Waarom een stedentrip naar Bratislava een aanrader is!

Inspiratie nodig voor een weekend weg in Europa? Wat dacht je van een stedentrip naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije? In andere artikelen vertelde ik waar je moet eten en drinken en welke bezienswaardigheden er allemaal te vinden zijn. Echter heb ik nog niet verteld waarom een stedentrip naar Bratislava mij positief heeft verrast. Deze Europese stad is om meerdere redenen een aanrader om een weekend door te brengen. Ik geef je vier redenen waarom.

Redenen om Bratislava in Slowakije te bezoeken

1. Bratislava is een budgetvriendelijke bestemming

Bratislava ligt in Centraal-Europa en met Wenen een paar kilometer verderop had ik daarom westerse prijzen verwacht. Dit bleek tot mijn verbazing niet het geval te zijn. Zowel de vliegtickets, accommodatie als het eten & drinken waren budgetvriendelijk. We vlogen vanaf Eindhoven Airport voor 60 euro per persoon en voor onze geboekte AirBnB betaalden we slechts 15 euro per persoon per nacht. Al met al waren hiervoor 130 euro per persoon kwijt, terwijl we alles redelijk last-minute hadden geboekt.

Ook in Bratislava zelf is het alles goed betaalbaar. De bekendere eetgelegenheden gaan soms wel richting Nederlandse prijzen, maar het is zeker mogelijk om voor 10 tot 15 euro per persoon uit eten te gaan. Niet alleen het eten en drinken is betaalbaar, ook voor het openbaar vervoer en de bezienswaardigheden ben je niet veel geld kwijt. Met openbaar vervoer bedoel ik in dit geval de bussen en trams. Een enkele rit kost ongeveer 70 cent, dus je moet zeker geen 20 euro voor een paar minuten met een lokale taxi neerleggen.

2. De bevolking is supervriendelijk 

Het viel ons al snel op hoe ontzettend vriendelijk de Slowaakse bevolking is. Het was een groot contrast met de voorgaande stedentrip die ik maakte; iets waardoor het mij misschien in het bijzonder opviel. In restaurants neemt het personeel uitgebreid de tijd om je door de menukaart te leiden, er wordt (herhaaldelijk) gevraagd of alles naar wens is en ze schenken zonder te vragen de glazen water bij. Het zijn misschien maar kleine bijvoorbeelden, maar toch dingen die je bijblijven.

Redenen om Bratislava in Slowakije te bezoeken

3. Er is nu nog minder toerisme dan elders in Europa

Tegenwoordig struikel je in veel steden over de hordes toeristen. Misschien niet heel slim om in het hoogseizoen naar een populaire bestemming op vakantie te gaan, maar ook in het laagseizoen zie ik het als uitdaging om de nu nog onbekendere of onpopulaire steden in Europa te ontdekken. Bratislava is een van de steden waar nog relatief weinig toeristen naartoe gaan. Althans, zo heb ik het ervaren. Je hoeft niet zigzaggend door de hoofdstraten te banjeren en er is altijd wel plek bij de populairste restaurants en barretjes.

4. Stad en natuur liggen dicht bij elkaar

Iets wat Bratislava nog wat bijzonderder maak, is hoe gemakkelijk je vanuit het centrum de natuur inloopt. Lopen is misschien iets te letterlijk genomen, maar met de bus of tram ben je zo aan de andere kant van de berg. Zo kun je bijvoorbeeld het Kasteel van Devín bezoeken en daar een ontspannen wandeling door de groene natuur maken. Vanaf het hoogste punt van het kasteel heb je prachtig uitzicht over de bergen, rivier de Donau en het buurtland Oostenrijk.

Waarom een stedentrip naar Bratislava een aanrader is

Heb jij nog andere tips voor een stedentrip naar Bratislava? Deel ze in een reactie, zodat we elkaar weer een beetje verder helpen. Ontdek alles over Bratislava

Reacties

Geef een reactie