Met yoga beginnen? 10 redenen waarom yoga goed voor je is!

Yoga is goed voor iedereen. Het geeft innerlijke rust, een betere nachtrust en maakt je fysiek bovendien sterker. Yoga kent zoveel voordelen, waardoor iedereen zijn of haar persoonlijke redenen heeft om yogales te nemen. Voor wie wil beginnen met yoga en benieuwd is naar de toegevoegde waarde, zijn in dit artikel 10 voordelen van yoga opgesomd.

Yoga voor beginners

Het voelt misschien als een drempel om met yoga te beginnen. Je bij een groep moeten aansluiten die al gevorderd is. Laat dit los, want dat is natuurlijk niet zo. Vertel aan de yogadocent dat je nieuw bent, zodat de docent een oogje in het zeil kan houden. Om je te helpen groeien en de poses op de juiste manier uit te oefenen. Er is verder niemand die op je let. Iedereen is daar om tot zichzelf te komen. Dat is juist waarom yoga zo fijn is. Jijzelf staat in het middelpunt. En niemand anders.

Dit is waarom yoga goed voor je is

De redenen waarom yoga goed voor je is

Voor de een is yoga een rustmoment en voor de ander is het om een betere nachtrust te creëren. Bedenk maar eens voor jezelf: waarbij kan yoga jou helpen? Misschien weet je al, maar misschien ook niet. En dat is niet erg. Daarvoor is yoga. Hopelijk helpt het volgende lijstje met 10 voordelen van yoga je een beetje verder.

1. Aanwezige stress loslaten

Yoga is bedoeld om alle aanwezige stress in je lichaam, gepieker in je hoofd en lange to-do lijstjes los te laten. Tijdens yoga ben je in het hier en nu. Het heeft daarom geen enkele nut om je druk te maken. Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op je lichaam. Sluit je dus gewoon van de buitenwereld af en concentreer je volledig op jezelf en je diepe ademhaling. Laat alle vervelende gedachten achter je liggen.

2. Een gecontroleerde ademhaling

Wanneer we ons onrustig voelen, willen we nog weleens vergeten op de juiste manier adem te halen. Echter is een goede ademhaling belangrijk om ons lichaam tot rust te brengen. Dankzij yoga leer je rustig en vooral diep te ademen. Iets langer uitademen dan je inademt. Dit bevordert de longfunctie en zorgt ervoor dat het lichaam ontspant en de hoeveelheid zuurstof in het lichaam toeneemt.

3. Een betere nachtrust

Voor de een werkt yoga in de ochtend beter, voor de ander in de avond. Wanneer je een slechte slaper bent, kan yoga fijn zijn om dit te verbeteren. De innerlijke rust die je creëert, neem je daarna mee naar huis. Hierdoor voel je je heel ontspannen. Zo’n lekkere moeheid. Laat deze vooral in je voordeel werken. Drink nog een kopje thee, neem een warme douche en duik daarna lekker je bed in. Welterusten!

4. Fysiek sterker worden

Er heerst nog weleens de discussie of yoga een sport is of niet. Nou, ervaar het zelf en je komt er snel genoeg achter dat yoga allesbehalve voor watjes is weggelegd. Door de verschillende oefeningen bouw je een heuse spierkracht op. Na verloop van tijd zul je merken dat de oefeningen steeds makkelijker worden en je het langer volhoudt. En daarbij komt een spieropbouw kijken. Hoe je dat kunt merken? De neerwaartse hond die je in het begin misschien behoorlijk intensief vond, vormt zich uiteindelijk tot een aangename rustpose.

5. Meer balans zorgt voor een betere concentratie

Behalve de yogaoefeningen staan de lessen ook altijd in het teken van balans. Met balansoefeningen word je gedwongen je te concentreren en alle aanwezige gedachten los te laten. Wanneer je ook maar even één gedachte hebt, zal je merken dat je meteen uit balans raakt. Concentratie, maar ook zelfvertrouwen dus belangrijk. Want jij kunt dit! Je gaat dat je meer rust creëert en je minder overvallen wordt door emoties. Je wordt steeds bewuster van je lichaam en deze balans neem je mee in je alledaagse ritme.

Dit zijn tien grote voordelen van yoga
6. Mooie sportkleding doet een mens goed

Is het lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport? Dat is een geldige redenen om mooie sportkleding aan te schaffen, bijvoorbeeld bij LASCANA. Je prettig voelen in sportkleding kan al het halve werk doen. Het zorgt voor extra motivatie en geeft misschien net de schop onder de kont die je nog nodig had. Zoek daarom een mooie sportlegging en sportbh uit. Sportschoenen zijn niet nodig, want yoga doe je het liefst op je blote voeten voor een betere grip. Mocht yoga je heel goed bevallen, kan je ook een yogamat kopen, zodat je thuis lekker aan de slag kan.

7. Lossere schouders, nek en rug

Fysiotherapie of een sportmassage dragen bij om spierknopen in je lichaam los te maken. Daarnaast helpt ook yoga om deze knopen te verminderen. Om yoga goed te kunnen uitoefenen, zijn opwarm- en stretchoefeningen van groot belang. Niet alleen om de nodige blessures te voorkomen, maar vooral ook om spieren te rekken en dus eventuele knopen losser te maken. Deze oefeningen dragen tegelijkertijd bij aan het volgende punt…

8. Je wordt steeds leniger en leniger

Wat de eerste stap tot yoga vaak ook groot maakt, is het idee dat je al lenig moet zijn. Nou, dat is alles behalve waar. Yoga helpt juist om flexibeler te worden, maar je moet het wel de tijd geven. Iedereen heeft een andere bouw, en dus een ander startpunt. Kom je nog niet met je handen op de grond, terwijl je je benen recht hebt? Geen probleem. Buig dan door je knieën totdat dit wel lukt. Naarmate je meer oefent, zul je merken dat je steeds minder je benen hoeft te buigen. Vergeet niet: let altijd op je ademhaling om net dat stapje verder te kunnen.

9. Yoga maakt gelukkiger

Een ander belangrijk onderdeel van yoga is meditatie. Mediteren kan enerzijds heel confronterend zijn, maar het is juist iets heel moois. Je bedankt jezelf dat je de tijd hebt genomen om deze yogales te volgen. Daarnaast helpt yoga het leven meer te waarderen. Om in hier en nu te leven. Je niet druk te maken om andermans verwachtingspatroon. Zie de eventuele beren op de weg als uitdagingen. En ben vooral trots op de persoon die jij bent. Vandaag, maar ook gisteren en morgen.

10. Yoga zorgt voor ritme

We eindigen de lijst met een belangrijke reden: yoga zorgt voor een belangrijk ritme in je (werk)week. Een ritme dat meer overzicht en ontspanning oplevert. Of dat nou 10 minuten per dag thuis op een yogamat is of 2 keer per week een vaste yogales. Jij weet waarvoor je het doet. Yoga geeft ontzettend veel voldoening en je krijgt nog eens een extra boost als je na een tijdje vooruitgang begint te merken.

Ben je naast de voordelen van yoga ook benieuwd wat voor soorten lessen er allemaal zijn? Bekijk dan eens dit artikel over yoga van gezondNU.

Ontdek nog meer leesvoer op Fashiable.nl:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Marloes

    Ja Yoga is zo ontzettend fijn. Ik slaap er altijd veel beter voor en wordt er rustiger van.

  2. evelien

    Wat een mooi artikel!
    Ik ben dol op Yoga. <3
    Liefs, Evelien

Geef een reactie