Wil je beter recyclen? Deze 8 simpele tips gaan je verder helpen!

Recyclen is helemaal niet suf; het is hartstikke hip! Bovendien maken we met z’n allen onze wereld weer een stukje duurzamer. En hoe mooi is dat? Steeds meer huishoudens, individuen en bedrijven zien de waarde van beter recyclen in en ondernemen hierop actie. Het kost misschien even extra moeite in het begin, maar zodra recyclen een gewoonte wordt, weet je niet anders. Doe je ook mee?

Gemakzucht is vaak de boosdoener waarom we niet of nauwelijks recyclen, terwijl we met kleine aanpassingen al een wereld van verschil maken. Deze luiheid moeten we daarom met z’n allen omzetten in een proactieve houding. Hieronder volgen daarom 8 simpele manieren om vandaag nog beter te recyclen. Reduce, Reuse and Recycle, ook samen met je familie, vrienden, collega’s, en huisgenoten!

Beter recyclen? Deze 8 simpele tips gaan je verder helpen!
1. Recycleer glaswerk op de juiste manier

Alles wat geen verpakkingsglas is, is niet geschikt voor de glasbak en hoort daarom in de vuilnisbak bij het restafval. Denk aan je (kapotgevallen) wijn- en bierglazen, maar ook vazen en (oven)schalen. Eveneens kristalglas hoort bij het restafval. Behalve verpakkingsglas als flesjes en potjes mogen ook kruidenpotten, medicijn- en parfumflesjes gewoon in de glasbak.

Wanneer een potje groene pesto niet opgaat, is het wel zo netjes om deze in ieder geval leeg te schrapen. De potjes schoonspoelen is niet nodig, want dat gebeurt gewoon in de glasfabriek. Zonde van de energie dus. Metalen deksels en dopen mogen mee de glasbak in, want deze worden namelijk in de glasfabriek eruit gevist. Plastic doppen en deksels horen logischerwijze niet in de glasbak thuis, dus verwijder deze eerst netjes van tevoren.

2. Scheid beter jouw afval met een recycle prullenbak

Prullenbakken worden steeds stijlvoller. Wie had dat ooit nog gedacht? Hierdoor mag een prullenbak gerust in het zicht van de keuken staan. Onder meer het merk Brabantia speelt hier slim op in om recyclen aan te moedigen. Het hippe design wordt namelijk gecombineerd met meerdere binnenemmers, waardoor afval scheiden ons eenvoudiger dan ooit gemaakt wordt.

3. Voorkom onnodige post en plak een nee/nee-sticker op je brievenbus

Waarschijnlijk ontvang je wekelijks wel ongewenste post in je brievenbus die zonder blik of blozen in de prullenbak verdwijnt. Denk aan reclamefolders, huis-en-huisbladen en overig reclamemateriaal. Reken maar eens uit hoeveel onnodige kilo’s papier en plastic dat op jaarbasis zijn. Bovendien staan alle reclamefolders tegenwoordig in apps verzameld, waardoor de papieren versie overbodig wordt. Ee nee/nee-sticker is daarom een beter alternatief. Deze haal je gratis bij de gemeente af.

4. Gebruik een siliconen bakmat in plaats van wegwerp bakpapier

Wanneer je erop gaat letten, kom je er pas achter hoeveel bakpapier je gebruikt. Iedere keer dat je de oven aanzet, pak je zonder wikken of wegen een nieuw vel bakpapier. Dat zijn heel wat meters bakpapier die na een korte gebruiksduur weer worden weggegooid. Om niet eens over recyclen te hoeven nadenken, is een siliconen bakmat dé oplossing. Je hebt er al een voor slechts 10 euro. Deze is niet alleen duurzaam, maar deze bespaart je op ten duur ook vele euro’s.

Beter recyclen? Deze 8 simpele tips gaan je verder helpen!
5. Gebruik vershoudbakjes in plaats van aluminiumfolie

Niet alleen bakpapier, ook aluminiumfolie (en plasticfolie niet te vergeten) is in veel gevallen een overbodig product. We gebruiken deze bijvoorbeeld om een halve avocado of andere groentesoort tijdelijk in te bewaren. Veel beter is het om een lading vershoudbakjes in te slaan waarin je jouw halve avocado, stuk kaas, crackers, overige etenswaren en opengebroken verpakkingen bewaart.

6. Heb je een grote achtertuin? Schaf een regenton aan!

Wij hoeven je vast niet te vertellen dat Nederland een regenland is. Daarom is het simpelweg zonde om niks met al dit regenwater te doen, terwijl je achtertuin groot genoeg is. Een regenton biedt daarom uitkomst. Met een regenton voorkom je een deel van de regenoverlast. Dit opgevangen water kan je vervolgens voor je (binnen)planten gebruiken wanneer er een droge zomer is. Regenwater recyclen kent logischerwijze alleen maar voordelen. Ben je benieuwd welke er nog meer zijn? Ontdek alle voordelen van een regenton op de website van Vitens.

7. Neem een eigen (boodschappen)tas en groente- en fruitzakjes mee naar de supermarkt

Het zit grotendeels al in ons systeem om een (katoenen) boodschappentas mee naar de supermarkt te nemen. Supergoed, want dat scheelt weer de aankoop van een onnodige plastic tas. Wat echter nog niet goed genoeg in ons systeem is doorgevoerd, is om ook recyclebare groente-, fruit- en broodzakjes mee te nemen. De meeste supermarkten verkopen deze tegenwoordig, dus haal ze zeker eens in huis. Mocht je de zakjes een keer vergeten, ga dan eerst na of een plastic zakje om jouw groente en fruit nu echt nodig is.

8. Schaf een herbruikbare waterfles en koffiebeker aan

Onze laatste tip om onnodig plastic- en papierverbruik veelvoudig te verminderen, is door voortaan jouw eigen waterfles en/of koffiebeker mee te nemen. Een herbruikbare waterfles is niet handig, maar de kosten heb je er ook binnen no-time al uit. En wie regelmatig een koffie to-go haalt, zal complimenten krijgen wanneer diegene zijn eigen koffiebeker meeneemt. Het scheelt niet alleen een koffiebeker, maar bij veel plekken krijg je ook nog eens korting op je koffie.

Succes met recyclen! Lees ook eens onderstaande artikelen over duurzaamheid:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie