Waarom overwinteren in een warm land gelukkig maakt

Dit jaar heb ik voor het eerst een deel van de Nederlandse winter overgeslagen door in het vliegtuig te stappen naar een zomerse bestemming: Kaapstad. Het beste besluit dat ik ooit heb genomen en deze overwintering smaakt absoluut naar meer. Iedere dag voelde ik me zo gelukkig, en dat is nog maar een van de vele redenen waarom overwinteren in een warm land mij zoveel goeds heeft gedaan.

Overwinteren in Europa of op een verre bestemming

Kaapstad, maar ook Bali en Mexico: het zijn allemaal populaire bestemming om een tijdje vertoeven. Maar ook een lang weekend dichterbij huis kan bijdragen om je batterij op te laden. Er zijn genoeg plekken in bijvoorbeeld Spanje of Portugal met zachte temperaturen in de wintermaanden. Last minute Spanje of Portugal in je agenda boeken, klinkt top toch? Even hop hop in het vliegtuig, op naar Zuid-Europa om met een flesje wijn en snacks op het terras door te brengen.

Waarom overwinteren in een warm land gelukkig maakt: uitzichten

Ja, overwinteren in een warm land maakt écht gelukkig

Nu ik weer terug op Nederlandse bodem ben, begrijp ik nog beter waarom velen het liefst iedere winter de kou ontvluchten. Mijn maand in het buitenland heeft mij op zoveel manieren verrast én mijn hart veroverd. De oprechtheid van de mensen, veelzijdigheid van de stad zelf, de dagelijkse spontaniteit na werk, alle zonsondergangen. Mijn misschien ietwat winterdepressie verdween als sneeuw voor de zon en ik had iedere dag een grote glimlach op mijn gezicht zonder dat ik het doorhad.

Dagelijkse een glimlach op het gezicht

Dat daglicht invloed op onze gemoedstoestand heeft, weten we al langer dan vandaag. Op zulke dagen zijn we minder moe en voelen we ons een stuk energieker. En als je dan ook nog eens mag opstaan op een warme bestemming waar de zon dagelijks op je gezicht schijnt, zorgt dat natuurlijk voor een grote glimlach op het gezicht. En die zorgt weer voor meer gelukshormonen in het lichaam. Dankzij dit vrijkomende stofje voelen we ons tevredener en kijken we positiever tegen dingen aan.

Waarom overwinteren in een warm land gelukkig maakt
Tafelberg in Kaapstad

Waarom overwinteren in een warm land? Hierom!

Opstaan lukt zonder enige moeite

In Kaapstad ben ik slechts twee keer door mijn wekker wakker geworden. Ik had deze eigenlijk helemaal niet nodig. Doordat de zon eerder dan in Nederland ontwaakte, ging mijn biologische wekker ook eerder af. En dit vond ik werkelijk fantastisch, want ik had meteen een dosis nieuwe energie waarvan ik niet wist deze ik had opgeslagen. Alsof ik in mijn slaap al een dosis cafeïne had genuttigd. Moeiteloos stond ik op, deed ik mijn ochtendritueel en vervolgens klapte ik vol goede moed mijn laptop open om de werkdag te starten.

De laptop hoeft natuurlijk niet mee om dit energieke gevoel te evenaren. Een lang weekend dichterbij huis kan ook helpen om de batterij op te laden. Even helemaal niks behalve hele dagen op een zonnig strandbed doorbrengen. Je kunt een stedentrip of vakantie geheel naar eigen wens invullen, maar een all inclusive vakantie Spanje of elders in Zuid-Europa kan ook weleens verrassend goed uitpakken.

Dagelijkse spontaniteit

Dat ik moeiteloos mijn laptop openklapte, is mede te danken aan de dagelijkse spontaniteit in Kaapstad. Het woord ‘rust’ kwam niet bepaald in mijn woordenboek voor, maar ik kreeg juist ook energie van alle spontane activiteiten in de avond. ’s Ochtends had ik misschien nog geen idee wat ik ging doen, maar de avonden waren uiteindelijk altijd gevuld.

Even ergens een hapje eten, een drankje bij onze favoriete bar, picknicken op het strand of op een mooie plek met snacks de zonsondergang bekijken. Het feit dat je ’s avonds heel gemakkelijk nog ergens naartoe gaat in plaats van na het eten of sporten op de bank neerploft, is een gedachte waarvan ik alleen al gelukkig wordt.

Zonsondergangen zijn gewoon magisch

Dat we het liefst elke mooie zonsondergang op foto vastleggen (ook al kijken we daarna nooit meer naar de foto’s) doen we niet zomaar. Een zonsondergang heeft gewoon iets magisch, en dat effect zal nooit verdwijnen. Hoe geweldig is het daarom als je deze elke dag kunt bewonderen. Op een mooie plek, met een zwoele wind door de haren. Het was voor mij iedere keer weer een besef van ‘ik ben hier gewoon echt’. Op zo’n moment kan ik helemaal in mijn geluk opgaan en mijn dankbaarheid uiten.

Paragliden in Kaapstad
Uitkijkpunt vanaf Lion's Head in Kaapstad

Even op het strand liggen voor, tijdens of na werk

Het idee dat het strand altijd om de hoek is, maakt een groot deel uit van waarom overwinteren in een warm land gelukkig maakt. Zelf ben ik niet in de buurt van het strand opgegroeid, dus het strand op een paar minuten rijden afstand was een groot cadeau. Zodra het kon, rondde ik mijn werkdag eerder af om nog twee uurtjes op het strand te liggen. Met een boekje, podcast of om gewoon naar de zeegeluiden te luisteren. Een lading snacks van de supermarkt erbij en genieten maar. Je kan me op zo’n moment niet gelukkiger maken.

Vriendelijkheid van de mensen

Overal waar ik in Kaapstad kwam, maakte ik heel makkelijk een praatje met mensen. Met de werknemers, of met andere gasten in alle horecagelegenheden. Het gaat allemaal zo vanzelf en iedereen is oprecht geïnteresseerd in elkaar. Of je nu toerist bent of niet. Op deze manier heb ik veel leuke contacten opgedaan. Zo gingen we met onze nieuwe vrienden een hele dag op pad, had ik een spontane date op het strand en werden we voor een kunstexpositie uitgenodigd.

Bekijk ook eens onderstaande artikelen op Fashiable:

€ – Dit artikel is een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie