Wat te doen in Kaapstad? Dit zijn 20 leuke tips op een rij

Zon, zee, strand en de Tafelberg. Het Zuid-Afrikaanse landschap stelt allesbehalve teleur. Ga je binnen afzienbare tijd afreizen naar het zuidelijkste land van Afrika? Dan staat er een waslijst aan te gekke activiteiten op je te wachten. Van ontspanning onder de Zuid-Afrikaanse zon met een ijskoude BOS icea tea tot vele hike- en wateravonturen. Wat is er allemaal te doen in Kaapstad? Laat je alvast inspireren door deze 20 bezienswaardigheden en overige tips:

Bioscoop onder de sterrenhemel bij Kirstenbosch

Kirstenbosch National Botanical Garden is een prachtige natuuromgeving die zich perfect uitleent voor een wandeling door alle flora en fauna. Gedurende het zomerseizoen worden hier wekelijks openluchtconcerten georganiseerd, met de op woensdagavond een ‘zitconcert’, namelijk een openluchtbioscoop.

Op deze website kan je van tevoren bekijken welke films er de komende weken gedraaid worden. Reserveer via dezelfde je tickets, en boek er stoeltjes en een deken bij voor een comfortabele plek inclusief warme billen. Neem voor de zekerheid ook een warme trui mee.

Wijnproeverijen in de Kaapse wijnlanden

Als je dan in Zuid-Afrika bent, ligt de ongeschreven regel op tafel om de adembenemende wijnlanden rondom Kaapstad te bezoeken. Hiervan zijn Stellenbosch en Franschhoek de twee bekendste wijngebieden. Proef hier de verschillende wijnen en bubbels, inclusief uitgebreide borrelplank, met uitzicht op de Zuid-Afrikaanse landschappen.

Voor wie geen huurauto tot z’n beschikking heeft: het is prima te doen om vanuit Kaapstad een Uber naar de wijngaarden te boeken. Wel kan het wat langer duren om vanuit de wijnlanden van A naar B te gaan. Een goede tip is daarom om het telefoonnummer van de chauffeur op te slaan die je naar de wijngaard brengt. Zij zullen het waarschijnlijk zelf ook voorstellen.

Welke wijngaarden je sowieso moet bezoeken? Lastige vraag, want het aantal wijngaarden is lijkt oneindig te zijn. Zoom maar eens in op Google Maps. Om vooralsnog een aantal voorbeelden te noemen, waarvan wij er naar twee zijn geweest:

Een foodie-tour is altijd een goed idee

Als je Kaapstad voor de eerste keer bezoekt, wil je voorafgaand aan de reis tot de bodem uitzoeken wat de beste plekken zijn voor ontbijt, lunch, diner en cocktails in de avonduren. Van levendige markten in het weekend tot geheime cocktailbars en chique restaurants – alle soort foodspots zijn er in Kaapstad te vinden. Laat er nu net al een uitgebreid artikel op Fashiable.nl staan met al dit soort tips:

> Foodguide Kaapstad: 40 van de beste plekken voor ontbijt, lunch, diner en drankjes

Ga een sundowner drinken

Ooit van een sundowner gehoord? Dit betekent: een drankje drinken op een uitzichtpunt waar een spectaculaire zonsondergang gaande is. The Bungalow is een voorbeeld van een plek waar je heel idyllisch een perfecte sundowner drinkt. Je kijkt uit op de bergen, de zee én met geluk ook de paragliders die tijdens zonsondergang hun afdaling maken en op het grasveld naast The Bungalow (zie linkerfoto) landen. Liever met de billen in het zand? Op het strand geniet je ook van magische kleurpartijen in de lucht zodra de zon de zee aanraakt.

Clifton Beach in Kaapstad
High tea bij Mount Nelson Hotel

Wat te doen in Kaapstad? Ontdek hieronder meer tips

Zonnen op Clifton Beach

Kaapstad kent meerdere stranden om op een strandbed neer te strijken, maar Clifton Beach bleef gedurende mijn verblijf de ultieme favoriet. In het bijzonder Clifton 2nd en Clifton 3rd. Deze twee stranden voelen net even wat knusser aan, waardoor je niet het gevoel hebt dat je met de hele stad op hetzelfde strand bent. Verder heb je voor een klein bedrag al een parasol en bedje. Kaapstad wordt vandaag de dag steeds moderner, want – mits er op dat moment geen load shedding is, kan je zelfs met de pinpas betalen.

High tea bij Mount Nelson Hotel

Ohhhh, dit was zo leuk. Echt waar! Houd een zondagmiddag vrij voor een unieke high tea bij het The Mount Nelson Hotel. Een iconisch hotel door zijn roze kleur – Wes Anderson vibes – waar je voor omgerekend 30 á 40 euro per persoon verwend wordt met vele hartige en zoete lekkernijen. Krijg je niet alles op? Dan geven ze je met alle liefde een bakje mee, zodat je de restjes later nog kan oppeuzelen. Je kunt de high tea eenvoudig via hun website reserveren.

