Geheimen van Antwerpen: Begijnhof

Wie via Schipperskwartier een stadswandeling richting Eilandje maakt, wandelt hoogstwaarschijnlijk langs Begijnhof. Je herkent de naam vast wel van het bekende hofje in Amsterdam, maar Antwerpen kent er dus ook een. Zeker als een zonnetje schijnt, is dit een rustige plek om even een tussenstop te maken.

Geheimen van Antwerpen - Het Begijnhof
De binnenplaats van Begijnhof in Antwerpen

De geschiedenis van Begijnhof

Het Begijnhof in Antwerpen stamt uit de 16e eeuw, maar de eerste begijnhoven ontstonden al een aantal eeuwen daarvoor. Een begijnhof is een verzameling huisjes binnen een stadsmuur dat enkel te betreden is via een van de toegangspoorten. Kenmerkend verder zijn de nabijgelegen kerk (of kapel) en een groene binnentuin die het centrale middelpunt vormt. Begijnhoven zijn typerend Europees en werden vroeger veelal bewoond door geëmancipeerde, alleenstaande vrouwen die anders geen kans op overleven hadden vanwege al het geweld buitenaf.

De voormalige Sint-Catharinabegijnhof heeft inmiddels meerdere restauraties achter de rug, maar ziet er vandaag de dag nog steeds indrukwekkend uit. Het is een rechthoekig plein omgeven door gekasseide straatjes. Aan de noordzijde bevindt zit de kerk en aan de zuidzijde is in een latere periode een smalle steeg met huizen aangebouwd. De binnentuin fungeert als boomgaard, moestuin en wandeltuin met beelden. Mocht je meer gedetailleerde geschiedenis over Begijnhof willen, verwijs ik je graag door naar Inventaris Ontroerend Goed.

Geheimen van Antwerpen - Begijnhof
Wandeling door Antwerpen - Het Begijnhof

Rustige omgeving in een drukke stad

Het bijzondere van zo’n begijnhof vind ik altijd dat je tijdelijk het drukke stadsleven verruilt voor een oase van rust. Even genieten van de zingende vogels die op de boomgaard zijn neergestreken. Wandel over de gekasseide straatjes en neem een kijkje in het verstopte steegje. En wanneer we op de zon en misschien wel zelfs strakblauwe hemel worden getrakteerd, kunnen we op een van de bankjes in de groene binnentuin bijkomen.

Bezoekuren van Begijnhof en Sint-Catharinakerk

Linksachter op het plein staat de Sint-Catharinakerk. De oorspronkelijke kerk werd in het jaar 1799 verwoest en was pas in 1827 weer volledig gerestaureerd. De bezoekuren van Sint-Catharinakerk zijn dagelijks van 08.30 tot 18.00 uur. Het Begijnhof zelf gaat een half uur eerder open, om 08.00 uur. De kerk is te bereiken via Rodestraat 39, dezelfde ingang als Begijnhof. Zowel de kerk als het begijnhof zijn vrij toegankelijk.

Stadswandeling door Antwerpen: ontdek deze bezienswaardigheid in 't Schipperskwartier.
Stadswandeling door Antwerpen: ontdek deze bezienswaardigheid in 't Schipperskwartier.

De foto’s maken het misschien al duidelijk, maar bij een wandeling door Antwerpen mag Begijnhof niet worden overgeslagen. Het is een stukje historie dat goed bewaard is gebleven en hierom de moeite waard om met eigen ogen te aanschouwen!

Nog meer van Antwerpen ontdekken? Wat dacht je van:

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Wouter

    Leuke route en inspiratie ideaal voor als de lock down over is

  2. Sam

    Ik vind die begijnhoven in België altijd zo spectaculair mooi!

Geef een reactie