Behapbaar en duurzaam je huis een opfrisbeurt geven doe je zo

Het is lente! Het seizoen waarin onze handen gaan jeuken en we de bezem door huis willen halen. De kledingkast eens grondig opruimen, onnodige prularia naar de kringloopwinkel brengen en wie weet heb je zin om je huis een andere uitstraling te geven. Maar behapbaar je huis een opfrisbeurt geven, hoe doe je dat zonder al te veel gekkigheid?

Er wordt niet zomaar gezegd dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dus wie weet wat voor een creativiteit en nieuwe ideeën er ontstaan als je bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of keuken een andere look & feel geeft. Open een nieuw bord op Pinterest, bewaar alles waar je blij van wordt en maak vanuit hier de eerste stappen om opnieuw verliefd te worden op je woning. Hieronder deel ik een aantal tips als startpunt.

Huis een opfrisbeurt geven: koop planten en bloemen
Tips voor hoe je je een huis een opfrisbeurt kunt geven

Geef je muur een (nieuwe) kleur

Ben je nog steeds gek op je huidige interieur, maar wil je toch iets extra’s? Pak dan de verfkwast erbij en geef je muur een (nieuwe) kleur. Als je muren nu nog wit zijn, dan heb je al helemaal alle ruimte om te experimenteren.

Mocht er al een kleur op de muur zitten, dan is het een geweldig project om een keer iets totaal anders te proberen. Terracotta, taupe of misschien wel een behang. En ga je voor alle muren (met of zonder plafond?), één muur of verf je alleen tot halverwege? Er is van alles mogelijk en elke optie zal je ruimte weer een andere uitstraling geven.

Je huis een opfrisbeurt geven met tweedehands parels

Dit is misschien wel een van de leukste dingen om te gaan doen: je woonkamer of een andere ruimte in huis opnieuw inrichten met allerlei tweedehands moois. Struin heel Marktplaats af en maak uitstapjes naar diverse kringloopwinkels en laat je verrassen door het unieke aanbod. Is er een specifiek meubel dat een doorn in het oog is geworden? Neem dit meubel dan als uitgangspunt en zoek vanuit hier naar nog meer passende meubels en woonaccessoires, zoals vazen, schilderijen en een vloerkleed.

Vloer isoleren voor een warme temperatuur in huis

Bij een huis een opfrisbeurt geven kan je denken aan al het zichtbare, maar wie weet is je doel ook meteen om bepaalde duurzame keuzes door te voeren. We gaan nu langzaamaan richting de zonnige lentetemperaturen, waardoor de verwarming hopelijk niet meer dagelijks aan hoeft; een goed moment zijn om je vloer te laten isoleren.

Je vloer laten isoleren kan ervoor zorgen dat jouw vloer gemiddeld 4 graden warmer aanvoelt. Daarnaast houdt vloerisolatie tocht én vocht tegen. En als dat nog niet genoeg is: je bespaart ook flink op je totale stookkosten. Vloerisolatie is daarom een slimme investering nu, welke zichzelf binnen 5 tot 8 jaar terugverdient. Dus wil je eigenlijk al langer dan vandaag een nieuwe vloer? Dan kan je meteen vloerisolatie in het totaalplan meenemen.

Huis opfleuren met planten

Schuiven en puzzelen met je interieur

Meteen resultaat én een tevreden gevoel daarna: je woning opnieuw inrichten. Je hebt namelijk lang niet altijd nieuwe spullen nodig om je huis een nieuwe uitstraling te geven. Met een aantal kleine verschuivingen kan een ruimte al een nieuwe uitstraling krijgen. Gouden tip: teken eerst alles uit op papier, zodat je doelbewust aan de slag kunt en niet eindeloos blijft schuiven en puzzelen.

Je interieur opnieuw inrichten is ook ideaal om te doen als je een aantal meubels of woonaccessoires wilt inruilen, maar nog niet precies welke. Door eerst de kamer een nieuwe indeling te geven, kom je er beter achter op welke spullen je nu precies bent uitgekeken.

Nieuwe kamerplanten en een bos bloemen

Staat alles op z’n plek? Zit er een mooie kleur op de muur? Zorg dan voor een extra huiselijke sfeer met een nieuwe kamerplant – of een mooie bos bloemen op tafel. We zitten immers midden in het kleurrijke bloemenseizoen! Planten zuiveren niet alleen de lucht in huis, maar ze maken je ook blij en fleuren écht je woning op. Alleen maar voordelen, dus zonde om hier niks mee te doen.

Lees ook eens onderstaande artikelen:

Reacties

Geef een reactie