Recept: artisjokspread met citroen en verse basilicum

recept, snack, vegan /

Als iets niet bij de supermarkt te koop is, bedenken we een manier om het thuis te maken. Dat gold ook voor deze spread gemaakt van artisjokharten. Deze artisjokspread is niet alleen onwijs lekker, maar staat ook in een mum van tijd (lees: 10 minuten) op tafel.

Artisjokspread met verse basilicum en citroen

Artisjokharten op een toastje

Een artisjok is een heerlijke groente om rauw te eten, maar je kunt deze ook op verschillende manieren in gerechten verwerken. Eerder op Fashiable verschenen al recepten met artisjok, zoals een risotto met artisjok en zongedroogde tomaat en artisjoksoep met truffelolie. Beide geheel veganistisch! Dit keer maken we van een blik artisjokharten een snack, namelijk een frisse spread voor op toastjes of een geroosterd broodje. Jammie!

Niet in de supermarkt, dus dan maar zelf maken!

Hoe ik precies op het idee van deze spread kwam? Toen ik onverwachts deze artisjokspread bij Delhaize, een Belgische supermarkt, tegenkwam, kon mijn geluk niet op. Dezelfde dag was -ie nog op. Meteen zocht ik uit bij welke Nederlandse supermarkten eenzelfde te koop is. Wat blijkt? Nergens. Dat was voor mij de aanleiding om zelf een spread te maken. Ik nam artisjokharten, verse basilicum en citroen als basis en vanuit daar is het onderstaande recept tot stand gekomen.

Artisjokspread met verse basilicum en citroen

Ingrediënten voor de artisjokspread

  • 1 blik artisjokken (á 400 gram)
  • 1/2 citroen, uitgeperst
  • 2 takjes verse basilicum
  • 1 knoflookteen, uitgeperst
  • 2 el olijfolie
  • Snuf peper en zout
  • Vijzel of staafmixer

Bereiding

Circa 10 minuten

  1. Laat het blik artisjokharten uitlekken en pers zoveel mogelijk water eruit om te voorkomen dat de spread waterig wordt.
  2. Doe de artisjokharten in de vijzel (of een kom) samen met het citroensap, de uitgeperste knoflookteen en olijfolie. Verwijder de basilicum van de takjes, snijd de blaadjes in kleine stukjes en voeg ook deze toe. Voeg als laatste nog peper en zout naar smaak toe. Vijzelen maar!
  3. Serveer de artisjokspread op toastjes of een geroosterd broodje.
Artisjokspread met verse basilicum en citroen

Ontdek nog meer kookinspiratie:

Leave a Comment