Stel je capsule wardrobe samen met tweedehands en vintage kleding

De capsule wardobe is momenteel een populaire term in de modewereld, en ik kan deze enkel hartelijk omarmen. We halen hierdoor het maximale uit een streng geselecteerde selectie kleding, schoenen en accessoires. Combineren is eindeloos mogelijk en de tijdloze items zijn inzetbaar voor meerdere jaargetijden, en dus meerdere jaren. Een duurzame concept en nog duurzamer als je deze garderobe tweedehands bij elkaar verzamelt.

Wat is zo’n capsule wardrobe precies?

Het idee van een capsule wardrobe is dat je alle kledingstukken oneindig met elkaar kunt combineren. Het maakt niet uit welke broek, top en blazer je kiest, het is altijd een geslaagde combinatie. Geschikt voor elke gelegenheid en te verfijnen met bijvoorbeeld sieraden, een tas en muts of sjaal in de winter. Een tijdloze garderobe bestaat gemiddeld uit zo’n 37 stuks die je per (deels) per seizoen afwisselt.

Haal het meeste uit je kleding en voorkom miskopen

Sta eens op, loop naar je kledingkast en open de kastdeuren. Hoeveel van de kleding die je nu ziet, draag je nou echt op regelmatige basis? Waarschijnlijk heb ook jij een X-aantal favorieten die je zonder nadenken wekelijks uit de kast trekt. Maar wat is er gebeurd er met de rest van jouw kleding?

Een confronterende feit: in de praktijk dragen we slechts 20% van al onze kleding. Dit betekent dat we de overige 80% slechts een enkele keer dragen. Eén woord dat deze 80% samenvat: miskopen. Waarom?Kleding maar ook schoenen en accessoires hoor je niet na slechts een paar keren dragen al beu te zijn. Of misschien was het wel een grote favoriet, maar de kwaliteit (pillen, pluisjes, losse naden, etc.) liet al snel te wensen over. Hier moeten gauw iets aan doen.

In de praktijk dragen we slechts 20% van onze hele garderobe. Dit kan veel duurzamer!

Voordelen van een duurzame capsule wardrobe

Een duurzame capsule wardrobe creëren, is hierbij de perfecte oplossing. Doordat deze seizoensgebonden garderobe voornamelijk uit goede basics bestaat, raak je sneller gemotiveerd om elk kledingstuk te (blijven) dragen. Nooit meer een miskoop dus! Outfits samenstellen wordt een makkie, waardoor er niks achter in de kast verdwijnt. En om ieder jaar opnieuw van de garderobe te genieten, is het nog beter om deze zo duurzaam mogelijk ofwel tweedehands samen te stellen.

Dankzij een secure selectie tweedehands en vintage items geniet je van betere kwaliteit, waardoor deze na honderd keer wassen nog steeds stralen. Laat stoffen als polyester en nylon vooral achterwege en kies materialen als linnen, wol en katoen. En wie deze parels allemaal tweedehands en vintage scoort, bespaart veel geld waarmee je een heleboel andere leuke dingen kunt doen.

Tweedehands capsule wardrobe

Aan de slag met je tweedehands capsule wardrobe

Hoe ver ben jij nu? Wellicht heb je de eerste stappen gezet, maar is er nog meer nodig voor die complete garderobe. Het meest handige is om eerst goed overzicht te creëren. Haal alles wat past binnen jouw tijdloze garderobe en persoonlijke kledingstijl uit de kast en verspreid de items over de vloer. Categoriseer alles vervolgens. Hoeveel broeken, blazer, truien, etc., heb je? Mis je nog een bepaald kledingstuk of kleuren die je juist wel graag draagt? Schrijf het allemaal op!

Het is per persoon verschillend hoeveel kleuren je per kledingstuk wilt. Alleen zwart, grijs, wit en beige? Of wellicht voeg je hieraan nog graag een groene of blauwe tint toe. Alles kan, zolang je de gekozen kleuren maar met elkaar kunt combineren. Voeg gerust een streepje of andere print toe, want dat geeft elke outfit juist iets extra.

Je kast uitruimen is tegelijkertijd een mooi moment om je kast op te ruimen. Kom je kleding tegen die je nooit draagt en ook nooit meer zult dragen? Doneer de kleding of verkoop deze op bijvoorbeeld Vinted (ga naar het artikel voor verkooptips). De opbrengsten kan je weer mooi investeren in jouw tijdloze garderobe. Een win-winsituatie.

Ligt veel kleding al lang te verstoffen? Verkoop deze en investeer de opbrengsten in je capsule wardrobe.

