Duurzaam kleding verkopen en versturen? Zo lukt jou dit ook!

Tweedehands kleding kopen en verkopen, brengt oneindig veel voordelen met zich mee. Voor alles wat je een tweede leven geeft, van een winterjas tot een bank, hoeft er namelijk niet iets nieuws worden gemaakt. Dit heeft een gunstig effect op het milieu. En duurzaam kleding verkopen kan zelfs nog bedachtzamer dan je nu misschien al doet; van het item in je kast tot en met de verzending.

Duurzaam kleding verkopen en verzenden

Cliché, maar waar: een schonere wereld begint bij jezelf

Het tegenovergestelde van duurzame kleding is de fast fashion industrie; favoriete modemerken van velen die minstens tweemaal per jaar collecties ontwerpen. Collecties gericht op modetrends, en niet zozeer op de kwaliteit. Stoffen als nylon en polyester zijn immers goedkoop om te produceren, maar hebben na een paar keer dragen al hun beste tijd gehad. Een ‘mooie’ reden voor jou om weer iets nieuws te halen. Niet zomaar staat de modewereld op nummer twee van meest vervuilende industrie ter wereld.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de alle nice to have bestellingen, met eenzelfde kledingstuk en paar schoenen voor het gemak in meerdere maten, om vervolgens 90 procent weer terug te sturen. Met als gevolg dat de geroutineerde items verbrand worden, omdat deze optie simpelweg goedkoper is dan de items weer in het beschikbare assortiment op te nemen. Een betere wereld begint daarom écht bij jezelf, door bewust te zijn van de keuzes die je maakt. Maar hoe zorg je ervoor dat een bestelling op de meest duurzame manier van A naar B komt?

Verkoop je kleding via een op duurzaamheid gericht online platform

Heb jij onlangs jouw kledingkast uitgezocht en wil je deze items gaan verkopen? Dan zijn er tegenwoordig genoeg online platforms waarop jij jouw items kunt verkopen, waarvan Sellpy en Vinted twee goede voorbeelden zijn. Bij Vinted maak je de advertenties inclusief foto’s zelf, bij Sellpy doen ze dit allemaal voor je. Via hun website kan je een speciale – 100% gerecyclede – plastic tas bestellen waarin je alle kleding en schoenen opstuurt. Goed om te weten: bij Vinted krijg je 100 procent van de verkoopprijs, bij Sellpy draag je 40 procent af. Wordt niet alles verkocht? Dan wordt deze kleding aan een goed doel geschonken.

Duurzaam kleding verkopen en verzenden

Hergebruik of gebruik 100% recyclebare verzendzakken

Tweedehands kleding (ver)kopen is al een stap in de goede richting, maar we hebben natuurlijk ook nog het inpakproces. Hiervoor speciaal enveloppen en tape of plakband kopen gooit uiteraard meteen roet in het eten. Hergebruik daarom onder meer zoveel mogelijk dozen en verpakkingen van eerdere aankopen. En heb je al gehoord van de speciale coex-verzendzakken? Dit zijn stevige plastic verzendzakken van sterk en recyclebaar LDPE. Ze scheuren niet, zijn waterbestendig én zijn voorzien van een sterke plaksluiting die permanent kleeft. Nog een plus: je hebt dus geen tape nodig voor extra versteviging.

Verzend verkochte kleding via een CO2-neutrale bezorgservice

‘Vandaag besteld, morgen in huis’ is natuurlijk een topservice van webshops, maar duurzaam is het meestal niet. Deze vorm van verzending is gericht op het zo snel mogelijk afleveren van een bestelling, waarbij de uitlaatgassen van de vele bestelbusjes slechts bijzaak zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer verzendmethodes die gericht zijn op het CO2-neutraal verzenden en afleveren van pakketten. Twee goede voorbeelden hiervan zijn Homerr en Budbee.

Homerr maakt gebruikt van verzamelpunten en bestaande routes van logistieke dienstverleners. Pakketjes worden verzonden én opgehaald bij deze punten, waardoor er vele kilometers op de weg bespaard worden. Iets wat Homerr tevens duurzaam maakt, is dat er geen geprinte verzendlabels nodig zijn. Via de e-mail ontvang je namelijk een code die ze bij het pakketpunt scannen.

Het online verkoopplatform Sellpy werkt samen met Budbee. Met bezorging aan huis geef je aan waar en wanneer ze het pakket mogen bezorgen, en anders brengen ze het naar een speciale Budbee box die je met een unieke code kunt openen. Om duurzaamheid te bevorderen, zijn ze bereid om te investeren in cargofietsen, elektrische voertuigen en groene distributiecentra. En voor alle uitstoot die Budbee genereert, compenseert Budbee 110%.

Heb jij nog een andere tip om duurzaam kleding verkopen te bevorderen? Laat deze dan achter in een reactie hieronder!

Lees ook deze artikelen over duurzaam kleding verkopen en kopen:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

    1. Nanne van Hout

      Ja, moet je zeker eens gaan kijken! Heb echt voor een paar euro zoveel leuke dingen gescoord – inclusief mijn jurk voor de feestdagen voor €3,50!

Geef een reactie