The Old Biscuitt Mill in Kaapstad
Oranje Zicht Market in Kaapstad

The Old Biscuit Mill & Oranjezicht Market

Tijdens een weekend in Kaapstad mag een bezoek aan The Old Biscuit Mill en de Oranjezicht Market niet ontbreken. Deze twee levendige markten zijn ware paradijzen voor liefhebbers van lokale lekkernijen, ambachtelijke producten en een bruisende sfeer.

The Old Biscuit Mill

The Old Biscuit Mill, gelegen in de hippe wijk Woodstock, is een gerenoveerde fabriek die nu dienst doet als omgeving voor creativiteit en ontelbare culinaire ontdekkingen. Zaterdag is de dag waarop deze markt tot leven komt met een overvloed aan kraampjes vol met ambachtelijke producten, mode, kunst en heerlijk eten. Struin langs de kleurrijke kraampjes en geniet van onder andere ambachtelijke gerechten, vers gebakken brood, handgemaakte sieraden.

De Oranjezicht Market

De Oranjezicht Market is een andere weekendbestemming die je niet wilt missen. Deze hippe boerenmarkt biedt een scala aan biologische producten en lekkernijen van diverse internationale keukens. Op zaterdag en zondag kun je hier terecht voor verse groenten en fruit, ambachtelijk bereide gerechten, brood, kazen, bloemen en meer. De markt heeft een levendige sfeer waar zowel lokale bewoners als bezoekers samenkomen om te smullen van smakelijke proeverijen en om te struinen langs de diverse kraampjes.

Uitzicht Kaapstad vanaf Lion's Head in Kaapstad

Lion’s Head beklimmen

Kaapstad staat bekend op de prachtige uitzichten waarover altijd een soort gouden filter valt. En deze kan je het allerbeste beschouwen vanuit een hoger punt, zoals Lion’s Head. Doe je goede wandel- of klimschoenen aan, pak genoeg water en snacks en waag je aan deze (ongeveer) 45 minuten durende tocht omhoog.

Vanwege de hoge temperaturen overdag wordt vooral aangeraden om Lion’s Head in de vroege ochtend of voor zonsondergang te beklimmen. Wij kozen zelf voor dat tweede. Eenmaal boven gearriveerd, met een hoofd zo rood als een tomaat, hadden wij nog even de tijd om het Kaapse landschap te bewonderen en ons avondeten aan te breken.

Zelf gingen wij meteen naar beneden zodra de zon onder was. In het begin heb je dan nog voldoende avondlicht, maar al snel gaat het flink schemeren. Een zaklamp op je hoofd kan ik daarom zeker aanraden, zodat je aan het eind genoeg zicht hebt en je je handen vrij hebt – zeker in het geval je nog een stukje moet klimmen.

Tafelberg beklimmen

Zin in een nog avontuurlijke klim? Beklim dan de beroemde Tafelberg. Dit is een tocht van gemiddeld 2,5 uur. Deze klim heb ik zelf niet gedaan, maar wordt wel door velen aangeraden. Voor wie deze klim toch even iets te lang is, maar wel van het fantastische uitzicht wilt genieten, kan op z’n dooie akkertje met de kabelbaan naar het topje van de berg.

La Parada in Kaapstad
Paraglider in Kaapstad

Wat te doen in Kaapstad? Ontdek hieronder meer tips

Feestje bij La Parada in Constantia

En of er in Kaapstad goed gefeest kan worden! Een van de fijne hoogtepunten is restaurant La Parada in Constantia. Hier kan je van heerlijke tapasgerechten genieten terwijl er op de achtergrond Afrikaanse deuntjes te horen zijn. Op een gegeven moment stopt de muziek buiten, en dan gaat het feestje voor wie wil binnen door.

Paragliden tijdens zonsondergang

Thrillseeker in hart en nieren? Dan is paragliden een activiteit die ver boven aan je lijst to-do’s in Kaapstad moet staan. Ik heb me hier zelf niet aan gewaagd, maar ik heb wel vanaf The Bungaolow, terwijl ik genoot van mijn sundowner, genoten van hoe de paragliders op het grasveld ernaast neerdaalden. Er zijn veel mensen die in de vroege ochtend gaan paragliden, maar zoals je op de foto ziet, heeft paragliden tijdens het gouden uur ook echt iets magisch.

Zonsondergang met picknick op Signal Hill

Een van de momenten waarop ik me zo gelukkig voelde, was toen ik naar de zonsondergang keek vanaf Signal Hill. Het uitzichtpunt kijkt uit op de stad, de oceaan en aan de andere kant Tafelberg. Terwijl de zon langzaam ondergaat en de lucht wordt gevuld met warme kleurtinten, geniet je hier van je picknick met een bijpassend flesje Zuid-Afrikaanse wijn.

Je bent lang niet de enige met hetzelfde idee, maar daar heb je eigenlijk niet zoveel last van. Wél als je na zonsondergang een taxi terug probeert te boeken. Mijn tip voor jou: ga gelijk zodra de zon onder is gegaan, zodra je als een van de eerste een taxi boekt. En anders is een goed idee om een taxi met anderen te delen.

