Wat te doen in Taipei, Taiwan? Dit zijn de beste tips op een rij

Taipei is de gigantische hoofdstad van het eiland Taiwan. Sinds de burgeroorlog met China is het de hoofdstad van de Republiek China, echter als je dat aan de huidige leider van het Volksrepubliek China vraagt, zal die het mogelijk niet met je eens zijn. Ondanks de bijzondere politieke situatie en status rondom Taiwan, is Taipei een super leuke en veilige stad om te bezoeken. In deze blog lees je alles wat je nog weten voorafgaand aan je bezoek en bovenal wat je niet wilt missen in Taipei!

Bezoek aan taipei: dit wil je HIER zien en doen

In Taipei wonen zo’ n 2.5 miljoen mensen, en wordt ook wel ‘’the heart of Asia’’ genoemd vanwege de centrale ligging in Oost-Azië. De stad kent vele leuke wijken en districten, met meer dan genoeg hippe winkels, cafés en traditionele restaurants. Genoeg te doen in Taipei dus!

Dit wil je doen in Taipei, Taiwan

11 dingen in Taipei die je niet wilt missen

1. Chiang kai-shek memorial hall & Liberty square

Chiang Kai-shek speelde een belangrijke rol tijdens de Chinese burgeroorlog waarna hij later president werd van de Republiek China. Hij leidde de Kuomintang-partij en voerde tijdens zijn heerschappij een lange strijd tegen de Japanners en de communisten, die onder de leiding van Mao Zedong vielen. In 1949 viel het doek voor Chiang waardoor hij zijn toevlucht zocht op Taiwan. Hier regeerde hij nog door tot aan zijn dood in 1975. Een groot deel van de Taiwanezen eert Ciang Kai-shek tot op de dag van vandaag – mede omdat hij het land economisch heeft ontwikkeld.

Ter ere van Chiang Kai-shek is de Memorial Hall gebouwd en deze ligt aan het Liberty Square. Wanneer je bovenaan de trappen komt, heb je een prachtig uitzicht over het plein en de stad. Binnen in de hal bevindt zich een groot standbeeld van Chiang Kai-Shek, omringd door een kleine tentoonstelling die het leven en de geschiedenis van Taiwan belichten.

Hoogtepunt is de Changing of the Guards Ceremony, wat ieder heel uur tussen 10:00 en 16:00 uur valt te bewonderen. Tijdens de ceremonie voeren de bewakers een traditionele militaire wisseling van de wacht uit en wordt de Taiwanese vlag opnieuw gehesen. Openingstijden: elke dag van 09:00 tot 18:00 uur. Ticketprijs: gratis.

2. Huashan 1914 Creative park

Het leukste park van Taipei is Huashan 1914 Creative Park. Je vindt hier geweldige koffietentjes, kunstexposities en concept stores. Ook worden er regelmatig festivals gehouden op het terrein. Een aanrader is om op het terras te zitten en je te verwonderen over alle stijlvolle Taiwanezen die voorbij lopen.

Chiang Kai-shek is de Memorial Hall in Taipei, Taiwan
Huashan 1914 Creative Park in Taipei, Taiwan

3. Moakong gondola

Ietwat buiten het centrum vind je Moakong, een gebied wat bekend staat om zijn theeplantages en theehuizen. Om hier te komen, kun je gebruikmaken van de kabelbaan. Hierbij heb je prachtig uitzicht over de natuur en de stad.

De 4 kilometer lange kabelbaan kent meerdere haltes en stopt onder andere bij een dierentuin. Mijn tip is om uit te stappen bij de tempel halte waar je twee mooie tempels kunt bezoeken. Reis hierna verder door naar eindhalte Moakong. Wandel hier lekker rond en onderga een theeceremonie.

De Maokong Gondola is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur. In het weekend draait de gondel tot 22:00 uur. Tickets kun je bij elke halte kopen bij een ticketautomaat, en er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar, afhankelijk van hoeveel stops je maakt. Voor 3 stops betaal je ongeveer 3,50 euro (januari ’24). De Maokong Gondola is goed bereikbaar met de metro. Het metrostation ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand van de gondel.

4. Taipei 101 observatory

Het meest iconische gebouw van Taiwan is de Taipei 101. Deze immense toren (508 meter) werd geopend in 2004 en was tot 2009 de grootste wolkenkrabber ter wereld. Het gebouw heeft zijn naam te danken aan, je raadt het waarschijnlijk al, zijn 101 verdiepingen.

De wolkenkrabber is vanuit elke wijk in Taipei te bewonderen maar je kunt deze uiteraard ook bezoeken. Beneden is een groot winkelcentrum. Ook is er een observatiedek op de 89ste en 101ste verdieping. Het goedkoopste ticket voor het observatiedek kost 35,50 euro (januari ‘24). Tickets kun je hier kopen.

5. Eet je vol bij een van de vele night markets

Of je nu op reis bent met een klein budget, of wanneer je wat meer hebt te besteden, de vele Night Markets van Taipei zijn voor iedereen een aanrader. Zo vind je hier een breed aanbod aan lekkere lokale gerechtjes en drankjes. Tot onze verassing was het aanbod van vegetarische en vegan (uitziende) gerechtjes groot.

overzicht van een aantal leuke Night Markets in Taipei:
  • Raohe Night Market – onze favoriet!
  • Shilin Night Market – de grootste food market van Taipei.
  • Ningxia Night Market
  • Ximending Night Market
  • Gongguan Night Market

6. Winkelen in het ximending district

Ga voor de leukste winkels naar het Ximending District. Mijn tip is om dit in de avond te doen, omdat er dan ook verschillende stalletjes op straat geopend zijn. Daarnaast is het gezellig druk.

7. Eet dumplings bij het beroemde ding tai fung restaurant

Ding Tai Fung zal 100% genoemd worden wanneer je kenners vraagt waar je de beste dumplings ter wereld kan eten. Ooit is Ding Tai Fung begonnen met één restaurant in Taiwan. Inmiddels hebben ze restaurants verspreid over de hele wereld. De vestiging in Hong Kong heeft zelfs een Michelinster.

In Taipei zijn meerdere vestigingen te vinden. Zelf ben ik bij Xinsheng Branche geweest. Zorg er wel voor dat je niet pas naar het restaurant gaat als je al honger hebt. Je staat minimaal een half uur in de rij, en soms kan dit oplopen tot wel twee uur. Mocht je toch geen zin hebben op een tafeltje om te wachten, dan heeft de keten ook nog een afhaallocatie, Xinyi Branch. Openingstijden zijn 7 dagen per week van 11:00 tot 20:30 uur. Vegetarisch eten is er goed mogelijk.

8. Bekijk de zonsondergang op de elephant mountain

Voor het mooiste uitzicht van Taipei ga je naar de Elephant Mountain. Wel moet je wat doen voor deze beloning. De hike bedraagt maar liefst 500 tredes en duurt met een redelijke conditie ongeveer 30 tot 40 minuten. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Eventueel kun je er ook voor kiezen om nog 100 tredes verder te klimmen om de top van de berg te bereiken. Houd er daarnaast rekening mee dat het (einde) middag heel warm is. Neem dus voldoende water mee.

9. Bezoek musea

Taipei heeft aardig wat musea. Het bekendste museum is het National Palace Museum, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Chinese kunst en cultuur. Het museum herbergt meer dan 700.000 stukken, waaronder keizerlijke schatten, keramiek, bronswerk en jade items. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 09:00 tot 17:00 uur. Ticketprijs: 10,33 euro per persoon (januari ’24)

Zelf ging ik naar het Fine Arts Museum, met hedendaagse kunst. Het gebouw is modern architectonisch en heeft wisselende tentoonstellingen met lokale als internationale kunst. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 09:30 tot 17:30 uur. Ticketprijs: voor het geld hoef je het museum niet over te slaan. De ticketprijs is namelijk slechts 0,88 euro per persoon (januari ’24).

10. Bubbelthee drinken

Wist je dat bubble tea zijn oorsprong kent in Taiwan? You either hate it or love it. Mij maak je er in ieder geval erg blij mee. Ook benieuwd naar de bubbel thee? Ga vooral naar Chun Shui Tang, zij claimen de bubble tea uitgevonden te hebben.

