Bijna op reis? 7 tips om de lange vliegreis te overleven

Het is féést, want je kan uitkijken naar die ene onvergetelijke reis die steeds meer om de hoek komt kijken. Maar hoe verder weg de bestemming, des te langer zal de vliegreis duren. De heenweg heb je nog het voordeel van voorpret, maar vooralsnog is het een flink aantal uren dat je in het vliegtuig spendeert. En daarom zijn hier 7 waardevolle tips om je lange vliegreis te overleven en deze te zien als een moment van ultieme ontspanning.

Lange vliegreis overleven doe je zo
Koffie drinken op Schiphol

Een lange vliegreis overleven doe je zo

1. Kies de juiste zitplaats

Ga je bij het raam zitten of juist aan het gangpad? De zitplaatskeuze kan een aanzienlijke invloed hebben op het gehele comfort tijdens de urenlange vlucht. Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om een stoel aan het gangpad te kiezen. Zo heb je altijd toegang tot het toilet en kan je de benen strekken wanneer je maar wilt. Dat doe je mogelijk toch minder als je onbekende buurman- of vrouw veel aan het slapen is.

Als je liever ongestoord wilt slapen, kan een raamplaats handiger zijn. Mijd in ieder geval stoelen bij de toiletten en ‘de keuken’, omdat deze plekken vaak lawaaierig zijn en de passagiers hier in de rij staan voor het toilet. Ervaring leert echter ook dat gezinnen met jonge kinderen vaak achterin het vliegtuig geplaatst worden. Dus voor meer rust kan je beter een zitplek elders in het vliegtuig kiezen.

2. Neem voldoende entertainment mee

Om op die droombestemming te komen, moeten we vaak eerst een lange vliegreis afleggen. En zo’n vlucht kan als een eeuwigheid voelen, omdat we slechts beperkte afleiding hebben. Zorg daarvoor voor voldoende entertainment, zoals boeken, tijdschriften, een spelletje, muziek en je favoriete podcasts. Download van tevoren alle Spotify afspeellijsten, podcasts, series en films, zodat je je favoriete vermaak altijd paraat hebt.

Daarnaast is een lange vlucht uiteraard hét moment om schaamteloos die ene serie of datingshow te bingen. Volgens een artikel van ExpressVPN vinden datingprogramma’s altijd op idyllische vakantiebestemmingen plaats, dus dan heb je meteen nóg een dosis voorpret te pakken. Dan vliegen de uren letterlijk voorbij.

3. Trek een comfortabele outfit aan

Om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, is het aan te raden een outfit aan te trekken die losjes zit. Geen strakke kledingstukken die gaan schuren als je zit, maar juist laagjes en zachte stoffen, zodat je je kunt aanpassen aan de wisselende temperaturen aan boord. Zeker als je moe bent, wil je het ene moment het liefst in een hoodie verdwijnen, terwijl het andere moment een shirt al warm zat is. Vergeet niet om makkelijke schoenen te dragen of om je huissloffen mee te nemen, omdat je voeten kunnen opzwellen tijdens een lange vlucht.

Zo overleef je een lange vliegreis
Vliegveld Schiphol in Amsterdam

Een lange vliegreis overleven doe je zo

4. Tussendoor de heupen bewegen

Zitten gedurende lange perioden kan leiden tot veel stijfheid en ongemak. Sta op en loop door het gangpad om de bloedsomloop te stimuleren en spierstijfheid te verminderen. Eenvoudige rekoefeningen voor je nek, schouders, enkels en polsen kunnen ook helpen. Heb je altijd snel last van stijfheid of zoals we vaak zeggen; houten kont? Dan is een zitplek aan het gangpad echt aan te raden, zodat je kan opstaan en wandelen wanneer je maar wilt.

5. Oordopjes of oortjes met ruisonderdrukking

Een item dat absoluut niet aan je handbagage mag ontbreken, zijn oordopjes of een koptelefoon, eventueel met ruisonderdrukking. Vliegtuigen kunnen behoorlijk lawaaierig zijn, wat je slaap of ontspanning kan verstoren. Al helemaal als er wat kleine druktemakers om je heen zitten die geen rekening met je houden. Neem dus vooral oordopjes of ruisonderdrukkende koptelefoons mee om jezelf af te sluiten van storende geluiden en mensen om te genieten van een zo rustig mogelijke reis.

6. Verzorgingsproducten en overige essentials

Als je een lange vliegreis voor de boeg hebt, is het wel zo prettig om een geselecteerd aantal verzorgingsproducten bij de hand te hebben. Om je fris te voelen voor jezelf, maar ook voor de reizigers die naast je zitten. Ondanks dat je aan boord slechts 100 milliliter vloeistof per item mag meenemen, is de keuze reuze. Denk aan een tandenborstel, tandpasta, (kleine) deodorant, handgel, handcrème, gezichtsdoekjes, lippenbalsem, lenzenvloeistof- en doosje en gezichtscrème.

Naast verzorgingsproducten zijn er nog andere benodigdheden waaraan je kan denken om je vlucht zo comfortabel mogelijk te maken. Wie weet slaap je beter met een (opblaasbaar) nekkussen of slaapmasker en helpt een pet om toch iets meer privacy te ervaren.

7. Eet verstandig en neem zelf aanvullende snacks mee

Soms zijn de maaltijden aan boord een meevaller, soms zijn ze niet weg te krijgen. Of het is überhaupt maar de vraag of je voldoende krijgt om de ergste trek te stillen. Daarom is het altijd verstandig om zelf nog aanvullende snacks mee te nemen, zeker als je een dieet volgt en de opties aan boord hierdoor minimaal zijn. Denk aan proteïnerepen, snoepjes (want gewoon lekker!), nootjes, koude pannenkoeken en belegde broodjes. Deze snacks helpen je om je energiek te blijven voelen en zo heb je voor de hele vlucht voldoende eten om op terug te vallen.

Zo, nu heb jij voldoende tips om jouw aankomende vliegreis zonder enige moeite te overleven. Geniet van je vakantie!

Lees ook deze artikelen om goed voorbereid te zijn op je vakantie:

Reacties

Geef een reactie