Gezond eten op reis? 10 manieren waardoor dit een makkie wordt

Gezond eten kan best een uitdaging zijn wanneer je op reis bent. Met deze 10 tips gaat het jou zeker lukken om óók onderweg nog steeds alle gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Tips voor gezond eten op reis

1. Neem een smoothie mee 

Als je een lange reis tegemoet gaat, maak dan de avond van tevoren een smoothie van vers fruit klaar. Voeg daar als het even kan verse groenten, plantaardige melk en zaden en pitten aan toe. Zo heb je de volgende ochtend een heerlijk verfrissend, gezond en voedzaam ontbijt waar je zo nu en dan een slokje van kan nemen als je lang achter het stuur of in de trein zit.

2. Zorg voor je eigen maaltijd 

Tegenwoordig kun je bij wegrestaurants en tankstations steeds vaker gezonde gerechten verkrijgen, waardoor het gemakkelijker is om onderweg een gezonde maaltijd te kopen. Mocht je van tevoren al weten dat je vooral fastfood restaurants tegenkomt, dan kan je beter jouw eigen maaltijd meenemen. Dit scheelt bovendien in de kosten!

Wraps zijn onder andere handige maaltijden om mee te nemen. Een omeletwrap met gebakken groenten is bijvoorbeeld een heerlijk voedend gerecht vol gezonde eiwitten, vezels en vetten. Hiervoor bak je een omelet van twee of drie eieren en hierover verdeel je de gebakken groenten naar keuze. Vervolgens rol je het omelet op en zet je het vast met een prikker. 

Ook een salade kan je over het algemeen prima meenemen. Zeker als je deze tot vlak voor vertrek in de koelkast bewaart. Of misschien beschik je over een elektrische koelbox in de auto waarin je de salade kunt bewaren.

3. Neem snackgroenten mee 

Vochtrijke groenten zoals komkommer, selderij en paprika zijn geweldig voor op reis. Ze helpen je namelijk om goed gehydrateerd te blijven, zonder dat je meteen naar het toilet moet. 

Sprenkel een beetje olijfolie en appelciderazijn over je groenten, voordat je ze in een bakje of zakje doet. Met de olie voeg je gezonde vetten toe en de azijn geeft de groenten een lekker bite en helpt om het verlangen naar zoute snacks te temperen. 

4. Gezond eten op reis met gezonde muffins 

Wanneer je zowel lekker als gezond op reis wilt eten, kan je bijvoorbeeld dit recept voor havermoutmuffins van Nutribites eens maken. Ze bestaan enkel uit gezonde ingrediënten en je neemt ze gemakkelijk in je tas mee. Ideaal!

Tips voor gezond eten op reis

5. Pak rauwe noten in 

Een handje rauwe noten zijn een heerlijke en gezonde manier om te snacken. Ze bevatten alle gezonde aminozuren en daarnaast vullende en voedende vetten, vitamines en mineralen.  

Het is handig om kant-en-klare porties te maken voor op reis. Zo heb je altijd een portie noten bij de hand en blijf je niet oneindig dooreten. Noten bevatten namelijk ook best veel calorieën en te veel daarvan eten is minder gezond. 

6. Neem je eigen dressing mee 

Van extra vierge olijfolie en azijn maak je een heerlijke dressing die je bovendien gewoon kunt meenemen. Pak de dressing per portie in, want zo heb je altijd een lekker en gezond sausje bij de hand voor over je salade. Of dat nu onderweg of in een restaurant is. 

7. Vis in blik 

Vis in blik is een handige manier om ook onderweg te kunnen profiteren van de gezonde omega 3-vetten, vitamines en mineralen in vette vis.  

Ansjovis, zalm en sardientjes zijn in blik verkrijgbaar en daardoor handig mee te nemen. Hiermee maak je onderweg of van tevoren snel een gezonde maaltijd of een goed vullende salade. 

Tips voor gezond eten op reis

8. Kokosolie voor in de koffie 

Als je vroeg weg moet en geen tijd hebt (gehad) om te ontbijten of een ontbijt klaar te maken, is extra vierge kokosolie ideaal om je koffie of thee mee te verrijken en deze drank lekker voedend te maken. Zo blijf je gemakkelijker uit de buurt van ongezonde koeken of repen. 

Misschien goed om te weten is dat kokosolie bij 25 graden Celsius vloeibaar wordt. Het beste neem je de olie daarom in een goed afsluitbare pot mee of verpak je deze in een plastic zak. 

9. Gezonde repen voor in je reistas 

De meeste koekrepen zitten boordevol suiker, maar wist je dat jezelf vrij gemakkelijk gezonde repen voor onderweg kunt maken? Je gebruikt hiervoor noten, zaden, pitten, zuidvruchten en honing. Op internet zijn veel recepten te vinden, dus doe hier zeker je voordeel mee. 

10. Gezond drankje: ijsthee

Wat is nu lekkerder dan een verfrissend drankje voor onderweg? Van groene thee maak je in een handomdraai een lekkere en gezonde ice tea klaar. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een kop thee zetten en deze laten afkoelen. En met wat honing erin geef je het drankje een natuurlijk zoete smaak. Gezond eten op reis is dus gewoon een makkie. Geniet ervan en een goede reis gewenst!


https://fashiable.nl/wp-content/uploads/2023/08/Zo-kun-je-je-sneakers-verzorgen-1600×900-1.jpgmiek van der Krogt (1975) is een echte lekkerbek die gek is op de natuur en op mooie plekjes. Ze smult dagelijks van cappuccino met (gezonde) carrot cake en ze blogt met plezier voor het supplementenmerk Nutribites over gezond en gelukkig leven. Dit supplementenmerk wil met zuivere voedingssupplementen, begeleiding en educatie haar steentje bijdragen aan een gezondere wereld. 

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie