Deze 9 dingen wil je bij de kringloop kopen en niet nieuw

De kringloopwinkel is een concept dat door steeds meer mensen wordt omarmd. Het is een uitje dat gaandeweg net zo normaal wordt als winkelen in de Kalverstraat of bij de woonboulevard. Een goed teken, want tweedehands shoppen heeft veel voordelen. Maar naar welke spullen ga je eigenlijk zoal op zoek? Er is een heleboel dat je prima tweedehands kan kopen, en niet per se voor de hoofdprijs eerstehands. In dit artikel geef ik je 9 voorbeelden waar je je op kan richten.

Koop originele kleding tweedehands bij de kringloopwinkel

1. Plantenpotten

Planten stekken en verpotten is een dure hobby wanneer je voor de potten naar interieur- en tuinwinkels gaat. Dat doen we dus mooi niet. Ik maak geen grap als ik zeg dat iedere plantenpot in mijn huis van de kringloop komt. Voor niet meer dan 50 cent of 1 euro per stuk haal ik hier de mooiste potten in alle formaten. Extra tip: kijk ook eens tussen de pannen voor kookpannen gemaakt van aardewerk. Deze kunnen ook heel leuk als plantenpot worden ingezet.

2. Servies (borden, mokken en glaswerk)

Servies kan eerstehands ontzettend duur kan zijn, terwijl je vaak hele collecties in nog perfecte staat bij de kringloop vindt. Het moet uiteraard wel je smaak zijn, maar anders heb je voor 30 euro of minder een complete serviesset. Zelf heb ik de tik om servies los te verzamelen. Denk aan koffie- en theemokken, dinerborden en wijnglazen van kristal. Sommigen vinden bestek of glaswerk vies om tweedehands te kopen, maar waarom zou dit ineens ‘viezer’ zijn dan bijvoorbeeld in restaurants? Ik snap het verschil niet.

Koop muziekplaten bij de kringloopwinkel voor een prikkie

3. LP’s

De nieuwste muziekplaten vind je natuurlijk niet in de kringloop, maar wie goed zoekt en enige hoop houdt, vindt zomaar een klassieker. En ook nog eens voor een prikkie. Op rommelmarkten verkopen verzamelaars grijsgedraaide platen zonder enige schaamte voor 30 euro of meer, terwijl de kringloopwinkel ze meestal voor ongeveer 1 euro per stuk aanbiedt. Het is wel even goed zoeken tussen de Nederlandse en klassieke muziek, maar het is de moeite waard. En wie weet ontdek je nog muziek van onbekendere artiesten.

4. Boeken: van romans en thrillers tot kookboeken

Nederlandse boeken, maar sowieso eigenlijk boeken in het algemeen, zijn dure dingen. Je betaalt al snel 20 euro voor een roman die je maar één keer leest. Vervolgens staan de boeken jaren in je boekenkast als onderdeel van het interieur. In plaats van ze jarenlang te laten verstoffen, brengt men ze tegenwoordig al eerder naar de kringloop. Je vindt hier dan ook goede en soms zelfs relatief nieuwe boeken. Kan je van die twee tientjes heel wat meer boeken kopen.

Koop schilderijen en posters bij de kringloopwinkel

5. Schilderijen, lijsten en spiegels

De prijs voor mooie decoratie op de muur kan snel oplopen. Dat is jammer, want met een schilderij, poster of spiegel kan je in een handomdraai een kale muur gezellig maken. Gelukkig kan je tweedehands meer dan genoeg muurdecoratie. Of misschien vind je wel gewoon een mooie (foto)lijst waarin je je eigen gemaakte kunstwerk of foto kan stoppen. Is de afbeelding wel mooi, maar de lijst zelf niet? Schilder deze dan in de kleur waar je naar op zoek was.

6. Kleding (en tassen, schoenen en zonnebrillen)

Wanneer ik een kringloop binnenloop, is de kledingafdeling vaak de eerste waar ik naartoe loop. Rustig alle rekken een-voor-een afgaan en daarna alle gevonden items passen; ook de kleding waarover ik in eerste instantie twijfelde. De ene kringloopwinkel hanteert vaste prijzen per soort kledingstuk, de andere prijst alle kleding per stuk. Dat eerste is heel voordelig, omdat je op die manier een prikkie betaalt voor kwalitatieve merken. Weet je nog niet zo goed hoe je kleding shoppen in de kringloop moet aanpakken? In dit artikel vertel ik hoe je de beste parels in de kringloopwinkel vindt.

7. Blikken en voorraadpotten

Je zou blikken en voorraadpotten in een reguliere winkel kunnen kopen, maar in de kringloop vind je vaak nog originelere varianten. Inmiddels heb ik al een aardige verzameling waarin ik onder andere mijn pasta, wattenschijfjes, grote verzameling thee en koffiecups bewaar. Ze staan niet alleen leuk naast elkaar op een plank, ze zijn ook praktisch en je herbruikt goede kwaliteit spullen in plaats van dat je plastic alternatieven nieuw koopt. Zitten er koekkruimels in? Gewoon even in de afwasmachine meenemen en ze zijn weer als nieuw.

Vloerkleden en Perzische tapijten bij de kringloopwinkel

8. Vloerkleden en tapijten

Een vloerkleed of tapijt zorgt zonder enige twijfel voor een huiselijk gevoel. Met een vloerkleed kan je een grote kamer in meerdere ruimtes verdelen en zo deze knusser laten ogen. In het bijzonder kun je vaak de meest prachtige Perzische tapijten in een kringloopwinkel scoren. Zo heb ik er een keer een voor 5 euro gevonden die nu in mijn slaapkamer ligt. Extra tip: vergeet niet het vloerkleed voor de zekerheid goed te reinigen voordat je deze in de kamer uitrolt.

9. Bordspellen

Wie van spelletjes houdt, kan helemaal losgaan bij de kringloopwinkel. Hier zijn altijd bergen met de leukste en vaak ook old school spellen te vinden. Zo ben ik al eens Levensweg, Mens Erger Je Niet, Rummikub en Scrabble tegengekomen. Ook de puzzelaars onder ons hebben altijd tientallen puzzels om uit te kiezen. Wat betreft een puzzel is het natuurlijk wel hopen dat alle puzzelstukjes nog in de doos zitten. Niet alleen bordspellen, maar ook spelletjes en speelgoed voor de kleintjes is volop te vinden.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen waarvoor je bij de kringloop goed terecht kunt, maar al het bovenstaande is waarvoor ik met name ga. Wat scoor jij graag tweedehands?

Deze 9 dingen wil je bij de kringloop kopen en niet nieuw

Ontdek nog meer gerelateerde artikelen over slow fashion:

Deze 9 dingen wil je bij de kringloop kopen en niet nieuw

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

  1. evelien

    Ik ben dol op de kringloop! Ik kijk graag bij het servies, en bij ouderwetse blikken.
    Ik wil wat vaker gericht gaan fashion shoppen in de kringloop! :-)
    Liefs,
    Evelien

Geef een reactie