Ja, een workation is een goed idee. En dit is waarom!

Workation, een term die we steeds vaker horen. En niet enkel onder ondernemers meer, want ook steeds meer mensen krijgen van hun werkgever de kans een workation naar Spanje of ander land te boeken. En terecht, want tijdelijk in een andere omgeving aan je onderneming, project of deadline werken, brengt vele voordelen met zich mee.

Wat is een workation?

We leggen term voor de zekerheid even goed uit. Een workation is, zoals de naam al doet vermoeden, een werkvakantie. Je verplaatst je tijdelijk naar een andere plek in het binnen- of buitenland om daar jouw werkzaamheden voort te zetten. Alleen, met een groepje ondernemers of collega’s. Waar jij zin in hebt.

Vaak zit er een specifiek doel vastgeplakt aan een werkvakantie. Denk bijvoorbeeld aan een schrijver die zich een week in de natuur opsluit om zich full focus op zijn boek te kunnen richten. Maar ook het ‘gewoon’ een tijdje vanuit een andere plek werken wordt vandaag de dag steeds gangbaarder. Even weg uit je vertrouwde bubbel om de dagelijkse sleur te doorbreken. Overdag hard werken om vervolgens de vakantiesfeer te proeven.

Waarom een workation? Dit zijn de voordelen!

Behalve dat een werkvakantie – en terecht – als muziek in de oren klinkt, heeft het tijdelijk op andere plek werk verzetten fijne voordelen. Het maandenlang thuiswerken heeft in dat opzicht z’n vruchten afgeworpen, want we hebben immers bewezen dat we zelfs in ons eigen huis productief kunnen zijn. Dus waarom niet onze dagelijkse taken voortzetten vanuit een huisje in de natuur of op een tropisch oord? Of dit nu voor een week, maand of langere tijd is; een werkvakantie is voor iedereen een waardevolle ervaring. Ontdek hieronder de voordelen van een workcation.

Waarom een workation een goed idee

1. Een workation is goed voor de productiviteit

Andere omgevingen doen wonderen, meer dan je denkt. Zonder dat je doorhebt, kan eenzelfde werkomgeving al snel voor een mindere concentratie zorgen. En als je dan al een beetje afgeleid bent, is het vaak lastig om de focus nog bijeen te rapen. Het werkt voor veel mensen daarom goed om nieuwe plekken op te zoeken, waar geen afleiding is. Denk aan een koffietent, flexwerkplek of een brainstormsessie in het park. Je kan het niet zo gek genoeg bedenken. Probeer vooral van alles uit en ontdek hoe jij je productiviteit te pakken krijgt.

2. Krijg een nieuwe dosis creativiteit

Meer productiviteit staat gelijk aan meer creativiteit. Wanneer je immers een goede focus te pakken hebt, maakt je hoofd automatisch ruimte vrij voor nieuwe ideeën. En door je door nieuwe plekken en mensen te omringen, wordt dit enkel gestimuleerd. Loop bijvoorbeeld met een koffietje to-go door de stad, het park of het bos en laat alle ideeën de vrije loop. Gaan de ideeën borrelen? Noteer deze in je telefoon door een spraakopname te maken, zodat je deze later uitgebreid kunnen terugluisteren en uitwerken.

3. Overal en altijd bereikbaar dankzij je telefoon

De digitale wereld wordt steeds geavanceerder en meetings via Zoom of Teams gaan ons tegenwoordig met twee vingers in de neus af. Het bewijs dat we niet aan één vaste plek gebonden zijn om onze taken succesvol uit te voeren. Dankzij onze laptop, maar vooral met een telefoon op zak, zijn we overal en altijd bereikbaar.

Op deze manier kan je werken waar en hoe je maar wilt. Toen ik in Valencia werkte, vond ik het bijvoorbeeld fijn om ’s ochtends de grote taken op mijn laptop af te tikken, om vervolgens de luchtigere taken zoals mails en social media op mijn iPhone uit te voeren. Onderuitzakt in een luie stoel, met een ijskoffie in de hand.

Een iPhone 12 kopen hielp mij hier enorm bij. Hiervoor had ik bijna 3,5 jaar een iPhone 8, maar als content creator is een goede telefoon erg gewenst. Een enorme opluchting daarom toen in Valencia heel de dag buiten de deur kon werken, met een batterij die niet sneller leeg ging dan mijn kop koffie. Naast de batterij koos ik ook voor een iPhone 12 vanwege het grotere maar nog steeds compacte formaat, mooie camerakwaliteit en dankzij de 128GB hoef ik me nooit meer zorgen te maken dat mijn opslag vol is.

De voordelen van een workation

4. Work hard, play hard: werk en geniet!

Niet zomaar zit het woord ‘vakantie’ in workation verwerkt. De hoofdreden om een periode elders te werken, is natuurlijk om doelgericht en met volle focus aan de slag te gaan, maar daarnaast mag er goed genoten worden. Oftewel: work hard, play hard. Of dit nu gaat om een boswandeling, sportactiviteit of borrelavond op het strand; een nieuwe omgeving ontdekken, levert altijd nieuwe energieën en ideeën op.

5. Ontsnap even uit de dagelijkse sleur

Hoe je het ook went of keert, een dagelijks ritme is voor iedereens energiebalans belangrijk. Echter kan een wekelijks ritme wat betreft werk, sport en sociale activiteiten soms voor een bepaalde sleur zorgen. Weken gaan op elkaar lijken en vliegen daardoor voor je gevoel voorbij. Wat hiervoor de perfecte oplossing is? Juist, een werkvakantie. Je hoeft geen kostbare vakantiedagen op te offeren en je kan vooralsnog uit de dagelijkse sleur ontsnappen.

6. Ontmoet mensen met eenzelfde mentaliteit

Het kan natuurlijk zijn dat je liever alleen op werkvakantie gaat, maar hoé leuk is om naar een stad of omgeving te gaan waar je wordt omringd door gelijkgestemden? Door mensen die ook even helemaal klaar waren met hun thuisomgeving, werk- en reislustig zijn en er alles aan doen om er een avontuur van te maken. Geen zorgen, andere ondernemers in het buitenland heb je zo gevonden, want er zijn onder andere groepen op Facebook waarvan je lid kunt worden.

En hoe leuk zou het zijn om met een paar collega’s, ondernemers of misschien een goede vriend of vriendin een paar weken onder de Spaanse zon, zoals Valencia, te vertoeven? Ontdek samen de beste werkplekken, plan creatieve brainstormsessies met elkaar in en motiveer de ander waar nodig. Je kan het altijd eerst voor een weekje proberen om vervolgens bij succes een volgende keer langer te gaan.

Nog steeds enthousiast over een mogelijke workation in Nederland of Europa na het lezen van dit artikel? Waar wacht je nog op, boek jouw workation vandaag nog!

€ – Dit artikel is een betaalde samenwerking

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

  1. Yaika

    Een workation staat nog op mijn to-do list. Lijkt me heerlijk om in een andere omgeving te werken! Altijd als ik op vakantie ben, heb ik zoveel inspiratie voor mijn artikelen. Dus ik kan me er alles bij voorstellen.

    Heel leuke blog heb je trouwens!

Geef een reactie