11 originele to-do’s voor de eerste keer New York

Wat zijn nou dé plekken wanneer je voor de eerste keer naar New York op vakantie gaat? Natuurlijk ga je naar verschillende toeristische trekpleisters, maar er is nog zoveel meer dan Broadway, Times Square en Fifth Avenue. Ik krijg juist hét New Yorkse gevoel wanneer ik niet op die plekken ben. In deze lijst vind je een aantal cliché to-do’s, want goh, je bezoekt dan ook voor de eerste keer deze wereldstad, maar ook deel ik mijn eigen ontdekkingen. Pen en papier bij de hand? Dan beginnen we.

➜ Winkelen in Williamsburg, Brooklyn

Williamsburg heeft toch wel mijn hartje veroverd toen ik in New York was. Ik heb waarschijnlijk nog lang niet alles ontdekt, maar wat ik heb mogen zien, vond ik top. Even weg van alle adembenemende wolkenkrabbers, non-stop gele taxi’s en drukke straten. Waarschijnlijk ga je bij je eerste bezoek aan deze stad even winkelen op Fifth Avenue, maar als je wat meer bijzondere winkeltjes wilt afgaan, moet je in Williamsburg zijn. Met name in Bedford Ave is heel veel leuks te vinden. Een lijstje met winkels en dergelijken kun je in dit artikel lezen.

➜ Brunchen in SoHo

Ik krijg altijd een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht wanneer ik terugdenk aan onze brunch op de zonnige zondag. We hadden ons mooi aangekleed en het voelde wel even alsof we in Sex and The City waren beland. Om zeker te zijn van een onvergetelijke middag, moet je naar NoMo SoHo (9 Crosby St) gaan. Je kijkt je ogen uit. Het is zo mooi. Je moet wel echt van tevoren reserveren, want het zit altijd propvol. Dit kan heel gemakkelijk online. Oh, en als ik jullie een gerecht van de kaart mag aanbevelen: pancakes. Ze zijn echt goddelijk. Ik wou dat ik ze iedere week kon eten.

Originele to-do's voor de eerste keer New York City: brunchen in SoHo

➜ Picknicken in of fietsen door Central Park

Trek de bergschoenen maar aan (grapje dus) om de rotsen in Central Park te beklimmen. Een lekker hapje en drankje erbij en genieten maar. Oké, en even uitrusten van de tientallen kilometers die je hiervoor al hebt afgelegd. Central Park is – hoe populair het ook is – een heerlijk park om doorheen te lopen, te picknicken en om de voorbijgaande hardlopers te bekijken. Even een rondje om het park lopen doe je niet zo snel, want daar ben je zo’n vier uur (zal het niet langer zijn) mee bezig, maar als je wel alles wil zien, kan je ook fietsen huren.

➜ Struinen door Greenwich

Van Manhattan is Greenwich zonder enige twijfel mijn favoriete buurt. Als ik ooit in New York ga wonen, wil ik hier echt mijn huisje hebben. Het is zo’n fijne en gezellige buurt om uren doorheen te lopen en om af en toe te stoppen voor een koffietje hier en een taartje daar. In deze buurt zijn ook een heleboel lunchplekken te vinden met als huidige hit koekjesdeeg-tent DŌ. Washington Sqaure Park is ook onwijs leuk om even te zitten en alle eekhoorntjes te bekijken. Waarschijnlijk herken je dit park ook, want het wordt vaak als set gebruikt voor films en series.

Originele to-do's voor de eerste keer New York City: struinen door Greenwich

➜ Fastfood happen bij Shake Shack

Ik mis het nog dagelijks: de geweldige burger en friet van Shake Shack. Ik zag het al vaak op Instagram voorbijkomen en ik vroeg me altijd af: waarom vindt iedereen dit zo lekker? Niemand plaatst zulke foto’s over McDonalds of Burger King. Als je dan in New York bent en de kans hebt, ja – dan gaat het gebeuren. Ik kan jullie verzekeren: de beroemde kreukelfriet met kaas en hamburger zijn fantastisch. Als ik jullie een filiaal mag aanbevelen, ga dan naar Madison Square Park. Dit filiaal is – zoals je leest – midden in het park gelegen en daar kun je je patatjes oppeuzelen, terwijl de eekhoorns om je heen huppelen.

