Dít zijn lekkere toetjes met roomijs

Is het vandaag een warme dag? En vind je het leuk om thuis te experimenteren met ijsdesserts? IJs past natuurlijk helemaal in dit straatje. En roomijs is daarbij toch wel vaak de favoriet. Hoewel je gewoon een paar bolletjes kunt opscheppen, kun je er ook wat meer spectaculairs van maken. Check deze lekkere tips voor toetjes met roomijs – uiteraard ook plantaardig mogelijk.

Toetjes met roomijs - affogato

Affogato: espresso met ijs

Zeg nu zelf: ijs is overheerlijk in combinatie met koffie! Deze twee kunnen ook zeker samengevoegd worden tot toetje. Ken je affogato al? Dit is een Italiaans ijsdessert. Je doet een bolletje vanille-ijs in een kom en giet hier een heet kopje espresso overheen. Eenvoudiger kunnen we het niet maken!

Het ijs is lekker romig en de koffie sterk van smaak, wat een ware smaaksensatie is. Ook is het interessant om koud met warm te mixen, aangezien er doorgaans voor een van de twee wordt gekozen. Gebruik het liefst koffie van een wat hogere intensiteit, om de kracht te proeven. Je kunt hier prima koffiecups voor gebruiken trouwens, want dat is wel zo makkelijk. Het ijsdessert staat in no time voor je neus!

Op z’n Vlaams: roomijs met kletskoppen

Roomijs gaat goed samen met koek. Denk maar aan het koekje dat je in een restaurant soms bij roomijs geserveerd krijgt. Thuis kun je dit ook zo maken. Er is één bepaald type koekje dat echt een match made in heaven vormt met roomijs: kletskoppen! Heerlijk zoet en een beetje plakkerig – wat zo lekker smaakt bij het zachte van het ijs.

Je kunt de kletskoppen zelf maken, voor een authentieke smaak. Maar ook uit de winkel smaakt het prima. Breek de kletskop in stukjes en strooi het over een bolletje ijs heen. Of maak er een soort ‘sandwich’ van, door zowel aan de onder- als aan de bovenkant van het bolletje ijs een kletskop te plakken.

IJscoupe met verschillen smaken ijs
Zelf een milkshake maken thuis

Als je favoriete ijs bij elkaar in een ijscoupe

Kun je niet kiezen uit de vele lekkere smaken en toevoegingen die er zijn? Maak dan een ijscoupe! Dit is een verzamelnaam voor meerdere bolletjes (vegan)ijs in een coupe, waar je extra’s bij stopt. Denk aan aardbeien- en vanille-ijs met vers fruit en slagroom. En aan welk fruit je kunt denken? Framboos, bes, aardbei, ananas of banaan: genoeg om uit te kiezen. Of ga juist voor een chocoladevariant, met chocoladesaus en chocolade sprinkles erbij. Ook een ijscoupe met karamel valt altijd goed in de smaak. Stop er vooral bij wat jij lekker vindt!

Milkshake van roomijs

Gaat het je niet per se om de textuur en vorm van roomijs, maar wel om de smaak? Je kunt dan ook eens zelf een milkshake maken, waar je roomijs bij nodig hebt. Verder voeg je nog (plantaardige) melk, suiker en optioneel vers fruit toe, wat je allemaal fijnmaalt tot één geheel. Ga je voor aardbei, chocolade of banaan qua smaak?

Roomijs met warme kersen

We sluiten af met een klassieker: roomijs met warme kersen. Dit is al jarenlang een favoriet in een heleboel huishoudens. En dat is niet zonder reden! Warm de kersen uit blik op in een pannetje. Ondertussen doe je ijs in een bakje. Welk type roomijs je kiest, is helemaal aan jou om te bepalen. De een gaat voor vanille-ijs, de ander juist weer voor kaneelijs. Je kunt dit ook afwisselen. Vervolgens giet je de kersen erbij. Optioneel voeg je nog wat fijngehakte nootjes of amandelschaafsel toe – en smullen maar!

Nog meer lekkere trek gekregen? Bekijk dan ook deze vega recepten:

€ – Dit artikel is een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie