Simpele en leuke manieren voor een duurzame garderobe

In een wereld die door fast fashion overspoeld wordt, is het de hoogste tijd om jouw fashion statement te maken met een duurzame twist. Kies bewuster voor slow fashion, waar stijlvolle keuzes hand in hand gaan met ethische en ecologische verantwoordelijkheid. Ontdek hoe je je toekomstige duurzame garderobe kunt vergroten zonder onze kwetsbare planeet te schaden en een positieve impact kunt maken met elke outfit die je draagt.

Ga voor tijdloos en kwaliteit

Een essentiële stap in het opbouwen van een duurzame garderobe is het kiezen van tijdloze stukken. Laat je niet zomaar verleiden door modetrends en denk goed na voordat je iets nieuws koopt. Want heb je het écht nodig? Investeer in kleding van goede kwaliteit die lang meegaat en niet (snel) uit de mode raakt.

Tijdloze stijlen zoals een goed passende jeans, een klassieke blazer, een katoenen T-shirt of een duurzame jurk van Ganni kunnen jarenlang gedragen worden. Kwalitatieve kleding gaat langer mee (lees ook kop ‘draag duurzame textielstoffen’), behoudt zijn vorm en kwaliteit na verloop van tijd en je zult uiteindelijk minder vaak kledingstukken hoeven te vervangen.

➜ Lees ook: stel je capsule wardrobe samen met tweedehands en vintage kleding

Tips voor een duurzame garderobe

Kies voor meer tweedehands kleding

Een andere belangrijke stap die je kunt ondernemen is door meer tweedehands te dragen. Wanneer we met z’n allen meer van tweedehands kleding eerste keuze maken, zorgen we samen voor een positieve impact op het milieu. Zo bespaar je al snel duizenden liters water pér kledingstuk. Zo heb je voor de productie van slechts één spijkerbroek al tussen 7.000 en 10.000 liter water nodig, wat leidt tot CO2-uitstoot, plastic soep in de oceaan en een enorme vervuiling van het water.

Daarnaast is er al zoveel mooie en goede kwaliteit kleding door de jaren heen geproduceerd die wacht op een nieuwe eigenaar. In kringloopwinkels, op Vinted, in de kledingkast van je vriendinnen, enzovoort. Geef het een goede kans, ga het kringloopavontuur aan en laat je verrassen door hetgeen wat je tegenkomt.

Lees ook: stel je capsule wardrobe met tweedehands en vintage kleding
Lees ook: dit zijn de fijnste apps en websites voor tweedehands kleding

Koop van duurzame merken

Hoe goed je je best ook doet, soms is het knap lastig om die ene pantalon of linnen blouse te vinden. Het kledingstuk heeft niet de juiste maat of het model is niet hetgeen wat je zoekt. En dan mag je prima kijken naar een nieuwe optie, maar het liefst wel van duurzaam merk (of biologisch afbreekbaar textiel) indien mogelijk, bijvoorbeeld van Ganni, Goat Organic Apparel, Kings of Indigo en Armedangels.

Draag duurzame textielstoffen

Vermijd synthetische stoffen zoals polyester, nylon en acryl. Deze materialen zijn niet biologisch afbreekbaar zijn en dragen bij aan de enorme plastic vervuiling. Daarnaast zijn het de typische ‘zweetstofjes’ en de kwaliteit is dusdanig slecht, waardoor deze kleding slechts één seizoen meegaat: de zogeheten fast fashion. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke en duurzame materialen zoals biologisch katoen, hennep, linnen, bamboe, wol en zijde.

Tips voor een duurzame garderobe

Goede verzorging van je kleding

Naast bewust nadenken over wát voor kleding je aan je duurzame garderobe toevoegt, is de verzorging ervan ook belangrijk om de levensduur te verlengen. Je denkt er misschien niet meteen over na, maar tijdens iedere wasbeurt komen er vezels vrij doordat het wasgoed tegen elkaar aan wrijft. Dit met als gevolg dat microplastics in het milieu terechtkomen.

Dit is ook een belangrijke reden om zoveel mogelijk synthetische stoffen in je duurzame garderobe te vermijden. Wil je vanaf nu graag (meer) milieuvriendelijk wassen? Ga dan voor een biologisch wasmiddel zonder plastic deeltjes en andere chemische stoffen. Niet alleen goed voor de planeet, maar ook fijn voor je eigen lichaam.

Kleding repareren en upcyclen

Heeft een geliefd kledingstuk een beschadiging opgeelopen? Probeer het dan eerst te repareren in plaats van meteen in de prullenbak te gooien. Leer de basis naaivaardigheden of zoek een kleermaker om de hoek die je kan helpen bij het herstellen van het desbetreffende kledingstuk. Je kunt ook creatief zijn en kledingstukken upcyclen door ze te veranderen in iets nieuws. Bijvoorbeeld door een oude spijkerbroek om te toveren tot shorts of een oude blouse te transformeren in een stijlvolle tas.

Leen en deel kleding

Het werd eerder in dit artikel al kort benoemd, maar er liggen ongetwijfeld genoeg ongedragen parels in de kledingkast van je vrienden waar jij juist heel blij van zou worden. Je kunt daarom een kledingruil met een groep vrienden organiseren. Of kleding van elkaar lenen als je op zoek bent naar een kledingstuk voor een speciale gelegenheid. Denk aan een date, bruiloft of een ander formeel evenement. Het is natuurlijk uiterst zonde om nieuwe jurk te kopen als je deze slechts één keer zult dragen.

Ethiek en transparantie

Wanneer je nieuwe kleding koopt, is het goed om aandacht te besteden aan de ethiek en transparantie van het kledingmerk. Onderzoek de merken en zoek naar diegenen die zich inzetten voor ethische productie, goede arbeidsomstandigheden en duurzaamheid. Let op certificeringen zoals Fair Trade, GOTS (Global Organic Textile Standard) en B Corp. Deze certificeringen geven aan dat een merk zich houdt aan bepaalde normen en richtlijnen voor duurzaamheid en ethiek.

Ontdek meer over tweedehands winkelen voor een duurzame garderobe:

Reacties

Geef een reactie