Kamerplanten die eenvoudig in leven te houden zijn (en waarom)

Kamerplanten zorgen voor een vleugje groen en een huiselijke sfeer in ons interieur. Toch hebben veel mensen weinig en soms zelfs geen planten in huis, omdat ze denken geen planten in leven te kunnen houden. Nonsens natuurlijk. Er zijn genoeg makkelijke kamerplanten die zich goed lenen voor onze drukke levens en niet al te veel eisen stellen.

Planten in huis fleuren een woning op en zuiveren onder andere zuiveren de lucht, dus vandaag zetten we alle excuses aan de kant. Want ook jij kunt zorgeloos de leukste kamerplanten verzorgen. Laat je inspireren door een achttal kamerplanten die niet meteen de standaard cactus zijn, en waarom ze zo gemakkelijk te verzorgen zijn.

1. Zilverrank (Scindapsus pictus)

Zilverrank staat bovenaan onze lijst vanwege zijn stevige karakter. Deze schattige hangplant met zilverachtige vlekken op het blad kan het overleven als je soms vergeet water te geven en heeft geen hoge eisen aan licht. Zolang je ervoor zorgt dat de grond niet te nat blijft, zal de zilverrank niet snel boos omkijken.

2. Drakenklimop (Dracaena marginata)

Een grote, persoonlijke favoriet: de drakenklimop (zie bovenstaande foto). Deze hangplant groeit alsmaar door, ook in ruimtes met weinig daglicht is. 1 keer per week water geven, is meer dan voldoende, en in de wintermaanden nog minder. De drakenklimop heeft slanke, opvallende stengels en met de juiste verzorging kunnen sommige bladeren voor een hangplant verrassend groot worden.

3. Vingerplant (Fatsia japonica)

De vingerplant is een veelzijdige kamerplant die zowel binnen als buiten onder een terrasoverkapping kan gedijen. Binnen in huis heeft hij niet al te veel licht nodig, waardoor hij geschikt is voor kamers met matige lichtinval. Deze plant is ook geschikt voor overdekte terrassen of binnenplaatsen, waar hij een tropische sfeer kan creëren. De vingerplant vereist regelmatig maar bescheiden water geven, en met de juiste zorg zal hij gedijen in verschillende omgevingen.

Makkelijke kamerplanten: olifantsoor

En ben JE al bekend met deze makkelijke kamerplanten?

4. Olifantsoor (Alocasia)

De olifantsoor is een plant die zich prima redt met weinig water. Hij gedijt in verschillende lichtomstandigheden en past zich aan langzame groei aan. Deze plant is een geweldige keuze voor degenen die hun groene vrienden wat ruimte willen geven.

En oh ja, die olifantsoor die je op bovenstaande foto ziet. Die leeft nog steeds en staat er nog steeds net zo mooi bij. De foto is inmiddels 4 jaar geleden gemaakt en heeft het in z’n inmiddels derde huis nog steeds erg fijn.

5. Goudpalm (Dypsis lutescens)

De goudpalm, een van de bekendste kamerplanten bij IKEA, is niet alleen elegant om te zien, maar ook een heel eenvoudige plant om te onderhouden. Het vereist niet veel water en gedijt in indirect zonlicht. Deze palm past daarom ook goed in bijvoorbeeld een slaapkamer of kantooromgeving.

6. Luchtplant (Tillandsia)

Luchtplanten hebben – goh – geen aarde nodig en kunnen de benodigde vocht en voedingsstoffen uit de lucht opnemen. Ze zijn dus bijna onderhoudsvrij, maar niet helemaal dus. Vergeet de luchtplant niet af en toe met een plantenspuit te bevochtigen of in water te dompelen om ze te hydrateren. Hydrateren.. kun je leren!

Makkelijke kamerplanten: monstera

Nog meer makkelijke kamerplanten voor in huis

7. Monstera (Monstera deliciosa)

De Monstera plant is en blijft een van de meest trendy kamerplanten – en gelukkig ook een van de makkelijkere planten om te verzorgen. Deze plant is niet veeleisend wat betreft licht en water, en is redelijk resistent tegen ongedierte. Ik zeg bewust redelijk. Houd altijd de mogelijke beestjes in de gaten, ook bij je andere kamerplanten, want ze springen graag over naar andere planten.

8. Pannenkoekplant (Pilea peperomioides)

De pannenkoekenplant, een plant uit de brandnetelfamilie, is er een die ontzettend snel groeit en tegelijkertijd weining verzorging nodig heeft. Deze heeft weinig water nodig en gedijt in diverse lichtomstandigheden. Bovendien kun je eenvoudig nieuwe plantjes kweken door de babyplantjes van de hoofdstam af te snijden. Of je creëert een hele grote pannenkoekenplant, dat geeft ook een erg gaaf effect.

De keuze voor de juiste planten met de juiste licht- en waterbehoeften kan je helpen om van een groen huis te genieten zonder veel moeite. Waar wacht je nog op? Haal één of meer van deze makkelijke kamerplanten in huis en geniet van de rustgevende aanwezigheid van groen, zonder bang te zijn dat ze volgende maand al het loodje leggen.

Lees ook eens deze gerelateerde artikelen:

Reacties

Geef een reactie