Hoe ik foto’s voor Instagram bewerk: apps, tips & tricks

Instagram foto’s bewerken is vandaag de dag appeltje-eitje. Je hoeft geen pro te zijn om een foto mooi te bewerken. Er zijn veel handige apps en tools waarmee je aan de slag kan. Maar welke zijn nou fijn om te gebruiken? Om niet in het aanbod te verdrinken, vertel ik je in dit artikel graag welke apps ik voor mijn foto’s gebruik, en dan in het bijzonder voor Instagram.

Apps die ik gebruik voor het bewerken van foto's voor Instagram

Lightroom mobiele versie

Er is eigenlijk maar één app die ik gebruik om Instagram foto’s te bewerken, namelijk Lightroom van Adobe. Een paar jaar geleden gebruikte ik de twee fotobewerking apps VSCO en Afterlight nog veelvoudig, maar Lightroom voldoet tegenwoordig aan al mijn eisen. De app moet je in het begin misschien nog even goed uitvogelen, maar eenmaal onder de knie kan je iedere foto helemaal naar eigen wensen bewerken.

Als je eenmaal tevreden over een bepaalde preset bent en deze vaker wilt gebruiken, kun je deze opslaan door via de drie puntjes rechtsboven op ‘voorstelling maken’ te klikken. Daarnaast kan je via ‘instellingen kopiëren’ een gemaakte preset kopiëren en op een andere foto plakken. Je hebt zowel een gratis als betaalde versie van Lightroom, maar met de gratis versie kan je eigenlijk al met 95% van de aanwezige functies aan de slag.

Instagram foto's bewerken via de app Lightroom

Tutorials voor foto’s bewerken op YouTube

Mocht je nog niet zo goed weten hoe je from scratch een preset creëert, is daar gelukkig het internet. Via YouTube heb ik veel over fotografie geleerd en zeker wat betreft foto’s bewerken via Lightroom. Met name voor de desktopversie, maar ook voor de mobiele versie kan je veel tutorials volgen. Denk aan de basics, het creëren van je eigen presets, hoe je deze vervolgens in de app opslaat, maar ook hoe je filters van andere Instagammers namaakt. Geloof mij: oefening baart kunst.

Instagram foto's bewerken via de app Snapseed
Instagram foto's bewerken via de app Snapseed

Snapseed

De gratis applicatie Snapseed bevat een heleboel mogelijkheden. De bijbehorende filters zul je niet zo snel gebruiken, want je download Snapseed voor de tools. En dan met name egaliseren. Deze zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk alle storende elementen uit een foto kan verwijderen. Hoe? Je zoomt in en selecteert het gebied dat je wilt bewerken. De app doet vervolgens de rest. De tool werkt niet super nauwkeurig, maar op ware grootte valt het niet zo op. Ideaal voor Instagram en dergelijken, voor professionele fotografie kun je beter Photoshop (of de desktopversie van Lightroom) gebruiken.

Vergeet niet: maak van jouw mooiste foto’s iets tastbaars

Foto bewerkt? Check. Foto online gedeeld? Check. Foto bewaard? Misschien wel veilig op iCloud of een harde schijf, maar waarom niet je ook je mooiste herinneringen tastbaar maken? Het liefst delen we alles online, maar we moeten niet vergeten onze meest kostbare herinneringen tastbaar te maken. Voor nu, maar vooral ook voor later. Blader door een dik fotoboek, hang jouw mooiste werk aan de muur, laat spandoeken maken en verras hiermee je beste vriend op het vliegveld of ontwerp een gepersonaliseerde verjaardagskalender.

Airdrop voor het versturen van foto's

Als laatste: AirDrop voor de beste kwaliteit

Dit is een tip voor alle Apple gebruikers onder ons. Om de hoogst mogelijke kwaliteit van telefoonfoto’s te waarborgen, verstuur je deze heel eenvoudig via AirDrop naar andere Apple gebruikers of eventueel je laptop. AirDrop behoudt namelijk de originele grootte en kwaliteit. Uit gemak willen we nog weleens foto’s via WhatsApp delen, maar deze bestanden worden gecomprimeerd. En dat willen we niet! Dus vanaf nu gewoon lekker via AirDrop alle foto’s delen. Binnen een paar seconden gepiept. En anders bestaat er ook nog iCloud, WeTransfer of de oude, vertrouwde mail.

Instagram foto’s bewerken is even oefenen, maar het resultaat mag er dan zeker zijn! Mocht je mij trouwens nog niet op Instagram volgen, doe dat dan zeker even! @nannevhout.

Nog niet klaar met lezen? Bekijk dan ook eens:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie