11 x vegetarisch eten in Malta. Hier wil je heen!

Toen ik twee jaar geleden voor het eerst in Malta was, was ik nog geen vegetariër. Nu eet ik al langere tijd geen vlees meer, maar Malta – een land dat enorm van vlees houdt – biedt ondanks dat steeds meer vegetarische opties aan. Zo heb ik gerechten op waarvan ik hoop dat deze nog eens in Nederland geïntroduceerd worden. In dit artikel: 11 eetplekken voor vegetarisch eten in Malta.

Aziatisch restaurant AMAMI in Mellieha, Malta
➜ Aziatisch restaurant AMAMI (in Mellieha)

Sushi eten aan een baai terwijl de zon langzaam in de Middellandse Zee verdwijnt. Het klinkt eerder als een scène in een romantische film, maar het is werkelijk waar een idyllisch restaurant. De bovenstaande foto liegt er niet om. En de menukaart ook niet, want alle sushi was super smaakvol. Wanneer je in Mellieha verblijft of tijdens een dagtrip in de buurt bent: strijk hier zeker voor een diner neer. De sushi bestaat wel uit veelal vis, maar gelukkig zijn er ook andere Aziatische gerechten die volledig vegetarisch zijn.

Waar? Marfa Road in Mellieha

➜ Raffael (in St. Julian’s)

Een ding is zeker: pizza eten kan vrijwel overal in Malta. Toch vind ik restaurant Raffael een leuke om even te benoemen. Je zit hier aan de sfeervolle Spinola Bay, een baai waaraan een hoop gezellige restaurants liggen. Het is misschien wel ietwat toeristischer hier, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Er staan een hoop vegetarische pizza’s op de kaart, maar er zijn ook verschillende pasta’s en salades. Zelf ging ik voor de pizza Quattro Formaggi – uiteraard met artisjok als extra topping. Mijn favoriet.

Waar? Spinola Bay in St. Julian’s (Triq ix Xatt Ta Spinola)

Sapjes en wraps bij Dr. Juice in Malta
Dr. Juice (in meerdere plaatsen)

In Malta steek je bewust en onbewust een heleboel ongezond eten achter de kiezen. Dat is niet erg, want je bent immers op vakantie. Wanneer je je echt ongezond voelt en de nood voor vitamines hoog is, is sapjesbar Dr. Juice jouw redder in nood. Niet alleen zijn hier vele groente- en fruitsapjes verkrijgbaar, ook zijn er gezonde wraps (ook veel vegan!), broodjes en salades voor 5 of 7 euro. Behalve bij Dr. Juice in Gzira heeft de sapjesbar geen zitplekken. Maar dat is niet erg, want dan plof je gewoon op een bankje buiten neer. Ook helemaal prima.

Waar? Er zijn locaties in St. Julian’s, Tas-Sliema, St. Paul’s Bay en Gzira

Pure Living (in Tas-Sliema)

Wie bij strandtent Paradise Exciles de hele dag heeft liggen bakken, kan gemakkelijk uitwijken naar voor Nederlandse begrippen hippe hotspot Pure Living. Het is zo’n healthy plek waar je met een gerust hart jouw voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals Pure Living zelf ook al aangeeft, is er in Malta helaas veel ongezond voedsel te verkrijgen. Daardoor voelden de eigenaren zich genoodzaakt een zaak te openen voor mensen die graag gezonder en bewuster willen eten en drinken. Er zijn koudgeperste sappen, glutenvrije broodjes en superfood smoothies. Vegetarisch eten in Malta? Check!

Waar? Twee locaties in Sliema: Highstreet & Windsor Street

Salades en halloumi sticks bij strandtent Paradise Exciles in Sliema
➜ Strandtent Paradise Exciles (in Sliema)

In Sliema is strandtent Paradise Exciles te vinden. Hier zijn wij altijd het overgrote deel van onze vakantie te vinden. Het voordeel van deze beachclub is dat je een strandbed (5 euro) met parasol (3 euro), koude drankjes, een schoon toilet en lekker eten binnen handbereik hebt. Vooral met dat laatste scoren ze veel pluspunten. Zo zijn er burgers, sandwiches, salades, pasta en snacks. Mijn persoonlijke aanraders? De halloumi burger, zoete aardappelfrietjes met Parmezaanse kaas en de buffalo salade. Van alle keren vegetarisch eten in Malta is de halloumi burger mijn grote favoriet. Kan ik dat ergens in Nederland eten!?

Waar? Off Tower Road in Sliema (zie Google Maps voor precieze route)

Eeet Well (in meerdere plaatsen)

Eten doe je bij Eeet Well gegarandeerd goed en gezond. Door middel van gezonde gerechten en verse ingrediënten dragen ze hun steentje bij om jouw lichaam en welzijn in balans te houden. Je eet hier wraps, salades, rijstgerechten, maar ook de juices en smoothies zijn om te smullen. Het verdere concept van Eeet Well werkt in principe hetzelfde als bij restaurant Vapiano. Hier krijg je bij de kassa ook een apparaatje mee naar je tafel die als een gek gaat trillen wanneer je bestelling klaar is.

Waar? Er zijn locaties in St. Julians, Valletta en Gzira

Ontbijt bij Café Olé in St. Julians, Malta
➜ Café Olé (in St. Julian’s)

Olé olé! Een ontbijttent waar mijn vriend – en ik nu dus ook – zijn hele leven naartoe gaat, is Café Olé in St. Julian’s. Een liefhebber onder de locals waar ze met veel liefde ftira, een verse jus persen en soja cappuccino voor je maken. Ze hebben een groot menu waaruit je kunt kiezen, maar je mag deze altijd aanpassen of zelf samenstellen. Zo ga ik zelf altijd voor de ftira vegetarian plus cheese, maar een vegan variant is uiteraard mogelijk. Ik was verbaasd dat ze sojamelk hadden – sowieso wel op veel plekken in Malta, dus dat zorgde bij mij voor een sprongetje van blijdschap.

Waar? 63 Triq Il-Kbira in St Julian’s

➜ Nola Cafe (in St. Julian’s)

Twee deuren verderop is de nieuwe plek Nola Cafe geopend, in een pand dat jarenlang leegstond. In principe is de menukaart hetzelfde als bij Café Olé, alleen Nola Cafe is meer op de zakenlui gefocust. Niet gek ook, want achterin zit namelijk een makelaar gevestigd. Ook als toerist word je met open armen verwelkomd. Sommige mensen eten hier graag pasta en aardappels om 11 uur ’s ochtends, wij gingen zoals gebruikelijk voor onze grote favoriet: getoaste ftira. De airconditioning staat hier volop aan, dus deze koffiebar is een top plek wanneer je hoognodig ergens wilt afkoelen.

Waar? Triq Il-Kbira in St Julian’s (link van Café Olé)

Manouche Craft Bakery & Bistro in St. Julian's
➜ Manouche Craft Bakery & Bistro (in St. Julian’s)

Un croissaint au beurre, s’il vous plaît. Ik weet niet of ze Frans verstaan of spreken bij Manouche, maar de menukaart vol Franse lekkernijen ziet er al uitnodigend uit. Denk aan french toast (zie bovenstaande foto), granola bowls, eiergerechten, croissants en veel zoetigheden voor een zogeheten afternoon tea, of gewoon als extra bij het ontbijt. De prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met Nederland, dus een ontbijt bij Manouche is wel duurder dan Maltese ftira. Naast ontbijten en lunchen kan je er ook een X-aantal dagen in de week dineren.

Waar? Spinola Park in St. Julian’s

Carob Tree (in St. Julian’s)

Carob Tree is een food court, een ‘verzamelplaats van eetgelegenheden met een gedeelde zitruimte’. Dit concept is simpelweg te vergelijken met de Foodhallen in Amsterdam of de Markthal in Rotterdam. Bij Carob Tree zijn er in totaal 11 keukens waar je los kunt gaan. De gerechten zijn gemiddeld wat kleiner en hierdoor goedkoper. Zo kunnen de twijfelkonten onder ons bij meerdere keukens iets te eten halen. Geniet hier bijvoorbeeld van de Indiase en Aziatische keukens, de lekkerste desserts en al jouw favoriete cocktails.

Waar? Spinola Park in St. Julian’s (rechts van Manouche Craft Bakery & Bistro)

Restaurant King's Own in Valletta
➜ Maltees restaurant King’s Own (in Valletta)

Het Maltese restaurant King’s Own bevindt zich in de hoofdstraat van de hoofdstad Valletta. Ik zet King’s Own bewust helemaal onderaan deze lijst, omdat de vegetariërs hier eerlijk gezegd niet veel keuze hebben. De reden dat ik deze tóch deel, is omdat deze door een local is aanbevolen en ik hier een fantastische gerecht heb gegeten: spaghetti die aan tafel in een gigantische Parmezaanse kaas geroerd wordt. Ook de Maltese bruschetta (met tomaat en olijven) is erg lekker. En wie geen vlees eet, maar wel vis, kan uit vele visgerechten kiezen. Bijvoorbeeld de zwaardvis of octopus, een populair Maltees gerecht.

Waar? Republic Street in Valletta

Vegetarisch eten in Malta

Lees naast vegetarisch eten in Malta nog meer artikelen over dit land:

Reacties

Geef een reactie