Verduurzamen in de badkamer met producten van PAPER & BOO

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Maar moet onze natuur ook lijden, omdat schoonheid boven alles gaat? Schoonheid gaat gewoon hand in hand met duurzaamheid en dit hoeft helemaal geen ver-van-mijn-bed show te zijn. De duurzame webshop PAPER & BOO geeft jou het duwtje in de rug om jouw ochtend- en avondroutine duurzamer te maken. Poets jouw tanden met een duurzame tandenborstel en bewaar jouw wasbare wattenschijfjes in een speciale bamboe houder.

Alle cijfers over het plasticverbruik zijn schrikbarend. Alleen al in de keuken gebruiken we gemiddeld 1.500 voedselverpakkingen per persoon per jaar. Dat zijn ongeveer vier stuks per dag. En dit aantal is nog exclusief hetgeen wat in onze badkamerkastjes staat. Op vele vlakken kunnen we ons plasticverbruik drastisch verminderen, en zo ook in de badkamer. Een natuurlijke grondstof dat steeds meer als alternatief wordt gebruikt, is bamboe.

Bamboe tandenborstel van Paper & Boo

Bamboe als belangrijk alternatief voor plastic. Waarom is dit beter?

Veel duurzame producten zijn gemaakt van bamboe, maar wat maakt bamboe nu eigenlijk duurzaam? Wij zijn snel geneigd om bamboe als boomsoort te categoriseren, maar het is feite een grassoort. Inderdaad, dit betekent logischerwijze dat bamboe een stuk sneller groeit de gemiddelde boom en heeft geen meststoffen nodig. De groeicyclus is nog geen vier tot vijf jaar. Dit zorgt ervoor dat een jaarlijkse oogst mogelijk is en toenemend gebruik niet meteen tot ontbossing leidt.

Een nog belangrijkere reden om voor de natuurlijke stof bamboe te kiezen, is het feit dat dit plastic vervangt. En als er iets milieuvervuilend is, is het deze onbreekbare kunststof. Een wereldprobleem dat we nog niet altijd onder ogen willen zien, maar we moeten onze oogkleppen echt gaan openen. Bekijk maar eens de inhoud van alle badkamerkastjes en som op wat van plastic gemaakt is. Een heleboel kan ik je alvast vertellen, helaas. De flessen shampoo en douchegel, tubes tandpasta, make-up producten, tandenstokers, wattenstaafjes en vele verzorgingsproducten die dagelijks gebruikt.

Duurzame badkamer- en keukenproducten van PAPER & BOO

Voor dit artikel blijven we nog iets langer in de badkamer, met een klein uitstapje naar de keuken – waar we ook hoognodig ons plasticverbruik moeten verminderen. De duurzame webshop PAPER & BOO richt zich volledig op milieuvriendelijke en plasticvrije badkamer- en keukenproducten. Dit alles volledig biologisch afbreekbaar verpakt en verzonden. Van shampoo bars tot wasbare wattenschijfjes, en van herbruikbare wattenstaafjes tot duurzaam verpakkingsmateriaal voor jouw eten.

Naast dat PAPER & BOO bamboe voor hun producten gebruikt, zijn ze bij dit duurzame merk ook groot fan van papier, karton en tarwestro. Papier en karton zijn natuurproducten die goed recyclebaar zijn en waarvoor dus geen extra bossen of landbouwgrond te pas komen. Tarwestro is de stengel die na de oogst overblijft. Deze stengels werden eerder nog als afval beschouwd en werden daarom verbrand. Tegenwoordig wordt deze grondstof steeds meer teruggehaald om hiervan duurzame producten te maken.

Bamboe tandenborstel van Paper & Boo

Bamboe tandenborstel van PAPER & BOO

De tandenborstel is ook een goed voorbeeld van een plastic product dat eenvoudig door een bamboe variant vervangen kan worden. Tandartsen raden aan om ongeveer iedere drie maanden jouw tandenborstel te vervangen. Dat zijn vier stuks op jaarbasis. Tel maar eens uit hoeveel dat er in een mensenleven zijn. Zo zonde en onnodig, want het kost amper extra moeite om deze duurzame aanpassing door te voeren.

Bij duurzame producten denken velen meteen aan meer geld moeten uitgeven, maar dat is in de meeste gevallen complete onzin. PAPER & BOO verkoopt hun bamboe tandenborstel voor 4,49 euro per stuk, of als set van 13,95 euro voor 4 stuks. Deze duurzame tandenborstel is 96% biologisch afbreekbaar en bevat zachte, BPA-vrije borstelharen. BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit, maar dus niet in deze tandenborstels!

Duurzame tandenborstel gemaakt van bamboe

Review van de duurzame tandenborstel

Ondanks dat ik mijn tanden de laatste jaren met een elektrische tandenborstel poets (want: snel last van een ontstoken tandvlees), was ik wel benieuwd naar zo’n duurzame tandenborstel. Wanneer ik niet thuis slaap, neem ik vrijwel altijd een normale – en dus plastic variant mee. En dat kon sowieso anders! De haartjes van zijn deze PAPER & BOO tandenborstel zijn zacht, waardoor mijn tandvlees niet geïrriteerd raakt. Voor de rest is er eigenlijk niets op te merken. In mijn beleving alleen maar positief. Als het gebruik en resultaat namelijk hetzelfde zijn, is de keuze om een duurzame variant te gebruiken snel gemaakt.

Benieuwd hoe je nog meer kunt verduurzamen? Lees dan ook eens:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie