Duurzamer omgaan met je telefoon: 5 handige tips

Van boodschappenlijstjes maken tot het weerbericht checken, en van whatsappen tot urenlang op Instagram scrollen. We gebruiken onze smartphone meer dan welk ander apparaat dan ook in ons dagelijks leven. Omdat een mobiele telefoon een behoorlijke investering is, is het een kleine moeite om hier zuinig mee om te gaan, zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Duurzamer omgaan met je telefoon doe je zo: 5 simpele tips voor jou.

Tips: duurzamer omgaan met je telefoon

Duurzamer omgaan met je telefoon

Sluit een Sim Only abonnement af

Wanneer je een telefoonabonnement afsluit, is dit meestal voor een looptijd van 24 maanden. Daarna heb je de vrije keuze om je abonnement te verlengen met of zonder telefoon. Het klink aantrekkelijk om voor de eerste optie te gaan, want het is natuurlijk leuk om het nieuwste van het nieuwste model te hebben. Een duurzame optie is het alleen niet, want een telefoon kan na de gekozen looptijd hoe dan ook nog een tijdje mee.

Het is daarom duurzamer om een Sim Only abonnement af te sluiten, bijvoorbeeld bij Ben. Met een los Sim Only abonnement betaal je alleen voor de bel- en internetkosten en dus niet voor de telefoon, want deze heb je immers al volledig afbetaald. Niet alleen kies je dan voor een duurzaam alternatief, het zal je ook opvallen hoeveel euro’s dit per maand eigenlijk scheelt. Dit bedrag kan zomaar oplopen tot een paar honderd euro per jaar.

Verleng de batterijduur

Een smartphone die snel leeg gaat, is voor veel mensen een reden om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Er wordt vaak alleen niet gedacht aan het feit wáárom deze zo snel weer aan het gas moet. In de meeste gevallen ben je er namelijk zelf schuldig aan. Duurzamer omgaan met je telefoon begint daarom bij jezelf.

Gelukkig kun je met slechts kleine toepassingen de telefoonbatterij verlengen. Zet bijvoorbeeld zoveel mogelijk de energiebesparingsmodus aan, verlaag de helderheid van het beeldscherm, vervang een keer de batterij en zet functies uit die je op dat moment niet gebruikt, zoals Airdrop, Bluetooth en Wi-Fi.

Tips: duurzamer omgaan met je telefoon

Bescherm je telefoon met een hoesje en glasplaatje

Of je jouw telefoon nu los koopt of gedurende het telefoonabonnement afbetaald: het is en blijft een hoge uitgave. Een goede bescherming verdient jouw telefoon daarom in ieder geval en jouw portemonnee draait dan ook minder snel op voor onverwachte reparatiekosten. Onhandige harry’s kunnen hun telefoon met een siliconen telefoonhoesje nog steeds af en toe op de grond laten vallen. En wie zijn of haar telefoon vaak zonder nadenken in een tas gooit, kan beter een glasplaatje op het scherm plakken om krassen van sleutels te voorkomen.

Gebruik altijd een gecertificeerde oplader

Ook aan de telefoonoplader hangt vaak een prijskaartje. Dit maakt het ons verleidelijk om er elders een te kopen voor de prijs van een kop koffie. Dit is alleen geen slimme keuze. Je denkt er aanvankelijk misschien niet aan, maar er zit een groot verschil in kwaliteit tussen zo’n goedkope en gecertificeerde oplader. De goedkopere variant is in veel gevallen niet voorzien van een chip die de spanning reguleert. Met als gevolg dat een telefoon te lang blijft doorladen of een te hoge spanning afgeeft. De batterij wordt er niet blij van, maar het kan de smartphone ook onherstelbaar beschadigen.

Tips: duurzamer omgaan met je telefoon

Recyclen en een tweede leven geven

Er komt uiteindelijk een dag dat de telefoon vervangen moet worden, máár dan heb je je in ieder geval niet laten inpalmen door de aanbiedingen van telecombedrijven en de onnodige wegwerpmaatschappij die daarbij komt kijken. En dat zijn pluspunten voor jou! Ook al legt je telefoon (bijna) het lootje, laat deze niet in een lade verstoffen en gooi deze al helemaal niet klakkeloos in de prullenbak.

Jouw telefoon kan namelijk gerecycled worden, op een manier die beter voor het milieu is. Deze wordt dan volledig gestript voor hergebruik van onderdelen, schadelijke stoffen worden veilig verwijderd en alle aanwezige grondstoffen worden gescheiden. Dus nogmaals: gooi nooit je telefoon bij het restafval! Dan wordt het apparaat verbrandt en dat is heel slecht voor het milieu. Lever jouw telefoon en andere oude apparaten liever in bij bedrijven zoals Wecycle.

Ontdek nog meer artikelen over duurzaamheid:

€ – Dit artikel is een betaalde samenwerking.

Reacties

Geef een reactie