Tips voor een goedkope(re) stedentrip in Europa

Als ik moet kiezen, ga ik liever op stedentrip dan strandvakantie. Nu kom ik tijdens een dag bakken op het strand veel meer tot rust, maar uit een aantal dagen naar een Europese stad haal ik veel meer voldoening. Tot nu toe heb ik al veel steden ontdekt, maar er staan er nog een aantal op mijn lijstje. Stedenstrips kosten eenmaal geld, maar daarom zie ik het graag als uitdaging om zo min mogelijk geld uit te geven. In dit artikel deel ik tips voor een budgetvriendelijke stedentrip.

Budgetvriendelijke stedentrip in Europa: vliegtickets

1. Gebruik Skyscanner voor vliegtickets

Ik boek nooit de vlucht en accommodatie in één. Ik vind het juist de uitdaging om het apart te boeken, voor zo min mogelijk geld. Allereerst boek ik de vlucht, want die zijn schaarser om te vinden dan de accommodatie. Het vinden van de goedkoopste vlucht doe ik altijd via Skyscanner, via een incognitovenster in verband met de cookies. Wil je gewoon een paar dagen ergens heen, maar heb je niet perse een voorkeur? Vul dan bij ‘naar’ overal in. Kies de gewenste datum en vervolgens zie je onder elkaar alle bestemmingen, met de goedkoopste landen/steden bovenaan.

2. Houd meerdere datums vrij

Begrijpelijk als je gebonden bent aan een bepaalde (mid)week of weekend in verband met je werk of reismaatje, maar probeer toch meerdere opties open te houden. Al is het maar de mogelijkheid om een dag eerder of later te vertrekken of terug te komen, want dat kan zomaar tientallen euro’s schelen. Een feitje dat je veel op internet leest, maar ik tegenwoordig niet meer mee eens bent, is het feit dat je op bepaalde dagen goedkoper vliegt. Ik merk er zelf niet echt iets van. Grotendeels bepalen juist het vliegveld en het tijdstip de prijs. Ben je totaal niet aan datums gebonden? Kies dan bij ‘vertrek’ en ’terug’ voor ‘de hele maand’. Vervolgens kun je met dagen schuiven om te ontdekken op welke datums je goedkoper vliegt.

3. Vlieg met alleen handbagage

Geloof mij, in een handbagage koffer past meer dan je denkt. Ik heb al meerdere malen met enkel handbagage gevlogen, naar zowel een winter- (Tallinn) als zomerbestemming (Sevilla) en dat was in beide gevallen geen enkel probleem. Je moet gewoon niet meer meenemen dan je nodig hebt. Als je in de winter gaat, moet je maar gewoon accepteren om je warme trui twee dagen achter elkaar te dragen. Neem kleine flesjes shampoo en douchegel mee en wees streng in je schoenkeuze. Alle onnodige kilo’s thuis laten en hierdoor meteen een gevuldere portemonnee overhouden.

Budgetvriendelijke stedentrip in Europa: Tallinn

4. Boek via Airbnb of Booking

Het vliegticket is geboekt of een vlucht staat alvast in een tabblad open. Nu kan de zoektocht naar een accommodatie beginnen. Waarschijnlijk heb je een aantal eisen en dat is geheel logisch, want je gaat op vakantie. Het moet bijvoorbeeld midden of dichtbij het centrum zijn of het mag niet meer dan X-aantal euro per persoon per nacht kosten. Het klinkt misschien stom, maar de opgestelde eisen bepalen wel deels of het een budgetvriendelijke stedentrip wordt. Een andere soort accommodatie kan veel geld schelen:

