Zo creëer jij een knusse woonkamer in een landelijke stijl

Houd jij van gemoedelijkheid, van natuurlijke materialen, sfeer en warmte? Dan past een landelijk interieur helemaal bij jou! Deze woonstijl, geïnspireerd op het boerenleven, combineert authentieke elementen met soberheid en aaibaarheid. Bijna iedereen voelt zich onmiddellijk thuis in een landelijk interieur en komt er heerlijk tot rust.

Een landelijk interieur creëren in de woonkamer is eenvoudig. Het grote voordeel van de landelijke woonstijl is dat je hem gemakkelijk combineert met andere woonstijlen. Heb je een bestaand interieur en wil je niet alles de deur uit doen voor de make-over? Dan integreer je de bestaande elementen eenvoudig in de nieuwe stijl.

Landelijke kleuren

De make-over van de woonkamer begint met het kiezen van kleuren. Felle en harde kleuren zie je niet vaak in een landelijk interieur. De kleuren stralen juist rust en soberheid uit. Denk daarbij aan een palet van wit, beige en aardetinten, maar ook zachte pasteltinten passen prima. Kies twee of drie hoofdkleuren waarmee je gaat combineren. Accessoires kunnen ook andere kleuren hebben, mits je deze spaarzaam toepast om te voorkomen dat het te druk wordt voor het oog.

Voor de grotere oppervlaktes zoals de muur, het plafond en de vloer kies je een lichte tint. Daarna werk je verder met een iets donkerdere tint voor onder meer de meubelbekleding, een vloerkleed en kussentjes. Welke kleur gordijnen je kiest hangt af van de sfeer die je wilt creëren. Wil je dat de gordijnen een eye-catcher zijn? Kies dan voor een donkere kleur en glanzende stof, zoals velours. Dit geeft ook nog eens een chique uitstraling. Wil je het lichter houden? Kies dan voor (semi)transparante linnen of katoenen gordijnen van Veneta.com, of kies voor taupe of lichtgrijze plisségordijnen.

Landelijke materialen

Natuurlijke materialen voeren de boventoon in een landelijk interieur. Een houten vloer, rieten manden, een glazen tafel, linnen gordijnen, jute lampenkappen en robuuste, houten meubelen geven de landelijke woonkamer zijn warme, knusse karakter. Spulletjes hoeven niet nieuw te zijn, je mag best zien dat ze al een leven achter de rug hebben. Een dressoir waar wat deukjes in zitten, een tafelblad met krasjes, meubelbekleding met slijtagesporen; het kan en mag allemaal. Dat maken de zolder van je grootouders, de kringloop en websites met tweedehands spullen goede plaatsen om elementen voor je woonkamer te vinden.

Landelijke accessoires

Zeker met accessoires kun je lekker los gaan op het teruggrijpen naar het boerenleven. Die accessoires zijn meestal groter, zoals een grote staande lamp in de hoek van de kamer, rieten manden die je gebruikt om planten in te zetten en een stormlantaarn op de tafel. Maar ook een kolenkit in de kamer doet het prima of een grote spiegel met een brede lijst. En wat dacht je van koperen of emaille pannen aan de muur als decoratie om de sfeer helemaal compleet te maken?

Lees ook deze gerelateerde artikelen:

€ – Dit gastartikel is een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie