de paspoortcontrole, dus het is de laatste stap voordat je het land binnenkomt.

5. toeristenbelasting bij aankomst

Sinds 14 februari 2024 is er een nieuwe toeristenbelasting geheven op alle aankomsten in Indonesië. Dit is enkel voor toeristische doeleinden, en dat betekent dat 150.000 IDR (ongeveer 9 euro afhankelijk van de wisselkoers) moet worden betaald voor elke persoon die Indonesië binnenkomt. Dit bedrag kan op de luchthaven betaald worden, maar het wordt aangeraden om dit alvast online te doen om wachttijd te besparen.

6. download grab of gojek voor taxi

Negeer alle luidruchtige taxichauffeurs op het vliegveld – en ook ter plaatse. Hoewel dit overweldigend kan zijn, proberen ze vaak een te hoge prijs te vragen, wetende dat je op dat moment nog niet weet wat een eerlijke ritprijs is.

In plaats daarvan is het aan te raden om vooraf de app Grab of Gojek te downloaden, vergelijkbaar met Uber. Met deze apps kun je eenvoudig een rit boeken en vooraf zien hoeveel de rit gaat kosten. Ik heb persoonlijk alleen ervaring met Grab, waar je ook extra beveiligingsfuncties kunt instellen, zoals een automatische geluidsopname tijdens de rit en je kunt een SOS-nummer toevoegen.

7. ZORG VOOR VOLDOENDE Contant geld

Op de meeste plaatsen is betalen met je pinpas of creditcard mogelijk. Toch is het verstandig om altijd wat contant geld op zak te hebben. Voor het geval je geen geldautomaat (ATM) in de buurt vindt.

Daarom is het verstandig om bij aankomst op het vliegveld meteen voldoende geld te pinnen. Zelf had ik 1.000.000 IDR gepind (59,39 euro in februari 2024). Hiermee heb ik twee weken kunnen doen, omdat betalen met kaart heel gebruikelijk is. Het kan echter voorkomen dat je contant geld nodig hebt. Bijvoorbeeld als borg bij een accommodatie, voor de taxi of als het totaalbedrag in het restaurant lager is dan het minimale bedrag om te kunnen pinnen.

8. Munteenheid rupiah (IDR)

De munteenheid in Indonesië is de rupiah (IDR). De wisselkoers kan aanvankelijk voor enige verwarring zorgen, aangezien men in Indonesië snel spreekt over tienduizenden, of zelfs miljoenen wanneer je bijvoorbeeld de accommodatie afrekent. Op dit moment (februari 2024) is 100.000 IDR gelijk aan 5,92 euro. Dit betekent dat 1 euro ongeveer overeenkomt met 17.000 IDR (februari ’24).

Niet alle restaurants vermelden altijd de volledige bedragen op hun menu, dus kan het voorkomen dat een prijs van 25 eigenlijk staat voor 25.000. Zoals in elk ander land is het handig om een app te downloaden om eenvoudig de wisselkoers te berekenen. Een handige applicatie hiervoor is Currency.

9. bali belly

Het is een veelvoorkomend probleem: de beruchte ‘Bali belly’. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën in het water en kan resulteren in een aantal dagen ziek zijn. Met symptomen zoals hoge koorts, braken en frequente toiletbezoeken. Hoewel het soms onvermijdelijk lijkt (en je hoort alleen de slechte verhalen), zijn er wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans op een Bali belly te minimaliseren.

  • Poets nooit je tanden met kraanwater.
  • Was regelmatig grondig je handen.
  • Neem geen slokje water tijdens het douchen of in het zwembad. Oftewel: pas op als je kopje onder gaat.
  • Zeg ‘nee’ tegen ijsklonten, mits je in een ‘westers’ restaurant bent waar ze ijsklonten bij de leverancier inkopen. Dit kan je altijd even vragen aan het personeel. Dan zit je goed!
  • Vermijd gekookte groenten om deze zelfde reden. Hoe graag je ook bij een lokaal restaurant wilt eten, je wilt het niet op je geweten hebben.
  • Vertrouw je iets toch niet? Laat het vooral staan.
  • Check de Google reviews van het restaurant. Zijn deze positief? Dan zit je goed.
  • Probeer voor de zekerheid (rauw) vlees te vermijden.

10. het verkeer op bali is chaotisch

De verhalen kloppen echt: het verkeer is echt één groot gekkenhuis op Bali. In het bijzonder op plekken als Canggu en Uluwatu. Onderschat het verkeer echt niet, en denk eerst goed na of je op een scooter wilt rijden. Zo ja, doe dit alleen als je veel ervaring hebt en rijd als een verstandig persoon. Liever niet? Vervoer jezelf dan met Gojek of Grab.

Er gebeuren nog altijd veel ongelukken op het eiland (ik heb ze helaas ook gezien). Deze worden vaak veroorzaakt door arrogant rijgedrag van toeristen of er was alcohol in het spel. Daarnaast verkeer stopt niet zomaar voor je, dus let altijd goed op met oversteken.

11. whatsapp voor tips en medereizigers

Heb je zin om tijdens je reis medereizigers te ontmoeten? Of heb je een specifieke vraag over bestemmingen, activiteiten, sportscholen of accommodaties? Dan kun je je ‘aanmelden’ voor speciale WhatsApp-groepen waarin alle vragen over je reis naar Bali kunt stellen. Geen vraag is te gek!

Dit was het lijstje met handige tips voor een reis Bali, zodat jij voorbereid aan de onvergetelijke reis kunt beginnen. Mocht je nog een vraag hebben die niet in dit artikel wordt beantwoord, laat deze dan vooral achter in de onderstaande reacties.

Meer ontdekken? Ontdek ook deze Aziatische bestemmingEN:

Reacties

Geef een reactie