Lunchtip! Vegan tonijnsalade op toast

Huh, een vegan tonijnsalade? Ja, echt waar! Er is onlangs namelijk een fantastisch product op de markt gebracht, de visvrije tonijn van het merk Sea So Good. Meerdere soorten tonijn staan op het punt van uitsterven, maar dankzij dit nieuwe product kunnen we ons steentje bijdragen. Dus heb je binnenkort zin in tonijn? Maak dan deze vegan tonijnsalade, extra lekker op getoast brood.

Recept voor vegan tonijnsalade op toast

De vegan tonijnsalade van Sea So Good

De supermarktschappen komen steeds voller liggen met heerlijke vegetarische en veganistische producten, en dat doet ons deugd. Zo zijn er tegenwoordig ook steeds meer plantaardige alternatieven voor vis, waaronder deze visvrije tonijn van Sea So Good, te vinden tussen de blikken tonijn bij Albert Heijn.

De tonijn, zowel koud als warm te bereiden, zijn in drie soorten verkrijgbaar: naturel (2,98 euro voor 135 gram), olijfolie (3,19 euro voor 135 gram) en citroen & zwarte peper (3,19 euro voor 135 gram). Een stukje prijziger dan echte tonijn inderdaad, maar dan help je wel om overbevissing, bijvangst en vervuiling tegen te gaan.

De visvrije tonijn kan je onder meer als topping op een pizza doen en in een pasta of salade niçoise verwerken, maar in dit recept maken we er een broodje tonijnsalade van. Geheel vegan dankzij de veganaise van jouw favoriete mayonaise merk. Heerlijk, al zeg ik het zelf!

Recept voor vegan tonijnsalade op toast

Vegan tonijnsalade, net zo lekker als echte tonijn?

Dit is natuurlijkste de belangrijkste – en terechte – vraag: hoe smaakt deze visvrije tonijn van Sea So Good? Kijkend naar mijn eigen ervaringen heb ik het idee dat de smaak van vis een stuk lastiger na te bootsen is dan vlees. De smaak van een kroket is voor mij haast identiek, terwijl ik vegan kibbeling niet te hachelen vind. Maar hoe zit dit dan met deze tonijn?

De structuur van tonijn is in ieder geval goed nagebootst, dat is al een hele prestatie op zich. Misschien een tikkeltje droger, maar door de olijfolie komt deze aardig in de buurt. En de geur? Die lijkt niet op tonijn, eerder op iets als kikkererwten. Dit geldt ook voor de smaak. Vooralsnog mijn complimenten, want door de structuur en bereidingswijze geniet je alsnog met volle teugen van dit plantaardige alternatief.

Recept voor vegan tonijnsalade op toast

Ingrediënten voor vegan tonijnsalade

Voor 2 personen / 4 sneetjes brood

 • 1 blikje visvrije tonijn van Sea So Good
 • 2 tl kappertjes
 • 12 (of meer) zwarte olijven, gehalveerd
 • Tabasco
 • (Gerookte) paprikapoeder
 • 1,5 á 2 el veganaise
 • Kiemgroente
 • Peper en zout
 • 4 sneetjes brood
 • Optioneel: vegan kaas voor tuna melt

En zo maak je de vegan tonijnsalade!

Circa 10 minuten

 1. Laat de visvrije tonijn uitlekken.
 2. Doe alle ingrediënten in een kom. Breng op smaak met de (gerookte) paprikapoeder, tabasco, peper en zout. Voeg als laatste de vegan mayonaise toe, zodat je zeker weet dat de tonijnsalade niet te waterig wordt. Meng de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
 3. Rooster de sneetjes brood in het broodrooster en beleg deze vervolgens met de tonijnsalade. Garneer als laatste het lunchgerecht met de kiemgroente.
 4. Gek op tuna melt? Bedek dan de tonijnsalade met een plakje (veganistische) kaas en warm het geheel nog even op in de oven.
Recept voor vegan tonijnsalade op toast

Bekijk ook onderstaande vegetarische lunchopties:

Reacties

Geef een reactie