8 dingen die je niet mag missen bij een bezoek aan Busan, Zuid-Korea

Ben je binnenkort van plan om een rondreis door Zuid-Korea te maken? Sla de stad Busan dan zeker niet over! Busan is de op een na grootste stad van Zuid-Korea en ligt gunstig aan zee. Hieronder vind je een lijstje met 8 dingen die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Busan, inclusief tips voor streetfood, accommodaties en het openbaar vervoer.

Word je bezoek aan Busan ook onderdeel van een rondreis door Zuid-Korea? Lees dan ook dit artikel met de ideale reisroute voor 2 weken door het land!

8 dingen die je niet mag missen tijdens je bezoek aan busan

1. Maak een ritje met de SkyCapsule

Aan de kustlijn van Busan staat een skycapsule, en een ritje maken is het meer dan waard. Het zijn leuke, kleurrijke houten capsules waar je met maximaal vier mensen in kunt. De capsules bewegen zich voort met slechts 4 kilometer per uur. Het voelt een beetje alsof je in een Wes Anderson film bent beland.

Neem de route van Cheongsapo naar Mapo, die je richting de wolkenkrabbers van Busan lijdt. De skycapsule is sowieso heel erg geliefd, dus kaartjes van tevoren reserveren is een must. De route van Mapo naar Cheongsapo is vaak al een aantal weken van te voren uitverkocht, dus het is goed om er rekening mee te houden dat je deze tickets nog eerder moet boeken. Maar de route Cheongsapo naar Mapo is misschien nog wel leuker! Je betaalt 25 euro (oktober ‘23) voor 2 tickets. De kaartjes boek je deze link.

2. Bezoek een van de vele stranden

Dat Busan aan zee ligt is natuurlijk niet te missen. Je zult in de stad dan ook verschillende mooie zandstranden vinden. Bekende en mooie stranden om niet te missen zijn Haeundae en Gwangalli Beach. Haal een drankje bij de 7-Eleven en geniet op het strand van het mooie uitzicht, of loop bij zonsondergang over de boulevard.

Extra tip voor betaalbare drankjes: bij de 7-Eleven in Zuid-Korea kun je zakjes drank kopen, zoals limonade of verschillende soorten koffie. In de diepvries vind je verschillende maten plastic bekers, inclusief ijs. Het is gebruikelijk om zo je eigen drankje te mixen! Wij haalden vaak een koffie met een smaakje en een flesje sojamelk uit de koeling. Voeg een grote beker met ijs toe, en je hebt een soja-ijskoffie voor de helft van de prijs in vergelijking met een duur koffietentje!

3. Oryukdo skywalk

De Oryukdo Skywalk is een glazen loopbrug die uitsteekt over de kliffen van Oryukdo Island. Deze skywalk is een van de meest populaire attracties in Busan. Hier geniet je van een adembenemend mooi uitzicht. De naam Oryukdo betekent letterlijk vijf of zes eilanden, en dit is dan ook afhankelijk van de getijden. Bij laag water zijn er zes eilanden te zien en bij hoog water slechts vijf. Bij de entree krijg je stoffen schoenbeschermers, zodat je geen schade maakt aan het glas. De toegang van deze skywalk is gratis.

4. de mooiste hike langs de kust

Een van onze hoogtepunten in Busan was de Haeparang-gil hike langs de kust van de stad. Deze hike bestaat uit verschillende lengtes en etappes. De kustlengte is in totaal 750 kilometer. Waarschijnlijk heb je daar niet zoveel zin in, maar gelukkig kun je de route zo lang maken als je wilt.

Wij liepen van Oryukdo tot Igidae, en deze route is ongeveer 5 kilometer lang. Hoewel het geen hele zware route is, verwacht wel hier en daar een klim, maar met uitzichten die het meer dan waard zijn. Wij deden ongeveer 1.5 uur over de route, inclusief pauzes. De route staat heel goed aangegeven, dus verdwalen is erg lastig. Eindig de hike met een lekker taartje en een drankje bij Sorry not Sorry Bakeshop, inclusief een mooi uitzicht over de jachthaven.

Goed om te weten: het startpunt ligt vlakbij de Oryukdo skywalk, dus deze zijn goed met elkaar te combineren.

