Reis door Oezbekistan maken? Dit is de perfecte 10-daagse reisroute

Oezbekistan, een land met een eeuwenoude geschiedenis, ligt in het hart van Centraal-Azië en was een belangrijk onderdeel van de handel op de Zijderoute. Het land staat vol met prachtige architectonische hoogstandjes en oude tradities. Ben je bezig met de voorbereiding van je reis door Oezbekistan? Graag help ik, Kirsten, je verder en deel ik hieronder de perfecte reisroute voor 10 dagen door dit mooie land.

De Perfecte reisroute door Oezbekistan

Dag 1-2: Tasjkent

Tasjkent is de hoofdstad van Oezbekistan en een van de oudste steden in Centraal-Azië. De meeste internationale vluchten komen hier aan. Neem de tijd om van de vlucht bij te komen en wat van de stad te zien voordat je naar de echte hoogtepunten van Oezbekistan vertrekt. De stad zelf heeft niet heel veel hotspots, maar we raden je zeker aan om een bezoek te brengen aan Hotel Uzbekistan, de metrostations en de Chorsu Bazaar.

Tip: download voordat je naar Oezbekistan gaat de lokale taxi-app Yandex, waarmee je gemakkelijk in alle steden (behalve Khiva) een goedkope taxi kunt boeken. Schaf op het vliegveld van Tasjkent bij aankomst een simkaart van Ucell aan; de winkel is 24/7 geopend en bevindt zich bij de bagageband. Ik betaalde voor 50 GB omgerekend 4,50 euro (maart 2024). Dan kun je meteen bij aankomst gebruikmaken van de app en een taxi naar je hotel in Tasjkent nemen.

Hotel Uzbekistan
Reis door Oezbekistan: Tasjkent
Reis door Oezbekistan: Tasjkent

Dag 3-4: Samarkand

Tijd om in de ochtend de trein te pakken naar je volgende bestemming: Samarkand. De reis duurt ongeveer 3,5 uur, afhankelijk van of je de lokale trein of de nieuwe moderne trein boekt. Tip: zorg ervoor dat je je tickets op tijd boekt. Er rijden niet heel veel treinen door het hele land en ze kunnen zeker in het hoogseizoen snel uitverkocht zijn. De trein boek je gemakkelijk direct op de website van de Oezbeekse treindienst.

Samarkand is een van de oudste steden ter wereld en ligt in het oosten van het land. De stad was een belangrijk knooppunt op de Zijderoute en herbergt daardoor veel geschiedenis. Je bezoekt hier onder andere het beroemde Registan-plein en de Gur-e-Amir-moskee. De gehele stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en ziet er precies zo uit als ik me Oezbekistan had voorgesteld. Boek hier een overnachting in Samarkand.

Samarkand in Oezbekistan
Samarkand in Oezbekistan

De Perfecte reisroute door Oezbekistan

Dag 5 – 6: Bukhara

Na twee dagen vol bewondering in Samarkand, pak je in de ochtend de sneltrein naar Bukhara. Een rit van slechts 1,5 uur brengt je gemakkelijk naar onze favoriete stad in Oezbekistan. Net als Samarkand was Bukhara een belangrijke stad langs de Zijderoute en wordt het ook wel de ‘Moskeeënstad’ van het land genoemd. Ook deze stad is geheel UNESCO-werelderfgoed en zeer goed onderhouden. Loop door het mooie oude centrum van Bukhara en bezoek de Kalyan-minaret, de Po-i-Kalyan-moskee en de Ark van Bukhara. Bovendien was dit mijn favoriete stad om souvenirs te kopen.

Bukhara in Oezbekistan
Bukhara in Oezbekistan
Bukhara in Oezbekistan

Dag 7-8: Khiva

In het westen van Oezbekistan, temidden van de woestijn, ligt de stad Khiva. De stad is eeuwenoud, geheel ommuurd en huisvest prachtige bouwwerken zoals paleizen, moskeeën, mausolea en madrassa’s die dateren uit de 17e eeuw en ouder. Bij de poorten van de stad kun je een tweedaags ticket kopen voor ongeveer 15 euro, waarmee je toegang hebt tot de meeste bezienswaardigheden van de stad. Boek hier een overnachting in Khiva.

Ondanks dat Khiva verder uit de route ligt dan de andere drie steden, is het zeker de moeite waard om de rit te maken. Er rijden verschillende treinen tussen Bukhara en Khiva. Drie keer per week gaat de sneltrein, of je kunt dagelijks om 04:00 uur ’s ochtends de nachttrein nemen (dit hebben wij gedaan), die je in 6,5 uur naar Khiva brengt. Hiervoor betaalden wij 11 euro per persoon.

Moskee in Khiva
Moskee in Khiva

Dag 9-10 Nachttrein naar Tasjkent

Het einde van je reis door Oezbekistan is in zicht, en daarom is het tijd om de trein terug te nemen naar de hoofdstad, van waaruit je hoogstwaarschijnlijk het land zult verlaten. De meest gebruikelijke manier om terug te keren is met de nachttrein tussen Khiva en Tasjkent. Deze vertrekt dagelijks om 17.15 uur in Khiva en arriveert de volgende dag rond 08.00 uur. Wij betaalden 18 euro per persoon (maart 2024). Mocht je willen, dan kun je nog een extra dag uittrekken om Tasjkent verder te verkennen.

Zie je de nachttrein echt niet zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om van Khiva terug te vliegen naar Tasjkent. Het dichtstbijzijnde vliegveld (30 minuten met de auto) ligt in Urganch. Reken op zo’n 80 tot 100 euro per persoon voor een vliegticket.

Meer tijd voor je reis door oezbekistan? ga hierheen!

Mocht je meer tijd hebben om Oezbekistan te verkennen, dan zijn er nog een aantal mogelijkheden. Wij vonden Bukhara heel leuk. Je zou ervoor kunnen kiezen om iets langer de tijd te nemen en hier een extra nacht te verblijven, zodat je wellicht ook een minder gehaast gevoel hebt.

Ook kun je ervoor kiezen om door te reizen naar Nukus, waar je een dagtrip naar het nabijgelegen Aralmeer kunt maken. Dit meer grenst aan Oezbekistan en Kazachstan en was ooit een van ’s werelds grootste meren. Door menselijke activiteiten is het waterpeil drastisch gedaald, wat heeft geleid tot ernstige milieuproblemen. Het meer dient nu als symbool van de menselijke invloed op het milieu en de noodzaak om dit te allen tijde te voorkomen.

Een bezienswaardigheid hier is een ‘schepenbegraafplaats’, waar je de grote containerschepen midden in de woestijnvlakte vindt die zijn achtergelaten door de opdroging. Als je er op tijd bij bent (wij helaas niet), kun je daarna de nachttrein van Nukus naar Tasjkent nemen.

Wil je na je reis door Oezbekistan meer zien van Centraal-Azië? Reis dan verder naar een van de andere nabijgelegen ‘stans’ zoals Kazachstan, Kirgizië (Kirgizstan) of Tadzjikistan.

Reis Oezbekistan: 10-daagse rondreis

Hopelijk biedt deze reisroute een mooie inspiratie voor je reis door Oezbekistan. Je merkt dat de Oezbeekse overheid de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd om toeristen naar het land te trekken, zoals de visumvrijstelling voor onder andere Nederland, maar ook de goed onderhouden oude UNESCO-steden en de hogesnelheidstreinen. Het is echter nog niet erg druk en toeristisch, maar ik verwacht dat het niet lang zal duren voordat velen het land ontdekken. Dus de timing is perfect om nu te gaan!

Ondekt meer bestemmingen in azië:

Reacties

Geef een reactie