Deze items wil je tweedehands en vintage kopen

Trends komen en gaan en deze worden vaak in extreme vormen met elkaar afgewisseld. Het wordt ook wel de 20-year rule genoemd. Zo is het altijd al geweest, waardoor trends die nu, volgend jaar of over tien jaar in zijn altijd al bij de kringloopwinkel of op Vinted te vinden zijn.

Bij een capsule wardrobe komen logischerwijze ook trends om de hoek kijken, maar dan in een iets minder extreme vorm. De items zijn stuk voor stuk kwalitatieve basics, waardoor je er simpelweg niet op uitgekeken raakt. Naar deze items kan je zoal uitkijken online of in de kringloopwinkel:

  • Blazers: haal ze uit de kast van je vader, opa of shop blazers bij de mannenafdeling van de kringloopwinkel voor wie van oversized houdt. Voor een getailleerde versie met bijvoorbeeld subtiele schoudervulling is er ook veel moois bij de vrouwenafdeling te vinden.
  • Overhemden/blouses: gedetailleerd of oversized, het klassieke overhemd is niet te missen. Wit, lichtblauw, zwart.. voor welke kleuren ga jij? Ook vintage blouses zijn een goede om in de gaten te houden, omdat deze vaak van katoen zijn gemaakt; een heerlijke stof om te dragen.
  • Spijkerbroek: misschien ietwat lastiger om te vinden in verband met een specifieke maat en het gewenste model. Een platform als Vinted is dan ideaal om door het aanbod te scrollen. Hier kan je sorteren op model, waardoor ze de overige modellen er meteen uitfilteren.
  • Pantalons: mooi te combineren met óf zonder een nette blazer, want een pantalon kan je immers combineren. Chique met een laarsje met hak eronder of ga je liever voor een stoere sneaker? Hetzelfde geldt voor een gestreken blouse of een te grote trui tijdens een koude dag.
  • T-shirts (met korte en lange mouwen): voor katoenen shirts moet je écht in de vintage hoek wezen, want daar vind je de beste kwaliteit. Ga voor een effen kleur of een met een subtiele print, het kan en is er allemaal.
  • (Col)truien en vesten: voorkom het veel te snel pillen van (col)truien en vesten van fast fashion merken en probeer deze zoveel mogelijk van vintage merken te kopen.

Andere items in je tijdloze garderobe waar je ook naar kunt kijken, zijn een zwarte lange jurk, leren rok, spijkerrok, gilets, een bodywarmer, klassieke (winter)jas, shopper, riemen en schoenen, zoals cowboy laarzen, loafers, witte sneakers en zwarte enkellaarzen.

In je garderobe mag gerust een modetrend zitten, maar koop deze het liefst wel zo duurzaam mogelijk.

Pas gerust de 90/10-regel toe

Het lukt niet altijd om die ene perfecte zwarte pantalon of gestreepte coltrui tweedehands te vinden. En dat is niet erg. Een duurzame capsule wardrobe is er immers op gericht dat je de samengestelde garderobe of een deel hiervan het volgende seizoen of een jaar later weer tevoorschijn haalt.

Daarom bestaat er de welbekende 90/10-regel. Deze regel kan op je op allerlei gebeurtenissen en situaties toepassen, en zo ook binnen de slow fashion branche. Wie 90 procent tweedehands aanschaft, hoeft zich niet schuldig te voelen als het overige deel nieuw wordt aangeschaft. Zeker als we kijken naar schoenen, zoals sneakers. Het voetbed kan soms al te gevormd door de vorige eigenaar, waardoor dit juist ten nadele is van de gezondheid van je voeten. Dan is nieuw soms een betere optie.

Hoe haak je het beste in op een tijdelijke modetrend?

Niet meer dan begrijpelijk als je laaiend enthousiast wordt van een huidige trend die je volgend jaar misschien niet meer draagt. Denk aan slangenprint, cargo broeken en moonboots. Om er wel plezier in te houden en mee te doen met de trend: koop het gewoon, maar dan tweedehands! Dat lukt echt veel makkelijker dan je denkt.

Ook hierbij geldt alles in het verleden een trend is geweest, waardoor je met een beetje zoekwerk iets moois vindt. En zoals net gezegd: mensen dragen zulke kleding (helaas) vaak maar een enkele keer, waardoor zij het – hopelijk – ook weer snel zullen verkopen. Wellicht draag jij het dan ook slechts een paar keer, en dan kan jij het item weer doorspelen aan de volgende gelukkige.

Hopelijk heb ik de stap naar een duurzame en tijdloze garderobe een stukje eenvoudiger gemaakt. Neem vooral de tijd om de perfecte items te vinden, zodat je er volop plezier van zal hebben.

Lees ook deze artikelen over slow fashion:

Reacties

Geef een reactie