Thuisactiviteiten: 12 leuke dingen om te doen als je thuis bent

Het zijn surrealistische tijden. Het Coronavirus COVID-19 verspreidt zich als een ware Black Mirror aflevering over de wereld. Om de impact van het virus zo snel mogelijk te beperken, wordt ons gevraagd binnen te blijven. Om thuiszitten voor iedereen draagzamer te maken, delen we in dit artikel 12 leuke thuisactiviteiten om de verveling in te dammen.

Thuisactiviteiten: kaartje versturen naar familie en vrienden
1. Verstuur een kaartje naar een eenzame oudere

Onder meer ouderen zijn extra kwetsbaar voor het Coronavirus. Hen wordt daarom opgedragen zo min mogelijk direct contact aan te gaan. Om alle lieve opa’s en oma’s op afstand een hart onder de riem te steken, heeft Omapost het initiatief Coromapost opgezet. Met een zelfgemaakte foto en aanwezige ontwerpen verstuur je vanaf jouw laptop en telefoon eenvoudig een persoonlijk, papieren kaartje. Deze wordt tegen de kostprijs (€1,75 in plaats van €2,50) verzonden, dit om aan te duiden dat de actie niet op winst is gericht.

2. Podcasts luisteren

Bewust een moment rust pakken, is niet voor iedereen zomaar weggelegd. Daarom zijn deze weken een mooi oefenmoment. Plof met een kop thee en een warme deken op de bank neer en luister naar een podcast. Er zijn podcasts in alle categorieën, dus er zit sowieso wel iets interessants bij. Misschien wil je graag meer over de ontwikkeling van het Coronavirus weten of bewust iets luchtigs om je gedachten af te leiden. Een paar van onze favorieten:

 • NRC Vandaag – In 20 minuten wordt je bijgepraat over één specifiek nieuwsonderwerp.
 • NRC Onbehaarde Apen – Kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit, wordt besproken.
 • DAMN, HONEY – De postcast over alles waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.
 • De Makers – De podcast voor makers, artiesten en liefhebbers. Aan andere makers wordt gevraagd hoe zij dat doen: leven en ondernemen in kunst en cultuur.
3. Koken en bakken

Aangezien we voorlopig thuis moeten werken, hebben we ineens tijd over doordat de reistijd wegvalt. Mocht er een keukenprins(es) in jou verscholen zitten, is dit het perfecte moment om jouw kook- en bakskills naar een hoger niveau te tillen. Misschien heb je al langere tijd een recept opgeslagen die je nog niet eerder hebt gemaakt vanwege de (te) lange bereidingstijd. Nu is je kans! Of maak een van deze vegetarische recepten als je het liever iets simpeler wilt houden.

Thuisactiviteiten: yoga en andere sportlesjes volgen
4. Thuis sportlessen volgen

Als we tijdelijk niet naar de sportschool kunnen, halen we de sportschool net zo makkelijk in huis om ons immuunsysteem in stand te houden. Verschillende sportscholen werken keihard om sportlessen online aan te bieden. In de vorm van video’s op YouTube, maar er zijn zelfs sportclubs die hun leden via livestreams les geven, zodat je als het ware geen lessen misloopt. Sportscholen en andere sportaccounts die je op YouTube kunt volgen:

5. Series bingewatchen

Series kijken: we krijgen er geen genoeg van. En laten we nu net een geldig excuus hebben om aan de bank gekluisterd te zitten. Maak dus vooral die grote bak popcorn klaar en verslind één voor één al jouw favoriete series op Netflix. Nog een aantal aanraders nodig? Dit zijn onze persoonlijke favorieten:

 • Love Sick – Komedie
 • Sex Education – Komedie, Drama
 • How I Met Your Mother – Komedie, Romantiek
 • Brooklyn Nine-Nine – Komedie, Crime
 • Vis A Vis – Drama, Thriller
6. Netflix Party met vrienden op afstand

Maak bingewatchen nog leuker door films en series tegelijkertijd met al jouw vrienden te kijken. Netflix Party, gratis te downloaden voor Chrome browsers, synchroniseert alle video’s en voegt bovendien een chat toe, zodat je tegelijkertijd de film of serie met elkaar kunt bespreken. Wooo, laat die langeafstandsfilmavonden maar beginnen!

