Wees voorbereid: 5 simpele tips voor een warme winter thuis

Met de koude winter en hoge energietarieven die er niet om liegen is het belangrijker dan ooit om goed te letten op je energieverbruik, zonder dat je zelf in de kou komt te zitten. Met deze vijf eenvoudige en voordelige tips blijf je zelf lekker warm én druk je de energienota deze winter. Alles voor een warme winter thuis zonder de hoofdprijs te betalen.

Tips voor warme winter thuis

Voorkom tocht in thuis

Loop eens door je woning en ga met je hand langs deuren en ramen. Voel je koude lucht? Dan tocht het ergens. Tocht betekent dat je ongewenste kou binnen laat en dat er warmte naar buiten kan ontsnappen. De meeste tocht komt door kieren tussen de deur en de deurpost, en het raam en het kozijn. Tochtstrips en isolatieband zijn daarvoor eenvoudige en voordelige oplossingen. Kies de juiste maat, bevestig de band door middel van de zelfklevende achterkant en weg is je tocht.

Komt er koude lucht onder de deur door? Plaats dan een tochtdorpel die de ongewenste kou buiten houdt. Voordeel van deze drempels is dat ze ook insecten en stof buiten de deur houden.

Warme winter thuis? Doe de deur dicht

Het ligt voor de hand, maar door open (tussen)deuren verdwijnt veel warmte. Doe dus altijd de deur achter je dicht. Weet je van jezelf dat je dit vaak vergeet? Monteer dan een dranger, zodat de deur vanzelf achter je dicht gaat. Doe ook ramen dicht. Tussendoor even luchten is prima en heel gezond, maar laat het raam niet uren open terwijl de kachel aan is.

Plaids en dekens binnen handbereik

Als je stil zit, krijg je het sneller koud dan wanneer je in beweging blijft. Leg daarom plaids of dekentjes over stoelen en banken, zodat je deze over je benen kan slaan als je werkt, een boek leest of een film kijkt. Zet een potje van je favoriete thee en leg eventueel een kruk in je rug. Zo blijf je lekker warm zonder dat de kachel een graadje hoger hoeft.

Raamdecoratie

Als jij je hand op het raam legt, voel je dat het daar kouder is dan wanneer jij je hand op bijvoorbeeld de muur legt. Glas brengt ongemerkt kou naar binnen en laat warmte ontsnappen, ook als je dubbel glas hebt. Dat los je eenvoudig op met behulp van raamdecoratie die een isolerende functie heeft. Shutters bijvoorbeeld, die ook nog eens heel stijlvol staan in een ruimte.

Maar ook op minder voor de hand liggende ruimtes in een woning past (isolerende) raamdecoratie goed. Wat dacht je van raambekleding bij de voordeur, voor een lichtkoepel op een dakvenster op de zolderkamer? Ook hier komt koude lucht naar binnen, die zijn weg snel vindt naar de woonruimtes.

Kleed je warm aan in huis

We willen allemaal een warme winter thuis, maar als je het warm hebt, kan de kachel makkelijk een graadje lager. Dikke sokken, sloffen, een lekker warme trui en een gebreide sjaal helpen allemaal een handje. Het zijn allemaal manieren om je zelf voordelig warm te houden, waar je ook bent in huis.

Lees ook eens de volgende artikelen:

Reacties

Geef een reactie