11 x to do’s tijdens je bezoek aan Malta

Europa, hotspot, malta, reizen, tips /

Ga je dit najaar ontspannen op Malta of doe je alvast inspiratie op voor jullie volgende bestemming? Overweeg dan ook zeker het kleine, maar fijne Europese eiland Malta. Het is misschien dan wel net zo klein als Vlieland (echt waar!), maar er is meer dan genoeg om te zien en te doen. Lees je mee?

➜ Mdina & Fontanella (taart)
Mdina – de oude hoofdstad – is een knus, historisch stadje met smalle straatjes. Maak een wandeling binnen de stadsmuren, ontdek de bijzondere architectuur en strijk vervolgens neer bij restaurant Fontanella. Je hebt hier niet alleen keuze uit heel veel soorten (chocolade)taarten; ook heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Fontanella is niet te missen in dit stadje, dus geen paniek als je geen adres of Google Maps bij de hand hebt.

➜ Rivièra Beach
Stiekem – of eigenlijk helemaal niet stiekem – was Rivièra Beach de allerleukste activiteit van onze vakantie. Springen over de hoge golven en als een surfer zonder surfplank meezwemmen met de golven. Dit strand is waarschijnlijk ook de droom van iedere surfer, want de golven lieten zich maar al te graag van hun beste kant zien. Pas wel op, want de borden waarschuwen niet zomaar voor de regelmatig sterke golven.

➜ Blue Grotto
In het zuiden van het eiland, tegen Zurrieq aan, is de betoverende Blue Grotto te vinden, een natuurlijke rotsformatie. Doordat de bodem hier een witte zandachtige kleur heeft, wordt het zonlicht prachtig weerkaatst. Met als gevolg een blauwe gloed. In verband met de draaiende zon moet je hier tussen 09.00 uur en 13.00 uur zijn en rond 11.00 uur heb je het optimale effect.

➜ Valletta
Zin in een work-out? Ga dan naar de hoofdstad Valletta. Het stadje heeft straten die heel steil af- en oplopen (zie foto). Heel tof om te zien. En geloof mij, die kuiten ga je voelen de volgende dag. Het sfeervolle Valletta heeft door haar stadsmuren slechts 7000 inwoners. Oh, en neem ook zeker een kijkje bij de Upper Barrakka Gardens vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op The Three Cities.

➜ Blue Lagoon / Comino
Deze activiteit staat ongetwijfeld bovenaan jouw to-do list: Comino. Een lichtblauwe zee zoals je die alleen op Pinterest tegenkomt. Met een georganiseerde boot vertrek je in de ochtend naar Comino, waar je vervolgens de hele dag – zeven uur lang – van de magische Blue Lagoon mag genieten. Kies niet de heetste dag om hiernaartoe te gaan, want er is geen schaduwplek te bekennen.

➜ Strandtent Paradise Exciles
In Sliema, net buiten St. Julian’s, vind je strandtent Paradise Exciles en hier kun je zonder enige problemen de hele dag vertoeven. Zonnebaden, je favoriete boeken en tijdschriften lezen en ieder uur een duik in de zee nemen om af te koelen. Er zijn hier enkel rotsen (lees: Malta heeft sowieso maar enkele zandstranden), maar voor slechts vijf euro heb je hier een bedje en de parasol zit hierbij inbegrepen.

➜ Waterpolo wedstrijd bijwonen 
In plaats van op het voetbalveld zijn de sporters in het water te vinden voor waterpolo. Fans moedigen hun club fanatiek aan en afgelopen zomer hingen de vlaggen zelfs vol trots over het balkon toen St. Julian’s kampioen was geworden. Het bijwonen van een wedstrijd kost slechts vijf euro. Je betaalt dan alleen voor de entree, dus je kan zoveel wedstrijden bekijken als je maar wilt.

➜ St. Julians
De meeste vakantiegangers zullen waarschijnlijk in (de buurt van) St. Julian’s verblijven. Je vindt hier de uitgaansstrip Paceville, tientallen overheerlijke restaurants en ’s avonds is het rondom Spinola Bay erg romantisch door de verlichtingen en bootjes in de baai. In dit artikel deel ik 10 plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken in St. Julian’s.

➜ St. George (strand)
Verblijf je in St. Julian’s en wil je een keer op een andere plek afkoelen in het water? Het strand St. George ligt op steenworp afstand uitgaansstrip Paceville en is een fijn strand om in het water te dobberen. Het huren van een parasol of bedje kost vijf euro per stuk. Huur ze ook zeker, want het strand bestaat uit bloedhete kiezeltjes.

➜ Pastizzi en ftira eten
Twee lekkernijen die typisch Maltees zijn en je zeker geprobeerd moet hebben, zijn ftira en pastizzi. Ftira is een soort combinatie van ciabatta en Turks brood. Extra lekker doordat er een laagje zeezoutboter op zit en ze nog even getoast zijn. Pastizzi kan je het beste vergelijken met een bladerdeeghapje. Op Malta kennen ze vooral twee vullingen, namelijk met doperwten of met ricotta. Op de een of andere manier zijn ze hier echt gek op doperwten. Zelfs op pizza.

➜ Super5 spelen
Een klein gokje wagen op vakantie. Moet kunnen, toch? In Nederland kennen we Lotto, op Malta is Super5 het wekelijkse gokspelletje. De spelregels zijn zo goed als hetzelfde, alleen bij de Maltese lotto kies je vijf cijfers in plaats van zes en zijn er geen kleuren. Vanaf drie cijfers val je in de prijzen. Kosten? Twee euro per spel.

Lees ook:
10 x eten en drinken in St. Julian’s, Malta
7 x handige tips voor vakantie naar Malta