Vegetarische gnocchi in tomatensaus met geitenkaas en pistachenootjes

Njok-kie. Zo spreek je gnocchi uit, voor het geval je de pastasoort niet in de supermarkt kunt vinden en je om hulp moet vragen. Gnocchi is een populair gerecht in de Italiaanse keuken en kan op diverse manieren worden bereid. In dit recept bereiden we de vegetarische gnocchi in een tomatensaus met onder meer aubergine en geitenkaas. Echt om te smullen!

Vegetarische gnocchi in tomatensaus en aubergine

Hé, is gnocchi nou wel of geen pastasoort?

Officieel niet, maar verwarrend is het wel. Gnocchi vind je namelijk niet bij de aardappelen in de supermarkt, ondanks dat de aardappel wél het hoofdbestanddeel is, samen met tarweweel. Gnocchi ligt daarentegen bij het pastaschap. En niet meer dan redelijk, want het is en blijft een product uit de Italiaanse keuken.

De oorspronkelijke gnocchi bestonden degelijk wél uit een deeg van meel en eieren. Aardappelen werden echter door de jaren heen steeds meer als vervangend product gebruikt om gnocchi op deze manier goedkoper te maken. Daarom mag je prima zeggen dat gnocchi een pasta is. Je kunt er alle kanten mee op in de keuken, maar vandaag maken we een vegetarische gnocchi in tomatensaus.

Diverse manieren om vegetarische gnocchi te bereiden

Gnocchi kan je op meerdere manieren bereiden, waarvan koken de snelste manier is. Dit duurt slechts een paar minuten. Je weet dat ze gaar zijn zodra ze naar de oppervlakte beginnen te drijven. Voor wie toevallig een airfryer thuis heeft: probeer dit ook eens! Mijn favoriete bereidingsmethode is om de gnocchi met wat olijfolie in een koekenpan goudbruin te bakken, net zolang tot de buitenkant een knapperig korstje krijgt.

Recept voor vegetarische gnocchi in tomatensaus

Ingrediënten voor de vegetarische gnocchi

Voor 2 personen

 • Gnocchi
 • 1 witte ui
 • 1 knoflook
 • Blik tomatenblokjes á 400 g
 • 1/2 aubergine
 • 100 gram geitenkaas
 • Pistachenootjes, gepeld
 • Italiaanse kruiden, gedroogde tijm en peper

En zo maak je de gnocchi in tomatensaus!

Binnen 20 minuten op tafel

 1. Kook of bak de gnocchi volgens de verpakking. Wil je de gnocchi net als ik bakken? Zet dan een koekenpan op het fornuis en verhit hierin een beetje olijfolie. Je bakt de gnocchi in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig. Zet het vuur niet al te hoog en schep de gnocchi regelmatig om.
 2. Aan de slag met de groenten. Snipper de witte ui en knoflook en snijd de aubergine in kleinere stukjes.
 3. Verhit een beetje olijfolie in een wokpan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook een paar minuten. Voeg vervolgens de gesneden aubergine toe en bak deze een paar minuten mee. Breng de ingrediënten intussen op smaak met de Italiaanse kruidenmix, gedroogde tijm en peper. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe en meng alles goed door elkaar. Laat het geheel nog even op een laag vuur doorpruttelen.
 4. Is de gnocchi klaar? Voeg dan de gnocchi aan de wokpan met groenten toe en meng alles goed door elkaar. Verdeel de gnocchi over twee diepe borden en garneer het gerecht met de gebrokkelde geitenkaas en pistachenootjes. Gouden tip: bij Lidl verkopen ze gepelde pistachenoten, zowel gezouten als ongezouten. Dat scheelt weer tijd en gedoe. Eet smakelijk!
Vegetarische gnocchi in tomatensaus en aubergine

Probeer ook eens de volgende vegetarische hoofdgerechten:

Reacties

Geef een reactie