  • Ben je met een vriend of vriendin en wil je puur een goede locatie en maakt het verder niet zoveel uit wat betreft comfort? Kijk dan eens naar een hostel. Je hoeft niet meteen met zes vreemden op een kamer te slapen, want er zijn ook hostels met tweepersoonskamers. En voor weinig geld. Je deelt waarschijnlijk dan wel de badkamer met een aantal gasten, maar met die bespaarde centen kun je weer een extra keer uit eten.
  • Een andere betaalbare optie is Airbnb. Je vult op de website de plaats en gewenste data in en met hoeveel personen je een vakantiewoning zoekt. Ook kun je kiezen voor een gehele woning, privé-kamer of gedeelde kamer en de maximale prijs per nacht instellen. Vervolgens verschijnen alle beschikbare opties onder elkaar. Als je met je muis op een woning staat, zie je in het kaartje ernaast het ‘geldbedrag’ donkerder worden. Door middel van in- en uit te zoomen zie je dan waar de woning ligt. De prijs die je ziet, is de prijs per nacht. Bij het totaal bedrag komen nog wel wat servicekosten, schoonmaakkosten en/of toeristenbelasting bovenop. Dit bedrag verschilt per woning. 
  • Als ik niet via Airbnb boek, is het wel Booking.com. Voor zowel hotel als hostel. Omdat ik al minstens vijf trips via deze website heb geboekt, krijg ik vanaf nu altijd 10 procent korting op een groot aantal accommodaties. Als je je bestemming en de gewenste data hebt ingevuld, kan je bijvoorbeeld ook nog sorteren op ‘afstand tot het centrum’ of ‘laagste prijs eerst’. Deze probeer ik allebei een keer en dan kijk ik naar alle opties. Afstand tot het centrum vind ik in eerste instantie wel belangrijker, maar door naar ‘laagste prijs eerst’ te kijken, krijg je wel een goed idee van een goedkope/betaalbare overnachting. 

5. Ga niet naar de meest populaire stad van Europa

Waarschijnlijk hebben jullie een specifieke stad in gedachten, want daardoor zijn de vakantiekriebels ontstaan. Je kan net als iedereen naar Barcelona, Parijs of Rome, maar dit soort bestemmingen zijn meteen een stuk duurder. En zo is ook vliegen naar het ene land goedkoper dan het ander, maar dat hoeft niet meteen iets te zeggen over de bestemming zelf. Vliegen naar Londen is vaak goedkoop, maar de accommodaties en restaurants zijn meteen een stuk duurder dan andere Europese steden.

Ik zeg niet dat de net genoemde steden meteen duur-duur zijn, maar je bent waarschijnlijk wel meer kwijt dan wanneer je een weekend naar Tallinn of Sevilla gaat. Als je een beetje goed zoekt, kun je goedkoop vliegen, overnachten én uit eten. Boek daarom ook nooit te gehaast je vliegticket. Een budgetvriendelijke stedentrip boeken vergt eenmaal wat geduld.

Budgetvriendelijke stedentrip in Europa: Milaan

6. Download de app Foursquare voor restaurants

Ik heb al een flink aantal vrienden in mijn omgeving van de applicatie Foursquare overtuigd. Deze app is simpelweg een stadsgids die op een rijtje noteert waar je allemaal lekker kunt eten en drinken in de buurt. Voor iedere gelegenheid van de dag. Ook te gebruiken voor bezienswaardigheden. Deze app werkt het beste als je in de stad zelf bent, omdat je dan meer lokale opties te zien krijgt. Je vult in – hoeft niet perse – waar je zin in hebt (bijvoorbeeld pizza of sushi) en eventueel ook in welke buurt je iets wilt eten.

De zoekresultaten laten een fijne lijst aan opties zien. Er staat onder andere bij hoeveel (kilo)meter het vanaf jouw locatie vandaan is, wat voor cijfer het heeft en wat de prijsklasse is (van één tot vier eurotekens). Als je op het desbetreffende restaurant klikt, zie je ook nog eens of het restaurant op dat moment open is, waar het zich bevindt op de kaart, eventueel een telefoonnummer en website en onderaan vindt je de recensies van eerdere gasten inclusief foto’s.

Dankzij de bovenstaande handleiding is het mogelijk om een budgetvriendelijke stedentrip in Europa te maken. Heb jij nog tips voor een budgetvriendelijke stedentrip? Laat deze dan zeker achter in een reactie.

Ontdek nog meer gerelateerde reisartikelen:

Reacties

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Laura

    ik vond het ook altijd leuk om toffe reisjes op te zoeken! handige tips zeker!

Geef een reactie