➜ Wandeling over de Brooklyn Bridge

Dit kan natuurlijk niet in het lijstje ontbreken: een wandeling maken over de Brooklyn Bridge. Helaas hadden wij dit keer een beetje pech met het weer, maar als je de weersvoorspellingen goed in de gaten kunt houden, kies dan een zonnige dag uit (in ieder geval beetje blauwe lucht) voor de wandeling. Mijn tip: ga ’s ochtends met de metro naar DUMBO, loop daar lekker rondt, eet wat lekkers en ga vervolgens via de Brooklyn Bridge terug naar Manhattan. Het is natuurlijk ook veel leuker om vanuit Brooklyn naar Manhattan te lopen, want dan kun je ondertussen genieten van de prachtige skyline.

➜ De kabelbaan naar Roosevelt Island pakken

Het plezier is misschien maar van korte duur, maar ik vond het wel echt de moeite waard: met de kabelbaan van Manhattan (bij Queensboro Bridge) naar Roosevelt Island. Tijdens deze rit van slechts een aantal minuten hang je over de East River en kun je ondertussen genieten van een mooi uitzicht. Op Roosevelt Island is verder niet heel veel bijzonders te zien en te doen, maar dan kun je gewoon opnieuw de kabelbaan richting Manhattan pakken.

Kabelbaan naar Roosevelt Island pakken in New York City

➜ Het Vrijheidsbeeld bewonderen

Je verlaat New York toch niet zonder het Vrijheidsbeeld even gezien te hebben,  of ‘ie nou tegenvalt of niet. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het beeld niet bijzonder vond, maar toch, het hoort echt bij Amerika en hier en daar kom je het tegen op televisie en dergelijken. Je kan Liberty Island zelf bezoeken met een speciaal ticket, maar om geld en tijd te besparen, zou ik lekker de gratis ferry naar Staten Island pakken. Oké, je ziet het Vrijheidsbeeld dan wel van iets verder weg, maar dichtbij genoeg om er een leuke foto van te maken.

➜ DUMBO in Brooklyn

In Brooklyn, direct aan de overkant van East River, vind je de buurt DUMBO (= Down Under the Manhattan Bridge Overpass). Het is hier zo leuk om een beetje rond te wandelen. Vanaf Main Street Park aan het water heb je heel mooi uitzicht over de Brooklyn Bridge en de skyline. Ik zou hier echt hele dagen kunnen vertoeven op een bankje met een muziekje op. Ook staat er een mega carrousel waar je in kan, de Manhattan Bridge is tof om te fotograferen vanaf Washington Street en er zijn diverse koffietentjes waar je tussendoor kunt neerploffen.

Voor de eerste keer New York: dit moet je doen!

➜ Top of The Rock uitzicht

Bij de stad New York denk ik altijd gelijk aan het Vrijheidsbeeld, de gele taxi’s, máár natuurlijk ook alle wolkenkrabbers. Er zijn een aantal uitzichtpunten in de stad, maar Top of The Rock bij Rockefeller Center is denk ik toch wel de populairste uitkijktoren. Voor een aantal tientjes kan je genieten van een spectaculair uitzicht. Je moet van tevoren wel even de kaartjes reserveren. Aanrader is om tijdens de zonsondergang te reserveren, want dan zie je New York met daglicht, zonsondergang en avondlicht. Hoe romantisch wil je het hebben?! Deze tijdsstippen zijn altijd heel populair, dus vaak moet je hiervoor wel twee weken van tevoren reserveren.

➜ Ground Zero

In Lower Manhattan vind je Ground Zero, de plek waar de Twin Towers stonden. Op deze plek vind je nu een indrukwekkend monument om de slachtoffers te herdenken. Ook is hier het 9/11 Memorial Museum dat is toegewijd aan alle gebeurtenissen rond de aanslagen van 11 september 2001. Om het monument heen zijn ze nog steeds bezig met het bouwen van het World Trade Center. Als je dan naar boven kijkt, krijg je toch wel even de rillingen – in ieder geval ik. Aan de andere kant ook echt bizar dat er gewoon zulke hoge gebouwen gebouwd kunnen worden.

Dit waren mijn 11 tips voor wanneer je voor het eerst naar New York op vakantie gaat. Als je zelf nog tips hebt, deel ze vooral hieronder in de reacties. 

Originele to-do's voor de eerste keer New York City

Meer artikelen over New York:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie