Wat kun je allemaal doen in Malta? 11 originele to-do’s!

Ga je de zomer in Malta doorbrengen of doe je alvast inspiratie op voor een mogelijke vakantiebestemming? Neem dan ook zeker Malta in jullie overwegingen mee. Malta is een klein maar fijn Europees eiland waar verrassend veel te zien en te doen is. Laatste update artikel: 12 juli 2019.

Vakantie naar Malta: bezoek de plaats Mdina

➜ Bezoek de plaats Mdina en eet taart met uitzicht bij Fontanella

Mdina – de oude hoofdstad van Malta – is een knus, historisch stadje met vele smalle straten. Maak een wandeling binnen de stadsmuren, ontdek de bijzondere architectuur en strijk vervolgens neer bij restaurant Fontanella voor een stuk taart. Je hebt hier niet alleen keuze uit de vele soorten (chocolade)taarten; ook heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Fontanella is niet te missen in dit stadje, dus geen paniek als je geen adres of Google Maps bij de hand hebt.

➜ Ga een dag zwemmen of surfen bij Rivièra Beach

Stiekem – of eigenlijk helemaal niet stiekem – was Rivièra Beach de allerleukste activiteit van onze vakantie. Springen over de hoge golven en als een surfer zonder surfplank meezwemmen met de golven. Dit strand is waarschijnlijk ook de droom van iedere surfer, want de golven lieten zich maar al te graag van hun beste kant zien. Pas wel op, want de borden waarschuwen niet zomaar voor de regelmatig sterke golven.

➜ Bezoek Blue Grotto voor een natuurlijke rotsformatie

In het zuiden van het eiland, tegen Zurrieq aan, is de betoverende Blue Grotto te vinden, een natuurlijke rotsformatie. Doordat de bodem hier een witte, zandachtige kleur heeft, wordt het zonlicht prachtig weerkaatst. Met als gevolg een blauwe gloed.  In verband met de draaiende zon moet je hier tussen 09.00 uur en 13.00 uur zijn en rond een uur of 11 heb je het optimale effect.

Vakantie naar Malta: bezoek de hoofdstad Valletta

➜ Bezoek de hoofdstad Valletta

Zin in een work-out? Ga dan naar de hoofdstad Valletta. Het stadje heeft straten die heel steil af- en oplopen (zie bovenstaande foto). Heel tof om te zien. Jouw kuiten ga je zeker voelen de volgende ochtend. De sfeervolle plaats Valletta heeft door haar stadsmuren slechts 7000 inwoners. Neem ook een kijkje bij de Upper Barrakka Gardens vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op The Three Cities. Valletta is vooral een aanrader om ’s avonds naartoe te gaan. Dan is het al wat afgekoeld en kan je na een rondje door de stad en het gouden uurtje neerploffen bij een van de restaurants. 

➜ Maak een dagtrip naar de magische Blue Lagoon / Comino

Deze activiteit staat ongetwijfeld al bovenaan jouw to-do list: Comino. Een lichtblauwe zee zoals je die alleen op Pinterest tegenkomt. Met een georganiseerde boot vertrek je in de ochtend naar Comino, waar je vervolgens de hele dag – zeven uur lang – van de magische Blue Lagoon mag genieten. Kies niet de heetste dag om hiernaartoe te gaan, want dan ga je wel behoorlijk wegbranden.

➜ Relaxen en zonnen bij Paradise Exciles in Sliema

In Sliema, op loopafstand van St. Julians, vind je strandtent Paradise Exciles. Hier kan je zonder enige moeite de hele dag vertoeven. Zonnebaden, een goed boek lezen, ieder uur een duik in de zee nemen om af te koelen en heel veel eten bestellen. Lees: ze hebben hier zelfs een halloumi burger en zoete aardappelfriet met truffel en Parmezaanse kaas. Let wel, er zijn hier enkel rotsen, maar voor slechts vijf euro heb je hier al een bedje en voor drie euro ook een parasol.

➜ Woon een waterpolo wedstrijd bij

In plaats van op het voetbalveld zijn de sporters hier in het water te vinden voor waterpolo. Fans moedigen hun club fanatiek aan en de vlaggen hangen zelfs vol trots over de balkons wanneer St. Julians kampioen is. Het bijwonen van een wedstrijd kost slechts vijf euro. Je betaalt dan enkel voor de entree, dus je kan zoveel wedstrijden bekijken als je maar wilt.

Vakantie naar Malta: St. Julians voor zwemmen, uitgaan en lekker eten

➜ St. Julians: lekker eten, uitgaan en zwemmen

De meeste vakantiegangers zullen waarschijnlijk in (de buurt van) St. Julians verblijven. Je vindt hier de uitgaansstrip Paceville, tientallen overheerlijke restaurants en ’s avonds is het rondom Spinola Bay erg romantisch door de verlichtingen en bootjes bij Spinola Bay. Ontdek 11 plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken in St. Julians.

➜ Zwemmen bij St. George – een van de weinige (grote) zandstranden in St. Julians

Verblijf je in St. Julians en wil je een keer op een andere plek afkoelen in het water? Het strand St. George ligt op steenworp afstand van de uitgaansstrip Paceville en is een prima strand om in het water te dobberen. Het huren van een parasol of bedje kost vijf euro per stuk. Huur ze ook zeker, want het strand bestaat uit bloedhete kiezeltjes. Daar wil je je voeten echt niet aan verbranden.

➜ Pastizzi en ftira eten

Twee lekkernijen die typisch Maltees zijn en je zeker geprobeerd moet hebben, zijn ftira en pastizzi. Ftira is een soort combinatie van ciabatta en Turks brood. Extra lekker doordat er een laagje zeezoutboter op zit en ze nog even getoast zijn. Pastizzi kan je het beste vergelijken met een bladerdeeghapje. Op Malta kennen ze vooral twee vullingen, namelijk met doperwten of met ricotta. Op de een of andere manier zijn ze hier echt gek op doperwten. Zelfs op pizza.

➜ Een gokje wagen? Speel Super5

Een klein gokje wagen op vakantie. Moet kunnen, toch? In Nederland kennen we Lotto, op Malta is Super5 het gokspelletje dat wekelijks wordt gespeeld. De spelregels zijn zo goed als hetzelfde, alleen bij de Maltese lotto kies je vijf cijfers in plaats van zes en zijn er ook geen kleuren. Vanaf drie cijfers val je in de prijzen. Eén spel kost 2 euro en iedere woensdag is de uitslag. Toi toi toi!

Originele dingen om te doen tijdens vakantie in Malta

Ontdek nog meer artikelen over Malta:

Reacties

Geef een reactie