Recept: fusilli met doperwtenpesto en courgette

Groen, groener, groenst! Vandaag serveren we een vrolijk bord pasta. De groene kleur komt alleen niet van de traditionele pesto zoals we die kennen, maar van doperwten. Samen met verse basilicum en citroen is deze fusilli met doperwtenpesto een heerlijk fris pastagerecht voor dit voorjaar.

Recept - fusilli met doperwtenpesto en courgette

Een groene pesto van doperwten

Pasta pesto, penne met tomatensaus of een simpele spaghetti aglio e olio. Met pasta kan je alle kanten op, dus een beetje experimenteren met ingrediënten is altijd een goed idee. Voor dit recept wilde ik eens een ander soort pesto proberen te maken. Ik gebruikte doperwten uit de vriezer als basis, geïnspireerd op deze burrata met doperwtenmousse.

Voor deze doperwtenpesto liet ik de traditionele basisingrediënten Parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten achterwege. Alleen verse basilicumblaadjes hebben we hiervan nodig. En een beetje crème fraîche. Sojayoghurt heb ik eerder ook al getest – en smaakte heel goed, dus dat is een goed alternatief mocht je de keukenkastjes willen leegmaken. De pesto is compleet met het sap van een citroen.

Vegetarisch pastagerecht: doperwtenpasta met courgette

Ingrediënten voor fusilli met doperwtenpesto

Voor 2 personen

 • 75 á 100 gr pasta persoon
 • 160 gr doperwten, uit de vriezer of blik
 • 15 gr verse basilicum
 • 2 el crème fraîche (of sojayoghurt voor een vegan variant)
 • 1/4 citroen
 • 1 courgette
 • 1 grote, witte ui
 • 2 knoflooktenen
 • 15 á 20 gr pijnboompitten, geroosterd
 • 1 bol mozzarella (of zonder als je het gerecht vegan maakt)
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereiding

Circa 30 minuten

 1. We beginnen met al het snijwerk. Snipper de ui en knoflook. Snijd ook de courgette in kleine, het liefst dunne stukjes. Snijd ook alvast de mozzarella in kleine stukjes.
 2. Pak een koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten goudbruin.
 3. Aan de slag met de doperwtenpesto. Giet kokend water over de doperwten en laat één minuut staan. Giet de doperwten af en voeg hieraan de ongeveer 3/4 van de basilicumblaadjes, crème fraîche (of sojayoghurt) en het citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Pureer de ingrediënten tot een – zo goed als – gladde massa.
 4. Zet een pan met genoeg water op het vuur en kook de fusilli volgens de verpakking.
 5. Pak intussen de koekenpan en verhit hierin een beetje olie. Fruit de ui en knoflook en bak daarna de gesneden courgette een paar minuten mee. Voeg daarna in een keer de gekookte pasta en doperwtenpesto toe en meng goed door elkaar, zodat alles mooi groen wordt.
 6. Verdeel de fusilli met doperwtenpesto over de borden en garneer met de mozzarella, overgebleven basilicumblaadjes en geroosterde pijnboompitten. Eet smakelijk!
Vegetarisch pastagerecht: fusilli met doperwtenpesto en courgette

Doe hieronder inspiratie op voor nog meer hoofdgerechten:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie