Wijnen! Weet jij uit welk land jouw favoriete wijn komt?

Wat is jouw favoriete wijnland? En wijnstreek? Lang niet alle mensen hebben dit even helder. Er is vaak wel een bepaald soort wijn die we het liefst drinken, zoals een pinot grigio, malbec of een verdejo. Maar uit welke wijnstreek deze precies komt? Er is een vermoeden, maar het echt zeker weten, doen we eigenlijk niet. Niet zo gek ook, want het is lang niet altijd duidelijk waar wijn zijn oorsprong vindt, zelfs al lijkt het nog zo simpel. Een goed moment om ons wat meer in wijnlanden en wijnstreken te verdiepen.

Wijnlanden en wijnstreken

Niet alles dat Frans klinkt, komt uit Frankrijk

Frankrijk is zo’n beetje de bakermat van de wijn, dat weten we allemaal. Het klassieke wijnland bij uitstek. Het is dus ook niet zo vreemd dat veel van de wijnen die je kunt kopen in de supermarkt, gemaakt zijn van Franse druivenrassen. Maar wist je dat lang niet alle wijnen met een Franse naam ook écht uit Frankrijk komen?

Van oorsprong wel, overigens! Drink je een Sauvignon wijn, dan weet je zeker dat deze ergens zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Maar die oorsprong kan wel verder weg liggen dan je zou denken. De Sauvignon is namelijk een Frans druivenras, dat zie je ook wel aan de naam. Deze druif heeft inmiddels wereldwijd zijn weg gevonden. Overal waar deze druif wordt gebruikt om wijn te maken, mag de naam Sauvignon gebruikt worden.

En terecht. Het is tenslotte de naam van de druif. Alhoewel de oorsprong van deze wijn, dankzij de gebruikte druif, wel in Frankrijk ligt, kan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon degelijk anders smaken dan een Franse. De smaak van de wijn wordt naast de gebruikte druif ook bepaald door het klimaat en de bodem waarop de druif verbouwd wordt. En dat verschilt natuurlijk erg over de hele wereld. Hierdoor kom je wijnen tegen met verschillende complexiteiten – en dit maakt het proeven van wijn juist erg leuk!

Wijnlanden en wijnstreken

Er zijn veel meer wijnlanden en wijnstreken dan je denkt

Alhoewel er een beperkt aantal druiven is dat wordt gebruikt om wijn van te produceren, is het aantal landen waarin dat gebeurt waarschijnlijk groter dan je denkt. Toen ik een tijdje geleden bij restaurant Graphite in Amsterdam voor een sterrendiner aanschoof, konden we minutenlang door de wijnkaart bladeren. Het aanbod hield maar niet op.

We kennen natuurijk allemaal Frankrijk als geliefd wijnland, weten dat er ook heerlijke Spaanse witte wijn is, en dat men in Duitsland en Italië ook overheerlijke wijnen maakt. Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Amerika: ook allemaal bekend. Maar wist je dat er ook in Oost-Europa steeds meer wijnen worden gemaakt, die ook door steeds meer mensen worden ontdekt? En Zuid-Amerika?

Zelfs als je denkt alle wijnlanden en wijnstreken inmiddels zo’n beetje te kennen, valt er nog van alles te ontdekken en te proeven. Daarom zeg ik: je hebt vanaf het perfecte excuus om binnenkort een uitgebreide wijnproeverij te organiseren. Verdiep je nog meer in de wereld van wijnen en ontdek nieuwe favoriete rode en witte wijnen.

Lees ook eens onderstaande artikelen:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie