6 x fantastisch eten en drinken in Florence

Europa, Florence, hotspot, tips /

De Italiaanse keuken: wie houdt er niet van? Vorige maand was ik in Florence te vinden om mijn beste vriendin op te zoeken, maar stiekem was ik ook héél blij dat ik ongegeneerd weer al mijn favoriete snacks kon bestellen. Gelukkig was dit met local Martine geen enkel probleem, want zij nam mij mee naar de allerlekkerste plekjes. Pak je notitieboekje er maar bij als je binnenkort een reisje naar Florence op de planning hebt staan.

➜ Ditta Artigianale (Via dei Neri, 32/r)
Cappuccino hier, espresso daar. In Italië hoef je logischerwijze geen moeite te doen om aan je dagelijkse portie cafeïne te komen. In een misschien niet zo doorsnee Italiaans, maar wel knus zaakje bestel je jouw favoriete soort koffie. Je schrijft je bestelling op een papiertje en geef deze aan de bar. En jawel hoor, je kunt een heel mooi bakkie verwachten, want ze weten maar al te goed hoe ze deze moeten serveren.  En uiteraard kun je hier ook voor een lekkere lunch terecht.

➜ Gluten Free (Via dei Neri, 13/r)
Voor iedereen met een glutenallergie- of intolerantie: bij Gluten Free (goh..) kun je je hart ophalen. In het land van pizza en pasta houden veel restaurants rekening met mensen die glutenvrij moeten eten. Hoera! En voor wie even flink wil inslaan, moet dan zeker naar de winkel Gluten Free gaan. Gnocchi, oneindig veel delicatessen, focaccia; ze zijn van alle markten thuis. Psst, ze hebben hier ook een fantastische truffelmolen die je moet hebben.

➜ Mister Pizza (Piazza Del Duomo 5/r & Via Pietrapiana 82)
Reken hier niet op romantisch gedekte tafels (lees: papieren bordjes en plastic bekers) zoals je die van een Italiaans restaurant verwacht. Wél heb je hier overheerlijke pizza die je gewoon geprobeerd moet hebben. Ik kan je vooral de specialiteiten van de kaart aanraden, want deze zijn echt toppers. Wat de topping van onze pizza was, kun je misschien al zien: truffel! Bij Mister Pizza heb je de mogelijkheid om een glutenvrije variant te bestellen.

➜ Edoardo ijssalon (Piazza del Duomo, 45/r)
Weer of geen weer: in Italië eet je ijs. Punt. En dan gaan we natuurlijk niet voor een saai bolletje chocolade, vanille of aardbei. Wanneer je de kans krijgt, moet je je aan bijzondere combinaties wagen en dan zit je bij Edoardo goed. De specialiteiten zijn niet iedere week hetzelfde, maar om je een indruk te geven van de smaken: rode wijn sorbet, vegan amandel, honing en lavendel, kaneel. Je fantastische ijsje eet je op met de prachtige El Duomo op de achtergrond. Klinkt goed, toch?

➜ San Pierino (Via dell’Oriuolo 18/r)
Deze plek heeft mijn hart veroverd en raad ik iedereen die binnenkort naar Florence gaat. San Pierino is zo’n sfeervol restaurant die je van Italië verwacht. Hoog plafond, authentieke en moderne bouwstijl gecombineerd en tientallen rode wijnen aan de muur. Van alle keuze op de menukaart werden we al gelukkig, maar toen ons eten geserveerd werd, gingen onze ogen glinsteren van geluk. Ik heb nog nooit zo’n verrukkelijke pizza (ham, romige Burrata en pistachenoten) in mijn leven op. Helaas niet de pizza, maar wél alle pasta is glutenvrij te bestellen.

➜ Mercato Centrale (Via dell’Ariento)
Wat ik altijd zo genieten vind in Zuid-Europese steden, zijn de culinaire foodhallen. En zo ook deze overdekte markt in Florence. Al het lekkers waar Italië bekend om staat, is hier bij elkaar te vinden: van truffels (zie rechterfoto) tot pasta en van wijnen tot heerlijk vlees. Dusss, kom hier zeker met een lege maag heen en laat je eens goed verwennen door al het aanwezige lekkers.

Italia, ti amo.


Leave a Comment

(2) comments