Leuke dingen om thuis te doen: boek lezen
7. Een boek lezen

Je hebt ongetwijfeld wel een aantal boeken in de kast staan die je nog steeds niet (uit) hebt gelezen. Nou, dan is nu het moment hier om hieraan te beginnen. Mocht je als de bliksem alles uitlezen, zijn er vast nog wel boeken die op je verlanglijstje staan. Droom weg bij een romance of luisterboek, of duik in een onderwerp waarover je meer wilt weten, zoals archeologie, boekhouding, beeldende kunst of portretfotografie. Wie weet ontdek je nog een nieuwe passie!

8. Virtueel musea bezoeken

Vandaag de dag kunnen we gewoon thuisblijven om cultuur te snuiven. Google Arts & Cultuur maakt het namelijk mogelijk om 10 van de beste musea van over de wereld een bezoek te brengen. Zie het al een virtuele tour vanaf de bank. Wandel bijvoorbeeld door The British Museum in Londen, Guggenheim Museum in New York of Rijksmuseum in Amsterdam. Wat wordt de eerstvolgende bestemming van jouw virtuele stedentrip?

9. Nalatige schoonmakentaken inhalen

De vloer dweilen. Keukenkastjes schoonmaken. De bankbekleding wassen. Je kunt vast wel een aantal schoonmaakklussen opnoemen die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Tijd om daar verandering in te beginnen! Aangezien ons wordt opgedragen zoveel mogelijk thuis te blijven, is het wel een fijn gevoel als het huis spik en span is. De intensieve schoonmaak is bovendien een ware work-out, dus zie het maar als een win-winsituatie.

Thuisactiviteiten: spelletjes spelen
10. Bordspellen en kaartspellen spelen

Een van de thuisactiviteiten die zeker niet op deze lijst mag ontbreken, is spelletjes spelen. Een bordspel, kaartspel, Sims 4 of misschien is er iets wat je graag speelt op de Playstation of Xbox. Mocht je echter alleen thuis zijn, wordt een bordspel vrij lastig, maar ook daarvoor ligt er een creatieve oplossing op tafel. De app Houseparty maakt het namelijk mogelijk om op afstand spelletjes met elkaar te spelen.

11. Jouw kledingkast opruimen

Iets waar je liever nooit aan begint, maar achteraf een enorme opluchting is, is de uitpuilende kledingkast opruimen. Ga per categorie (broeken, rokken, truien, etc.) ieder kledingstuk af en bedenk of het je nog gelukkig maakt. Is de twijfel te groot, heb je het kledingstuk lang niet meer gedragen of past het niet meer bij jouw huidige stijl? Doe het weg! Je zal merken dat hoe opgeruimder je kast is, hoe opgeruimder het in je hoofd wordt. En dat kan best wel fijn zijn nu, een beetje overzicht in de tijd van chaos.

12. Bijkletsen met familie en vrienden

Alle sociale contacten staan momenteel op een laag pitje. Gebruik deze onverwachte vrije tijd daarom om bij te kletsen met familie en vrienden. Plan een beldate in of maak het extra gezellig door met elkaar te Skypen of FaceTimen. Zo blijven we nog steeds van elkaars leven op de hoogte en voelen we ons iets minder alleen. We can do this!

Heb je nog aanvullende thuisactiviteiten of andere hobby’s die je thuis graag uitvoert? Laat deze vooral achter in een reactie, zodat we elkaar weer een beetje verder helpen.

Nog meer leesvoer nodig? Wat dacht je van:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

 1. Fleur Sophia

  Bijkletsen met vrienden: jaaaaa, zullen we even facetime sessie inplannen voor begin volgende week? <3

Geef een reactie