11. Dagtrip naar jiufen

Ben je langer in Taipei en heb je tijd over? Breng dan een bezoek aan Jiufen. Het stadje staat bekend om zijn smalle straatjes, traditionele architectuur en mysterieuze sfeer. Er wordt gezegd dat de beroemde film Spirited Away deels is gebaseerd op Jiufen, wat ook goed terug te zien is in de souvenirs die je er kunt kopen. Het is sowieso leuk om even langs het oude theehuis A-Mei Teahouse te lopen of daar een theeceremonie bij te wonen. In de omgeving kun je ook prachtige wandelingen maken.

Jiufen ligt op ongeveer een uur afstand. Je kunt ervoor kiezen om een tour te boeken, maar ik raad aan om zelfstandig te gaan en de reguliere shuttlebus (nr. 1062) vanuit het centrum te nemen. De bus vertrekt ongeveer ieder half uur of vaker vanaf Zhongxiao Fuxing Station en kost ongeveer 3,50 euro per persoon voor een enkele reis (januari ’24). Vooraf een buskaartje kopen is niet nodig, omdat je deze bij de chauffeur kunt aanschaffen. De bus zet je op 3 minuten loopafstand van Old Street in Jiufen af.

Vervoer in taipeI

Taipei is een grote stad waarbij de afstanden te voet soms te ver zijn. Gelukkig is het openbaar vervoer in de stad goed geregeld. Hierbij een aantal opties waar je gebruik van kunt maken:

  • Metro – Het vervoersmiddel dat je waarschijnlijk het meest zult gebruiken in Taipei is de MRT (metro). Om van het metrostelsel gebruik te maken, heb je verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om steeds per enkele reis te betalen. Op ieder station staat een ticket automaat waarbij je je eindbestemming aanvinkt. Je ontvangt een muntje wanneer je hebt betaald, en hiermee kun je het toegangspoortje openen. De kosten variëren afhankelijk van je bestemming, meestal tussen 0,60 en 1,90 euro voor een enkele reis (januari ’24). Ook kun je ervoor kiezen om een dagpas (4,50 euro), een 48-uurspas (8,30 euro) of een 72-uurspas (11,20 euro) te kopen, zodat je niet steeds opnieuw een kaartje hoeft te kopen (prijzen januari ’24). De Taipei Pass is verkrijgbaar op elk station.
  • Bus – Er zijn enkele locaties die niet met de metro te bereiken zijn. Gelukkig heeft Taipei een groot en betrouwbaar bussysteem waar je gebruik van kunt maken. In de bus kun je betalen met de EasyCard, de Taipei Pass of contant geld. Wij hebben meestal contant betaald, en op Google Maps kun je precies zien hoeveel je betaalt voor de rit. De meeste busritten kosten tussen de 0,50 en 1 euro.
  • Taxi – In vergelijking met andere grote wereldsteden zijn de taxi’s in Taipei betaalbaar en betrouwbaar. Je betaalt een starttarief van ongeveer 2 euro voor de eerste kilometer, en daarna 0,15 euro per 250 meter. In de avond geldt er een extra toeslag van 0,60 euro (januari ’24).

Tips voor een verblijf in taipei

Taipei heeft aardig wat hotels en hostels om te verblijven. De prijzen voor een overnachting zijn helaas behoorlijk hoog. Omdat we langere tijd op reis zijn, hebben we besloten deze keer voor een hostel te kiezen. Zo kwamen we uit bij Backpackers Hostel , waar we een privékamer hadden met een gedeelde badkamer. Het hostel ligt in het centrum en ons verblijf was goed. We betaalden 30 euro per nacht voor twee personen. Als je wat meer budget hebt, kun je ook overwegen om te kijken naar:

Taipei is een super leuke stad waar je je goed een aantal dagen kan vermaken. Wil je alle bovenstaande dingen doen, inclusief een dagtrip naar Jiufen, trek dan zeker 4 volle dagen voor de stad uit. Combineer je Taiwan ook met een bezoek aan China, of ben je nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Check dan zeker ook deze blogs over China.

Reacties

Geef een reactie