7 x handige tips voor een vakantie naar Malta

De ene vakantieganger laat het wel over zich heen komen, de ander gaat liever goed voorbereid op vakantie. Ben je dat laatste? Groot gelijk. Je een klein beetje over je vakantiebestemming inlezen, kan een heleboel gedoe schelen. Ik word altijd heel blij van tips & tricks die ik van anderen krijg, dus bij deze deel ik mijn lijst met 7 handige tips voor als je je binnenkort op vakantie naar Malta gaat. Laatste update artikel: 1 juli 2019.

7 handige tips voor een vakantie naar Malta

1. Enkeltje met de bus voor 1,50 of 2 euro

Het hangt van het seizoen af hoeveel je voor een enkeltje met de bus betaalt. Tijdens het hoogseizoen – van half juni tot half oktober – betaal je 2 euro voor een enkeltje. In de winter betaal je 1,50 euro en het nachttarief is 3 euro. Dit buskaartje is 2 uur geldig en kun je bij de buschauffeur zelf kopen. Extra tip: betaal zoveel mogelijk met losgeld.

Als je denkt veel ritten met de bus te gaan maken, is het ook mogelijk om een rittenkaart aan te schaffen van 12 enkele ritten voor 15 euro. Dat bespaart je dan toch weer 9 euro. Of je kan 7 dagen onbeperkt gebruikmaken van de bus voor 21 euro. Je kunt je vervoersbewijs online kopen.

2. Huur bedjes op het strand

Er zijn zandstranden op Malta te vinden, maar niet veel. De kans is dan ook groot dat de dichtstbijzijnde zwemplaats uit rotsen bestaat. Maar of je nou op een (kiezel)strand of rotsblok te vinden bent, huur gewoon een bedje en parasol als die mogelijkheid er is. Het ligt ten eerste stukken lekkerder, je hebt geen last van die kilo zand of kiezelsteentjes op je handdoek en je hebt geen felle zon die continu in je gezicht schijnt.

De prijzen voor het huren verschillen per plek, maar gemiddeld betaal je zo’n vijf of zes euro voor een bedje of parasol. Als je gelukt hebt, zit de parasol er al bij inbegrepen. Wat mij ook is opgevallen, is dat je niet extreem vroeg ergens hoeft te zijn om zeker te zijn van een bedje. Ook niet in de zomer.

3. Ga vroeg of juist laat op pad in de zomermaanden

De zomers op Malta zijn behoorlijk warm Je denkt misschien ’30 graden, prima te doen’, maar deze zuidelijke zon is warmer dan je denkt. Het koelt ’s nachts amper af en al in de vroege ochtend schijnt de zon fel. Als je besluit een stadje te bezoeken, doe dit dan in de vroege ochtend of pas aan het eind van de middag. De plaatsen zijn maar klein, dus in een korte tijd heb je alle ‘hoogtepunten’ al wel gezien. Kun je snel weer terug om een bommetje in het water te maken.

4. Neem een wereldstekker en stekkerdoos mee naar Malta

Misschien wist je het al, misschien ook niet, maar op Malta hebben ze een ander stopcontact dan in de rest van Europa. Vergeet daarom niet een wereldstekker voor je vakantie naar Malta mee te nemen. En als je genoeg ruimte in je koffer overhebt, neem dan ook gelijk een stekkerdoos mee, zodat jij en je reismaatje ’s nachts allebei jullie telefoon, camera’s en dergelijken kunnen opladen.

Allerlei handige tips voor een vakantie naar Malta

5. Neem je goede schoenen of sandalen mee

Dit klinkt als een afgezaagde tip, maar ikzelf heb ervan geleerd. Met goede schoenen bedoel ik niet meteen je bergschoenen met stevige zolen, maar een paar sneakers, slippers of sandalen waar je een tijdje op kunt lopen zonder meteen blaren of zere voeten te krijgen. Met de flinke heuvels en mini-bergen in het land is het soms wel fijn om goede schoenen te dragen, zeker wanneer je veel gaat lopen.

6. Vervoer van en naar het vliegveld Luqa

Het vliegveld ligt midden in het land. Dit maakt de bereikbaarheid naar je accommodatie een stuk eenvoudiger. Het is immers maar een klein eiland, dus je bent overal relatief snel. Omdat het land geen snelwegen kent, maar vrij chaotische wegen, doe je er gemiddeld wel iets langer over.

Er zijn vier verschillende buslijnen die ieder half uur vertrekken. Richting Cirkewwa (X1), Sliema en St. Julians (X2), Bugibba (X3) en Birzebbuga en Valetta (X4). Dit is het goedkoopste openbare vervoersmiddel. Ook kun je met Terravision naar Sliema, St. Julians’s en Bugibba voor 8 euro voor een enkeltje. 16 euro voor een retour.

Zelf heb ik toch altijd de voorkeur voor een taxi. Het kost misschien iets meer, maar het scheelt veel tijd en gedoe. En met de rest van je gezelschap, vallen de kosten per persoon best mee. Wij boekten onze rit via de app eCABS, maar je hebt ook Taxify. Voor een bedrag van 19 euro werden wij van St. Julian’s naar Valletta gebracht in zo’n 20 minuten tijd.

7. Pas op wanneer je besluit een auto te huren

Willen jullie misschien een auto huren pop Malta? Denk dan alsjeblieft goed na, zeker als je nog nooit aan de linkerkant van de weg hebt gereden. Dat heb je misschien snel onder de knie, maar in combinatie met alle gekken – veel zonder rijbewijs – die er rondrijden, is het oppassen geblazen. Misschien rijd jij wel netjes, maar de tegenligger kan gevaarlijk rijgedrag vertonen. Nu moet ik wel zeggen dat het in St. Julians en rondom het vliegveld vooral chaotisch is, in de rest van het land is het een stuk rustiger.

Ontdek nog meer artikelen over een vakantie naar Malta:

Zeven handige tips voor een vakantie naar Malta

Heb jij nog andere tips voor een vakantie naar Malta? Laat ze hieronder achter in een reactie.

Reacties

Geef een reactie