Een vintage Gucci rugzak van de kringloop (14,50 euro)

Het is mogelijk, designeritems bij de lokale kringloopwinkel. Altijd is er een stiekeme hoop om een designeritem te vinden, maar die kans is logischerwijze klein. Toch is het mij gelukt om van een van mijn eerste salarissen een designertas te kopen. Het voordeel is dat deze mij geen maandsalaris heeft gekost, maar nog geen twee tientjes. 

Tweedehands shoppen met de paplepel ingegoten

Mijn voorliefde voor tweedehands items begon al op jonge leeftijd toen mijn moeder mij naar kringloopwinkels meenam. Zo droeg ik op de middelbare school al tweedehands kleding, iets waar leeftijdsgenoten vaak vreemd van opkeken. Ikzelf kreeg maar geen genoeg van mijn oversized blouses en vintage tasjes. Gelukkig had ik vriendinnen die het ook leuk vinden, dus regelmatig fietsten we na school naar onze favoriete kringloopwinkels in Den Bosch.

En hoe mooi is het om kleding, maar ook meubels en servies een tweede leven te geven? In plaats van alles maar nieuw in de winkel te halen, koop je iets unieks voor veel minder geld. Inmiddels heb ik een grote voorraad servies opgebouwd, maar ook hangt er een grote landkaart van Nederland boven mijn bed, staan al mijn planten in tweedehands potten te schitteren en heb ik een mooie voorraad lp’s opgebouwd voor 1 euro per stuk. Is iets in de loop der tijd niet meer jouw smaak? Dan breng je het gewoon naar de kringloopwinkel en shop je weer iets nieuws.

Mijn eerste designertas voor nog geen twintig euro

Zoals velen van jullie inmiddels weten, gaan vriendin Sophie en ik vaak samen op pad om naar de pareltjes te zoeken. Enige tijd geleden vond zij al een echte Louis Vuitton tas. Deze lag in een bak achter de kassa, omdat iemand deze tas schijnbaar probeerde te stelen. Even tussendoor: waarom zou je een echt Louis Vuitton van 12 euro stelen? Sophie ziet alles, dus ook het stukje tas dat boven de bak uitstak. Op pure gok nam ze de tas mee, maar al snel genoeg ontdekten we dat ze een echte vintage Louis Vuitton had gevonden.

Maanden later was het mijn lucky day. Dit keer gingen onze moeder gezellig mee, dus met zijn vieren snuffelden we tussen de tweedehands spullen. Mijn moeder en ik begonnen op de kledingafdeling en ik focuste mij in eerste instantie op de uitgestalde spullen. Daartussen stond ineens dit Gucci rugzakje naar me te staren. Ik verbaasde mij enorm, want het was immers een drukke zaterdagmiddag. Dat zijn meestal drukke dagen in de kringloopwinkel, maar waarschijnlijk verwachtte men dat het een nepperd zou zijn.

Door de kennis van vorige keer kon ik snel scannen of het eerder een echte of neppe Gucci designertas zou zijn. Ik nam de tas voor de zekerheid mee, want deze zou maar net een minuut later weg zijn. Op het prijskaartje stond zelfs “Echte Gucci?”, maar het personeel doet weinig moeite om designeritems op echtheid te controleren. Zij zijn alleen maar blij als ze iemand gelukkig kunnen maken. Liever dat dan dat zij er meer geld aan verdienen. Dat maakt het bezoek aan een kringloopwinkel juist zo leuk.

Waarom dit is een echte Gucci tas is?

Na extra speurwerk wist ik zeker dat dit een echte Gucci is. De stiksels zijn nauwkeurig, het patroon klopt, het serienummer verwijst naar de juiste tas, het is droog leer in plaats van plakkerig plastic, het ijzerwaar is niet afgebrokkeld en daarin staat bovendien het woord ‘Gucci’ ingegraveerd. De tas is wel hier en daar versleten, maar dat betekent alleen maar dat de vorige eigenaar er veel plezier van heeft gehad. Het model komt uit 1988, dus deze tas is zelfs nog een stukje ouder dan dat ik ben.

Wat is jouw mooiste vondst bij een kringloopwinkel ooit?

Een Gucci rugzak van de kringloop

Lees nog meer artikelen over slow fashion:

Reacties

Geef een reactie