Hoe zit het met load shedding in Kaapstad? De ins en outs

In Zuid-Afrika is er sprake van load shedding, het meest voorkomende woord als je hier bent. Load shedding houdt in dat er gedurende de dag gemiddeld twee tot drie tijdsblokken zijn waarop er geen elektriciteit is. Dat betekent: geen internet en verlichting in huis, geen wasjes draaien en alle verkeerslichten staan uit. Maar wat merk je verder precies van load shedding in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika? En hoe ga je ermee om?

Wat is load shedding precies?

Al langere tijd heersen er enorme stroomtekorten in Zuid-Afrika, en dit probleem wordt enkel groter. Het bedrijf Eskom, verantwoordelijk voor het stroomnet in het land, schroeft de productie steeds verder terug. Dit is noodzakelijk om een totale ineenstorting van het stroomnetwerk te voorkomen. Dit heeft als gevolg dat de stroom uit voorzorg wordt afgesloten. Dit gebeurt in de grotere steden zoals Kaapstad vaker dan in de omliggende gebieden. In dit nieuwsartikel van NOS vind je meer uitleg.

Load shedding in Kaapstad - Draadloze lamp mee
Clifton Beach in Kaapstad

Zo weet je wanneer er load shedding in Kaapstad is

Je kan helaas niet ver vooruitkijken wat betreft load shedding in Kaapstad. Alleen op de dag zelf en voor de dag erna kan je in de app ESP ontdekken welke tijdsblokken er op de planning staan. Een tijdsblok duurt gemiddeld zo’n tweeënhalf uur. Soms iets langer, soms iets korter. Deze tijdsblokken vallen binnen een zogeheten stage. Dit betekent dat er elke dag op andere momenten loadshedding is.

Daarnaast heeft Zuid-Afrika er soms een handje van om op het allerlaatste moment een extra tijdsblok toe te voegen. Als het bijvoorbeeld onverwachts slecht weer is en iedereen daarom naar binnen verhuist, is de kans groot dat de duur van een tijdsblok wordt verlengd. Dit is iets waar je je gewoon aan moet toegeven. En gelukkig valt het in de praktijk allemaal wel mee. Plus je wordt er behoorlijk creatief van!

5G en Uber blijven gewoon werken

Op het moment dat load shedding ingaat, ben je niet meteen van de aardbodem verdwenen en aan huis vastgeklampt. Waar de Wi-Fi aan de ene kant even toedeloe zegt – mits je geen backup generator of accommodatie zonder zonnepanelen hebt, blijft het internet op je telefoon gewoon werken. Het werkt misschien ietwat langzamer, maar je blijft bereikbaar en een Uber bestellen is nog steeds mogelijk. 

Horeca blijft open tijdens load shedding in Kaapstad

Goed nieuws! Bezoeken aan restaurants en cafés blijven gewoon mogelijk. Zuid-Afrika is immers allang gewend aan load shedding, dus het land is hier perfect op ingespeeld. De ene plek zorgt voor romantisch kaarslicht op de tafels. En de andere plek heeft een backgenerator paraat staan, zodat de keuken niet tijdelijk dicht hoeft. Bij kleinere zaken, zoals een koffietent, zal de koffiemachine soms wel een schoonheidsslaapje gaan doen, om daarna weer met volle kracht de lekkerste bakkies te maken. 

Ariel Modern Italian in Kaapstad
Espresso martini

Genoeg opties voor internet buitenshuis

Mocht je een langere tijd in Kaapstad verblijven, zal je mogelijk een eigen backup generator meenemen waardoor je te allen tijde thuis over internet beschikt. Hetzelfde geldt voor verlichting na zonsondergang, al kom je ook een heel eind met een aantal draagbare lampen op batterij. 

Het is volledig te begrijpen als zo’n backup generator niet de moeite waard is als je een kortere tijd in Kaapstad verblijft. Ook liggen hiervoor genoeg oplossingen op tafel, want er zijn horecagelegenheden waar je heel de dag welkom bent met je laptop:

  • Naked Coffee (2 Wisbeach Rd, Sea Point)
  • JARRYDS (90 Regent Rd, Sea Point)
  • Clarke’s Bar & Dining Room (133 Bree St, City Centre)
  • Ariel Modern Italian (90 Regent Rd, Sea Point)
  • Shift Espresso Bar (47 Main Road, Green Point)
  • Bootlegger (heeft meerdere filialen in de stad)

Alternatieven voor verlichting in huis

Het ligt aan je accommodatie of er verlichting is tijdens load shedding. Informeer daarom van te voren bij de eigenaar, zodat je hierop kunt anticiperen. Ik verbleef in een accommodatie met een aantal besparingslampen. Hierdoor zat ik in de woonkamer en keuken nooit in het donker. Verder stonden door het huis een aantal draadloze lampen op batterij welke ik overal mee naartoe komen nemen. Toch wel handig voor je toiletbezoek, douchebeurt of als je je gaat klaarmaken voor een avondje uit.

Een goede tip is daarom om voor de zekerheid een eigen draadloze lamp mee te nemen. Dat werkt allicht fijner dan een zaklamp. Daarnaast ging er nog een verzameling waxinelichtjes in de koffer mee, maar die bleek door de zojuist genoemde alternatieven niet nodig te zijn.

Uber tijdens load shedding Kaapstad
Load shedding in Kaapstad - Draadloze lamp mee

Dit moet je verder weten over load shedding

Zoals je eigenlijk al in dit artikel kunt lezen, is load shedding in Zuid-Afrika heel goed te doen. Althans, ik ging wel vaker uiteten of eten afhalen (gouden tip: Giovanni’s in Green Point) dan dat ikzelf daadwerkelijk in de keuken stond. De kookplaat heeft slechts een enkele keer aangestaan voor mijn havermout in de ochtend. Wel was het soms goed timen om een wasje te draaien, dus daarvoor moet je de tijdsblokken goed in de gaten houden.

Daarnaast krijg je van de app ESP altijd één uur voorafgaand aan de load shedding een seintje. Dit als reminder om je apparatuur op te laden, zodat je niet zonder batterij komt te zitten. Maar soms komt het voor dat je niet lang genoeg de tijd hebt om je telefoon op te laden, waardoor deze niet voldoende is opgeladen als je van huis weggaat. Gelukkig is hiervoor een eenvoudige oplossing te bedenken: een powerbank. Meenemen dus!

Ook werken de meeste geldautomaten niet tijdens load shedding. Het scheelt dat je in Kaapstad tegenwoordig niet veel contant geld meer op zak hoeft te hebben. Je kunt namelijk op vrijwel iedere plek vandaag de dag (contactloos) pinnen, zélfs als je bedjes en een parasol op het strand gaat huren. 

Lees ook eens onderstaande artikelen:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

  1. Load Shedding

    Als de de app niet wilt downloaden, kan je ook gebruik maken van Loadshedding.com gemaakt door een Nederlander :)

Geef een reactie