Je tuin lenteklaar maken: tips voor een frisse start

De natuur ontwaakt langzaamaan uit haar maandenlange winterslaap en komt tot leven met frisse kleuren en geuren. Hét moment om je buitenruimte tijdig op te frissen en bijtijds lenteklaar te maken, zodat je optimaal van de tuin kunt genieten. Is jouw tuin of buitengedeelte al klaar voor het seizoen? Met deze tips is je tuin lenteklaar voordat je het weet!

Tips om tuin lenteklaar te maken

Verse aarde EN onkruid WIEDEN

Heb je een groene tuin? Dan zijn verse aarde en onkruid wieden essentiële stappen om deze lenteklaar te maken. Voeg verse aarde of compost aan de grond toe om de bodem vruchtbaar(der) te maken. Geef voedingsstoffen aan bestaande planten om een gezonde groei tijdens het seizoen te bevorderen. Verwijder daarnaast grondig al het onkruid, en vergeet hierbij niet de wortels. Zo hebben je bestaande en gezaaide planten en bloemen alle ruimte om te groeien.

Controleer, herstel en reinig tuinmeubilair

Als het tuinmeubilair de winter buiten heeft doorgebracht, is het goed om deze eerst te inspecteren op nieuwe schade of slijtage. Repareer eventuele gebroken onderdelen en haal het meubilair door de wasstraat. Zo verleng je niet alleen de levensduur, maar zorg je er ook voor dat ze er weer als nieuw uitzien voor het komende buitenseizoen.

Creëer een gezellige zithoek

Wellicht heb je nog geen zithoek, doordat deze ruimte ‘in’ huis onderaan de stapel kwam te liggen. Tijd om je verdiepen in een heerlijke loungeset. Kies een set die past bij de stijl en grootte van je tuin en die comfortabel genoeg is om urenlang in te vertoeven. Combineer je nieuwe loungeset met andere tuindecoratie om er fijn plekje van te maken Denk aan een buitenkleed, sfeerverlichting zoals een lichtsnoer en een vuurkorf of buitenhaard op koelere avonden.

Denk aan de vogels en insecten

Veel voor- en achtertuinen hebben weinig groen te bekennen. Veel te weinig. En dat is natuurlijk funest voor alle vogels en insecten. Maar of je nu veel of weinig groen in de tuin hebt, laat hen meegenieten van de lente. Overweeg om een insectenhotel te plaatsen. Zo’n hotel biedt een veilige haven voor nuttige insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Zij zijn essentieel voor het bestuiven van planten en het handhaven van een gezond ecosysteem.

Vergeet daarnaast niet om ruimte vrij te maken voor de lokale vogelpopulatie. Hang vogelvoeders en vogelhuisjes op in je tuin om vogels te verwelkomen en een veilige plek te bieden om te nestelen. Daar help je niet alleen de vogels mee, je hebt zelf vanuit je loungeset ook heerlijke livetelevisie.

Maak je kliko’s schoon

Een behoorlijke rotklus, maar wanneer de kliko’s dan door een ringetje te halen zijn, zal je blij zijn. Na maandenlang gebruik kunnen kliko’s een ophoping van vuil, bacteriën en nare geuren bevatten. Gebruik voor het schoonmaken een milieuvriendelijk reinigingsmiddel, spoel de kliko’s vervolgens af en laat ze goed in de zon drogen voordat je ze weer gebruikt om ziektekiemen te voorkomen.

Naast het bovenstaande zijn er natuurlijk altijd meer dingen die je kunt doen om je tuin lenteklaar te maken. Denk aan een doekje over je ramen en kozijnen, de dakgoten schoonmaken en een hogedrukspuit op je tegels om de groene aanslag te verwijderen. Succes, maar vooral: geniet van het zonnige dagen in de tuin!

Ontdek ook deze gerelateerde artikelen:

Reacties

Geef een reactie