5. Bezoek de Jagalchi Fish Market

Of je nu wel of geen vis eet, eigenlijk kun je de Jagalchi Fish Market tijdens je bezoek aan Busan niet overslaan. Dit is de grootste vismarkt van Zuid-Korea en is werkelijk gigantisch. Als je in Zuid-Korea bent, zul je merken dat visgerechten erg geliefd zijn onder Koreanen. Een bezoek aan de vismarkt is dan ook een ware happening. Eet je vis? Bezoek de markt dan tijdens lunchtijd. Je kunt op de markt namelijk zelf je vis, schaal- of schelpdieren (levend) uitzoeken, die vervolgens boven in het restaurant vers voor je worden bereid.

6. Bezoek Gamcheon Culture Village

Voorheen was Gamcheon een wijk waar vluchtelingen tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren ’50, vanuit heel Korea naar Busan vluchtten en gingen wonen. Omdat er in de stad geen plek meer voor ze was, bouwden ze huizen bovenop een heuvel. Om de wijk een beter imago en inkomstenbron te geven, is er in 2009 een project gestart met kunstenaars en bewoners om de wijk een nieuwe ‘look’ te geven. Huizen werden in alle kleuren geverfd, kunstwerken en streetart werd toegevoegd, en zo ontstond het inmiddels zeer populaire Gamcheon Culture Village.

Tijdens je bezoek kom je kronkelende steegjes, felgekleurde huizen en mooie artistieke muurschilderingen tegen. In het dorp vind je naast de straatkunst en architectuur ook tentoonstellingen en leuke winkeltjes.

7. De bijzondere Haedong Yonggungsa tempel

Helaas moet ik, Kirsten, bekennen dat wij deze tempel hebben gemist tijdens ons bezoek in Busan, maar aangezien dit een bekende en populair hoogtepunt is in de stad mag deze niet in het lijstje ontbreken. Het bijzondere van deze boeddhistische tempel is dat deze op een klif gebouwd is, wat een mooi plaatje geeft. Houd er overigens wel rekening mee dat het best een rit is om de tempel te bezoeken. De Haedong Yonggungsa tempel ligt namelijk op zo’n 1.5 uur reizen vanaf het centrum van Busan.

8. eet het beste streetfood op biff square

Laat je vooral verrassen door al het eten wat je hier kunt vinden. Omdat Busan aan zee ligt, zul je hier – in tegenstelling tot Seoul – meer visgerechten vinden. Vooral in de avond komt deze plek tot leven. Een aantal vegetarische gerechten die je moet proberen zijn:

  • Hotteok – lievelings!
  • Bibimbap
  • Kimbap 
  • Tteokbokki 

Zit er niets of niet genoeg bij? Vlakbij BIFF Square vind je Dubuga, een tofu themed restaurant, waar ik de lekkerste veganistische bibimbap van heel Zuid-Korea heb gegeten.

TIPS VOOR Accomodatie in busan

Busan is een grote stad, dus je zit altijd wel ergens vlakbij – en ergens ver van weg. De beste locaties om te verblijven zijn Bujeon, Nampo en Seomyeon.

Wij verbleven in deze kleine studio DANA DANA in Bujeon, op een goede locatie en budget-friendly. Hier sliep ik overigens ook voor het eerst op een traditioneel Koreaans rijstkussen – en ik moet eerlijk zeggen dat mij dat erg goed is bevallen.

HET openbaar vervoer in busan (+ HANDIGE APPS)

Net als het openbaar vervoer in Seoul is het in Busan heel goed geregeld. Je kunt ook hier gebruikmaken van de metro, bussen en taxi’s. Wij hebben voornamelijk het metrosysteem gebruikt, wat zeker het meest efficiënt is.

Zorg ervoor dat je de Koreaanse KakaoMap– en KakaoMetro-app downloadt, waarmee je de meest actuele en accurate reisinformatie hebt. Heb je eerder in Zuid-Korea al een T-Money kaart aangeschaft, dan kan je deze ook overal in Busan gebruiken. Vergeet niet dat je niet op Google Maps kan vertrouwen, maar download de lokale Naver-app.

ONTDEK OOK DE VOLGENDE BESTEMMINGEN IN Korea en AZIË:

Reacties

Geef een reactie