Koffietje? Dit zijn de beste tools voor filterkoffie om in huis te hebben

Bakje pleur. Bakkie troost. Tas koffie. Het zijn allemaal verschillende dialecten voor het zwarte goud: een kop koffie. Want oh, wat drinken we dit toch graag. Vooral die allereerste in de ochtend is een moment om naar uit te kijken. Dit alles in combinatie met de geur van gemalen koffie. Daarom voor jullie: alle tools voor filterkoffie die je in huis wilt hebben om de allerbeste barista te worden.

Juist. Filterkoffie. Een koffie kan je uiteraard zonder enige moeite met jouw Nespresso koffiemachine zetten. Niets mis mee, want deze is ideaal als je weinig tijd hebt. Maar zodra je met de wereld van verse filterkoffie kennis hebt gemaakt, wil je niets anders meer. Dan neem je maar al te graag wat langer de tijd om een bakkie te zetten.

Tools voor de lekkerste koffie in huis

Tools voor filterkoffie voor ieder budget

Het totaal aantal benodigdheden voor filterkoffie is even een investering. Zie het daarom als een hobby (want hallo: koffie!) en het is ineens iedere euro dubbel en dwars waard. Gelukkig is er ook wat betreft filterkoffie aanbod voor ieder budget, waardoor je zelf bepaalt hoeveel je eraan wilt uitgeven. Je begint gewoon ergens en ontdekt stapsgewijs de wondere wereld van je eigen filterkoffie.

Handmatige koffiemolen van Bialetti
Elektrische koffiemolen van Smeg

1. Een handmatige of elektrische koffiemolen

Om dat kopje zwart goud te zetten, hebben we allereerst koffiebonen nodig. Koffiebonen kan je klant-en-klaar ofwel vermalen kopen, in de supermarkt of bij jouw favoriete koffietent, maar de versheid neemt dan sneller af. Dat is zonde. Daarom is het aan te raden om de koffiebonen pas te malen op het moment dat je koffie zet. Gebruik hiervoor een handmatige koffiemolen, bijvoorbeeld deze koffiemolen van Bialetti (€ 32,50). Wie dat te veel moeite vindt, kan zich aan wagen aan een elektrisch pareltje, bijvoorbeeld deze babyblauwe koffiemolen van Smeg (€ 249).

Chemex Classic Coffeemaker
Chemex Classic Coffeemaker

2. Chemex Classic Coffeemaker

Als ik een persoonlijke aanrader mag geven: maak je slow coffee met een karaf van Chemex. De karaf heeft niet alleen een fraai design, ook de smaak – mits koffiebonen juist gemalen – is voortreffelijk. Alsof je in een goede koffiebar filterkoffie besteld. Er zijn verschillende maten, van 3 tot 10 koppen. Mocht je vooral alleen koffie drinken, is de Chemex Classic Coffeemaker 3-kops (€ 45,-) aan te raden. De benodigde filters zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar, dus zorg ervoor dat je de juist maat besteld. Ook is er een glazen stop die de koffie langer warm houdt.

Tools voor filterkoffie: Hario V60 Buono waterketel

3. Hario V60 Buono waterketel

Niet meteen noodzakelijk, maar deze toch wel gadget is wel de fijnste manier om jouw filterkoffie op te schenken: een waterketel van Hario (€ 41,95). Het is geen waterketel zoals je die kent, want deze ketel heeft een smalle, lange schenktuit waardoor je fijntjes de juiste hoeveelheden toevoegt. Deze is een beetje te vergelijken met een Marokkaanse theepot. De roestvrije ketel van Hario is te gebruiken voor zowel een Chemex als Hario V60 zelf.

Koffie zetten met Aeropress
Koffie zetten met Aeropress

4. Aeropress – voor onderweg of op vakantie

Er kan met zowel Chemex als Hario filterkoffie gezet worden, máár er is ook nog een snellere – en net zo lekkere – variant welke met name in de vroege ochtend uitkomst biedt. (Of wanneer de koffie bij jouw op werk simpelweg niet te pruimen is). We hebben het dan over een Aeropress (€ 32,50) waarmee je één grote mok zet, of eventueel twee kleine kopjes. Kijk ook zeker voorafgaand een tutorial hoe je dit futuristische gadget met bijgeleverde accessoires precies gebruikt.

Tools voor filterkoffie: koffiemokken

5. Koffiemokken

Om de belevenis van jouw kopje filterkoffie compleet te maken, moet de koffie logischerwijze in een schitterende mok geschonken worden. Onder andere het merk Bungalow bij Bijenkorf heeft een selectie koffiemokken waaruit je maar al te graag jouw dagelijkse dosis cafeïne drinkt. Wil je er liever niet te veel geld aan uitgeven: de kringloopwinkel bij jou om de hoek heeft ongetwijfeld meer dan genoeg aanlokkelijke mokken.

Tools voor filterkoffie: gouden koffielepels

6. Gouden koffielepels

De meeste koffieliefhebbers zullen hun filterkoffie het liefst zwart drinken. Zonder melk. Zonder zoetjes of klontje suiker. Mocht je toch liever een scheutje melk in je koffie drinken, serveer je deze natuurlijk wel met een sierlijke koffielepel. Wat dacht dat je van deze gouden koffielepels van Urban Nature Culture (€ 24,95 euro voor 4 stuks) in de vorm van schelpen? Als we er dan een feestje van van maken, doen we het wel meteen goed.

Ontdek nog meer artikelen over koffie:

Dit artikel is geen samenwerking, maar bevat wel meerdere affiliate links. Wanneer jij via mijn link op dezelfde website een aankoop doet, ontvang ik een kleine commissie. Jou kost dit niks extra!

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik heb een Nespresso apparaat waar ik heel blij mee ben, maar filterkoffie is inderdaad ook erg lekker! Die koffiemolen van Smeg is heel leuk!

  2. Koffietje.nl

    Nog niet zo lang geleden heeft AeroPress ook een kleiner formaat voor onderweg gelanceerd, namelijk de AeroPress GO. Misschien leuk dat te vermelden.

Geef een reactie