Recept: artisjokspread met citroen en verse basilicum

Als iets niet bij de supermarkt te koop is, bedenken we een manier om het zelf thuis te maken. Dat gold ook voor deze fantastische spread gemaakt van artisjokharten. Deze artisjokspread is niet alleen onwijs lekker, maar staat ook in een mum van tijd (lees: slechts 10 minuten) op tafel.

Artisjokspread met verse basilicum en citroen

Artisjokharten op een toastje

Een artisjok is een heerlijke groente om rauw te eten, maar je kunt deze ook op verschillende manieren in gerechten verwerken. Eerder op Fashiable verschenen al recepten met artisjok, zoals een risotto met artisjok en zongedroogde tomaat en artisjoksoep met truffelolie. Beide recepten zijn geheel veganistisch. Dit keer maken we met een blik artisjokharten een snack, namelijk deze frisse spread voor op toastjes of een geroosterd broodje.

Zelf artisjokspread maken? Zo gepiept!

Hoe ik op het idee van deze spread ben gekomen? Toen ik in 2019 en 2020 in Antwerpen woonde, kwam ik bij Delhaize een artisjokspread tegen. Als grootliefhebber nam ik deze mee naar huis en diezelfde dag was ‘ie nog op. O-zo-lekker! Ik zocht uit of iets soortgelijks ook bij een Nederlandse supermarkt te koop is, maar dit bleek niet het geval te zijn. De oplossing? Zelf een spread maken! Met artisjokharten, verse basilicum en citroen als basisingrediënten kwam in slechts 10 minuten tijd dit heerlijke recept tot stand.

Artisjokspread met verse basilicum en citroen

Ingrediënten voor de artisjokspread

  • 1 blik artisjokken (á 400 gram)
  • 1/2 citroen, uitgeperst
  • 2 takjes verse basilicum
  • 1 knoflookteen, uitgeperst
  • 2 el olijfolie
  • Snuf peper en zout
  • Vijzel of staafmixer

Bereiding van de artisjokspread

Circa 10 minuten

  1. Laat het blik artisjokharten uitlekken en pers zoveel mogelijk water eruit om te voorkomen dat de spread waterig wordt.
  2. Doe de artisjokharten in de vijzel (of een kom) samen met het citroensap, de uitgeperste knoflookteen en olijfolie. Verwijder de basilicum van de takjes, snijd de blaadjes in kleine stukjes en voeg ook deze toe. Voeg als laatste nog peper en zout naar smaak toe. Vijzelen maar!
  3. Serveer de artisjokspread op toastjes of een geroosterd broodje.
Artisjokspread met verse basilicum en citroen

Nog niet uitgegeten? Ontdek hieronder nog meer kookinspiratie:

Reacties

Geef een reactie