Barbecueën? 10 vegetarische tips voor een geslaagde BBQ

De zomers in Nederland staan in het teken van barbecuen. Dit eetfestijn wordt vaak onterecht aan vlees gekoppeld, want ook vegetariërs steken maar al te graag hun barbecue aan. Naast allerlei gegrilde groenten is het aanbod vegetarische burgers en andere vleesvervangers tegenwoordig groots, waardoor je nog steeds zo’n sappige burger bouwt. Kom maar door met die vegetarische BBQ!

Wij vinden een vegetarische BBQ vele malen lekkerder. Het vergt even wat meer voorbereiding, maar dan heb je een barbecue waar je U tegen zegt. Zo kan je groenten aan een spies rijgen, in een salade verwerken of als op topping op je burger doen. En niet te vergeten jouw favoriete vleesvervangers met bijbehorende BBQ sauzen en een lekker gegrild kaasje hier en daar. Ontdek hieronder inspiratie voor jouw vega barbecue.

Vegetarische BBQ organiseren: maïskolf
Maïskolf

Een groente dat ongetwijfeld op ieder barbecue thuishoort, is de maïskolf. Lekker ongegeneerd kluiven – plus jezelf waarschijnlijk volledig onder knoeien. Garnering is door de zoete smaak van maïs haast niet nodig, maar met een klontje boter, een snuf zout en eventueel wat kruiden smaakt -ie nog lekkerder.

Gegrilde kaas: feta of halloumi

Grote kaasliefhebbers moeten dit zeker proberen: kaas grillen op de barbecue. Denk bijvoorbeeld aan feta met honing en tijm, of halloumi. Gril jouw favoriete kaas en smeer uit op een stokbroodje, verwerk in een frisse salade of eet als topping op een vegetarische hamburger.

Groentespiesen

Als je een lading groenten in huis hebt gehaald, is het heerlijk om hiermee een kleurrijke groentespies te maken. Denk aan aubergine, wortel, paprika en ui. Alles is mogelijk. Sommige groenten kan je meteen op de barbecue gooien, sommige moeten van tevoren eerst kort gekookt worden.

Vegetarische BBQ organiseren: sauzen, marinades en spreads
Barbecue sauzen, marinades en spreads

Alhoewel groenten roosteren samen met eventuele kruiden al voor een rijke smaak zorgen, is iedere barbecue pas compleet met een selectie BBQ sauzen, marinades en spreads. Sauzen zo lekker om je vingers bij af te likken. Van een knoflookmayonaise tot een warme pindasaus. Top om je stokbroodje of vleesvervangers in te dippen.

Gevulde groenten zoals paprika en portobello

Behalve een groentespies is het ook heerlijk om een groente te vullen. Ook hierbij is weer van alles mogelijk. Bijvoorbeeld een zoete puntpaprika met feta of portobello met geitenkaas, spinazie en pijnboompitten. Een gevulde groente is dus ideaal om te maken wanneer je liever een groter gerecht op de BBQ maakt.

Geroosterde bloemkool

Een groente dat de laatste jaren steeds meer – en terecht – waardering krijgt, is de bloemkool. Niet zo zachtgekookt, maar geroosterd of gegrild. In combinatie met de juiste marinade krijgt deze kool een smaak zoals je die nog nooit eerder geproefd hebt.

Gepofte aardappel

Het heeft wat langer de tijd nodig op de barbecue, maar het is het wachten absoluut waard: een gepofte (zoete) aardappel. Extra smaakvol met een zure room en kruiden als bieslook. Mocht je niet zo lang willen wachten, kun je ook voor kleinere aardappels a.k.a. krieltjes gaan.

Vegetarische BBQ: burgers met halloumi
Vegetarische of vegan burgers

Er bestaat geen zomerse barbecue zonder vettige burgers. Waar we vroeger enkel de klassieke groenteburger kenden, is er vandaag de dag volop keuze wat betreft vega en vegan burgers. Er zijn zelfs burgers die qua structuur en smaak zoveel op een echte burger lijken dat het bijna eng wordt. Beleg je burger met al jouw favoriete toppings.

Pizza

Huh, een pizza op de barbecue bereiden? Ja dat kan gewoon! Met een kant-en-klaar bodem van de supermarkt maak je in een handomdraai een pizza. Even goed in aluminium wikkelen en binnen 10 minuten kan het pizza-eetfeestje beginnen. Tip: vervang de traditionele tomatensaus ook een keer door een knoflookbodem.

Frisse salade

Een salade is een ideale frisse hap naast al het lekkers van de barbecue. Wat dacht je van een klassieke insalata caprese met tomaat, mozzarella en verse basilicum? Je kan ook aan een ander soort salade denken, namelijk een fruitsalade. Voeg er een bolletje ijs aan toe om er een dessert van te maken.

Laat het vegetarische BBQ-feestje maar beginnen!

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Geef een reactie