Restaurant VA Waterfront in Kaapstad

Shoppen bij Victoria & Alfred Waterfront

We hopen natuurlijk van niet, maar het kan voorkomen dat het een dag alleen maar gaat regenen. Indien dit het geval is, kun je perfect uitwijken naar het Victoria & Alfred Waterfront, waar zich een groot overdekt winkelcentrum bevindt. Daar zijn meer dan genoeg winkels te vinden, waardoor je je uren kunt vermaken. Ook zijn er in het winkelcentrum restaurants te vinden. Zo schijnt er een plek te zijn waar je hele goede sushi kunt eten. Mocht ik de naam weer weten, dan zal ik deze hier vermelden.

Breng een bezoek aan Robbeneiland

Gelegen voor de kust van Kaapstad, ligt het historische en symbolische Robbeneiland dat wereldwijd vooral bekend staat als de voormalige gevangenis waar Nelson Mandela en talloze andere politieke gevangenen tijdens het apartheidsregime werden vastgehouden.

Tijdens het bezoek krijg je de kans om de voormalig zwaarbeveiligde gevangenis te verkennen, het verhaal van degenen die er leefden te horen en inzicht te krijgen in de ontberingen en de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Het is een plek van historische betekenis die een belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis belicht en bezoekers aanmoedigt om na te denken over mensenrechten, verzoening en de triomf van de menselijke geest.

Boulder's Beach in Kaapstad
Hout Bay in Kaapstad

Wat te doen ten zuiden van Kaapstad

Zwemmen met pinguïns op Boulders Beach

Boulder’s Beach, gelegen ten zuiden van Kaapstad, is beroemd om zijn kristalheldere water, gouden zand, maar vooral om de unieke bewoners die hier ronddwalen: de zwartvoetpinguïns. De pinguïns trekken zich absoluut weinig aan van toeristen en omwonenden, waardoor je ze van dichtbij kunt bewonderen. En zelfs met de dieren kunt zwemmen!

Het strand bij Simonstad is eigenlijk opgedeeld in twee delen. Aan het einde heb je een klein strand waar je jouw handdoek kunt neerstrijken en met de pinguïns kunt zwemmen. Mits ze er zijn, want aan de andere kant is het officiële bezoekerscentrum waar je middels loopbruggen naar de broed- en rustplaats kunt lopen.

Bay Harbour Market in Hout Bay

Naast The Old Biscuit Mall en Oranje Zicht Market is er nóg een markt die de moeite waard is. Dat is The Bay Harbour Market in Hout Bay, een buitenwijk van Kaapstad aan de kust. Ook hier kan je je wagen al heerlijke lekkernijen en shoppen bij lokale boetiekjes. Wil je in de buurt ergens wat langer zitten met een hapje en drankje? Strand dan neer bij The Beach Bar.

Surfen bij Muizenberg

De surfliefhebbers onder ons zullen ongetwijfeld al op de hoogte zijn van Muizenberg. Maar wie het leuk lijkt om een surfles te krijgen, moet deze plek zeker onthouden. Dit strand net buiten Kaapstad is dé plek om met je surfplank de zee op te gaan. Neem hier een surfles als je je nooit op een plank hebt gestaan of geniet van de tientallen surfers op het water en de aangelegen gekleurde huisjes.

Paternoster in Kaapstad

Een middag naar Kalk Bay

We zijn er nog niet, maar wel bijna. Naast Hout Bay is Kalk Bay ook een leuke buitenwijk om een middag naartoe te gaan. Perfect te combineren met Boulder’s Beach, dat nog iets zuidelijker ligt. Struin langs de boulevard en loop hier en daar een leuk boetiekje binnen. Ook de restaurantjes zijn er hier te kust en te keur. Wijzelf streken neer bij Cape To Cuba, waar je langs het spoor kunt genieten van een overheerlijke burger met patat. Ook binnen ziet het interieur er geweldig leuk uit.

Spendeer een paar dagen in Paternoster

De lijst sluiten we af met een van mijn persoonlijke hoogtepunten in Kaapstad: het pittoreske dorpje Paternoster. Yara, de vriendin met wie ik hier verbleef, was hier al eens eerder geweest en twijfelde geen één seconde: hier moeten we een weekend verblijven. Dus: accommodatie geboekt, auto gehuurd en zo begon onze autoreis naar het noordelijkere Paternoster – op slechts twee uur rijden van Kaapstad.

Hier verbleven we in een huisje pal aan het strand, waar we dagelijks van een magische zonsondergang genoten. En waar we niet te vergeten urenlang naar de heldere sterrenhemel keken, wat zo ontspannend was dat ik in mijn stoel in slaap viel. Paternoster is echt zo’n kustdorpje, vol schattige, witte huisjes, voor optimale ontspanning. Uiteten is hier ook een waar feestje, waarvan The Noisy Oyster het grote spektakel was. We hebben nog nooit zulke lekkere oesters gegeten. Zie foto’s hieronder voor een kleine impressie.

Als laatste: geniet van je tijd in Kaapstad en de andere plekken in Zuid-Afrika die je zult bezoeken. Dat het een onvergetelijke reis waar vele herinneringen gemaakt mogen worden.

Meer ontdekken? Lees dan ook onderstaande artikelen:

Reacties

Geef een reactie