Vakantie naar Zuid-Afrika: dit zijn 10 van de belangrijkste voorbereidingen

Ga je dit jaar op vakantie naar Zuid-Afrika? Wij zijn jaloers! Zuid-Afrika is een adembenemend land met diverse landschappen en culturen. Maar hoe bereid je jezelf het beste voor op deze onvergetelijke reis? Of je nu gaat hiken bij zonsondergang of wijnproeven in de Kaapse Wijnlanden; door deze voorbereidingen te treffen geniet je straks onbezorgd van alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft.

Goed voorbereid op vakantie naar Zuid-Afrika

Bij een reis naar een verdere bestemming komen vaak nét wat meer voorbereidingen kijken, zo ook wanneer Zuid-Afrika op de planning staat. Naast de lading zomerkleding, een camera om de Big Five vast te leggen, minimaal 30% Deet tegen de muggenbeten en voldoende zonnebrandbescherming is er nog meer. Hieronder lees je 10 onmisbare voorbereidingen voor je vakantie naar Zuid-Afrika.

Vakantie naar Zuid-Afrika: essentiële voorbereidingen
Vakantie naar Zuid-Afrika: geel vaccinatieboekje

10 voorbereidingen voor je vakantie naar Zuid-Afrika

Je paspoort moet nog minstens 30 dagen geldig zijn

Voordat je het weet, blaast je paspoort binnenkort alweer 10 jaar kaarsjes uit – en verloopt deze dus bijna. Check daarom altijd bijtijds de verloopdatum van je paspoort, zodat je niet op het laatste moment voor verrassingen komt te staan. Wanneer je op vakantie naar Zuid-Afrika gaat, geldt dat je paspoort minimaal 30 dagen geldig moet zijn na vertrek uit het land.

Vraag een internationaal rijbewijs aan

Ga je de Garden kustroute doen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika? Regel dan een internationale rijbewijs. Dit is simpelweg een vertaling van je rijbewijs op papier in meerdere talen. Deze kan je zonder afspraak bij een ANWB-winkel halen en is net zo lang geldig als de verloopdatum van je rijbewijs, tot een maximum van 3 jaar. Hoe lang is je rijbewijs nog geldig? Wie weet is het namelijk voordeliger om meteen een nieuw rijbewijs aan te vragen, want het internationale rijbewijs is alleen geldig in combinatie met het rijbewijsnummer.

Reisvaccinaties en het geel vaccinatieboekje

Zorg er altijd voor dat je goed op de hoogte bent van de vaccinaties die nodig zijn om naar Zuid-Afrika te reizen. Dit kunnen onder andere vaccinaties zijn tegen hepatitis A en B, gele koorts en tyfus. Raadpleeg voor de meest recente informatie een reisgeneeskundige, zoals de GGD. Maak deze afspraak niet op het laatste moment, want het soms even duren voordat je daadwerkelijk terechtkunt. Mocht je nog geen geel vacciniatieboekje in huis hebben, kan je deze gemakkelijk online bestellen.

Sluit een wereldwijde reisverzekering af

Heb je al een (doorlopende) wereldwijde reisverzekering? Controleer in hoeverre je bent verzekerd via je huidige (zorg)verzekering(en) en of je anders elders een tijdelijke reisverzekering moet afsluiten. Op deze manier ben je voldoende gedekt voor eventuele medische kosten, verlies van bagage of annuleringen.

We gaan er natuurlijk vanuit dat je reis soepel en schadeloos verloopt. Mocht dit laatste helaas toch het geval zijn, is het goed om te weten dat de Flyct Letselschadespecialisten altijd voor je klaarstaat. Flyct zorgt ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt na een ongeluk waarbij de andere partij aansprakelijk is.

Lion's Head en palmbomen in Kaapstad
Quote bij Naked Coffee in Kaapstad

Voorbereidingen voor je rondreis door Zuid-Afrika

Powerbank voor je telefoon in verband met loadshedding

Wie weet heb je een telefoon met een lange batterijduur, maar wellicht heeft je telefoon aan het einde van de dag even een powernap nodig. Het nadeel is alleen dat je kans hebt op loadshedding, waardoor je je telefoon niet kunt opladen. En met een accu van 30% of lager ga je niet met een prettig gevoel de deur uit. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid een powerbank mee te nemen, zodat je in dit soort noodsituaties altijd je telefoon kunt opladen.

De juiste reisstekker voor je vakantie naar Zuid-Afrika

Vergeet geen speciale reisstekker in te pakken. In Zuid-Afrika worden stopcontacten van het type D, M en N gebruikt. Mocht je al een universele wereldstekker van een eerder reis in huis hebben, controleer dan vooral of deze ook type M heeft. Deze wordt namelijk het meest gebruikt in Zuid-Afrika. Er zijn soms ook stopcontacten met een type N. Hierin past in principe een (platte) telefoonoplader, maar geen ronde oplader, zoals een laptop vaak heeft.

Het is handig om er een te kopen voordat je vertrekt, omdat het soms moeilijk kan zijn om er ter plaatse een te vinden. Mocht je zeker willen zijn van een goede, kan je deze bij ANWB halen. Het is fijn om bij aankomst al een reisstekker te hebben, maar mocht dit niet lukken, kan je deze altijd bij aankomst op het vliegveld of in de supermarkt in Kaapstad halen.

Creditcard, wereldwijde bankpas en contant geld

Naast het huren van een huurauto en mijn Zuid-Afrikaanse simkaart via de app opwaarderen, heb ik mijn Creditcard niet gebruikt. Je kan namelijk bijna overal met je bankpas betalen, welke je van tevoren via de app van je bank naar wereldwijd kunt omzetten.

Wat betreft contant geld komt het ook helemaal goed. Bij aankomst hadden wij meteen op het vliegveld geld gepind. Het is een fijne gedachte om altijd wat contant op zak te hebben, maar je kan op veel meer plekken dan je zou verwachten met de pinpas betalen.

Vakantie naar Zuid-Afrika: neem genoeg leesvoer mee
Vakantie naar Zuid-Afrika: essentiële voorbereidingen

Meer voorbereidingen voor je Zuid-Afrika droomreis

Genoeg lees- en kijkvoer

De vlucht naar Kaapstad duurt best lang – bijna 12 uur als je een directe vlucht vanaf Amsterdam hebt. Zorg daarom voor genoeg vermaak en afwisseling in de lucht – en voor de vele uren op Clifton Beach en de andere heerlijke stranden. Download thuis voldoende muziek en podcasts via Spotify, aanvullende podcasts via Podimo en de leukste series en films via Netflix en andere streamingdiensten. Daarnaast kan je denken aan leesboeken, tijdschrift en een slaapmasker voor als je een nachtvlucht hebt.

Hoofdzaklamp voor alle avontuurlijke hikes

Als je van plan bent om te hiken in Kaapstad en omgeving, is het verstandig om een hoofdzaklamp mee te nemen. Ja echt! Met name als je van plan bent om te klimmen tijdens zonsondergang of nog voor zonsopkomst. Het kan behoorlijk donker zijn op de paden en je wilt niet verdwalen of struikelen over (losse) stenen. Daarnaast wil je ook niet de zaklamp van je telefoon gebruiken als je juist beide handen nodig hebt om veilig naar beneden of boven te komen.

Abonnementen thuis tijdelijk stopzetten

Als je langere tijd gaat reizen, is het de moeite waard om uit te zoeken welke abonnementen je tijdelijk kunt stopzetten. In ieder geval voor een maand, en wie weet langer als je langer gaat reizen. Dat scheelt weer geld dat je kunt gebruiken voor activiteiten en alle wijnproeverijen in Zuid-Afrika. Jij weet natuurlijk zelf het beste welke abonnementen dit kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een NS Flex abonnement of je sportabonnement bij OneFit of ClassPass.

Hopelijk helpen deze suggesties je bij de voorbereidingen van je reis naar Zuid-Afrika en zul je een onvergetelijke ervaring hebben. Heel veel plezier!

Nog meer reisartikelen over een vakantie naar Zuid-Afrika:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie